Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Noi reacţii pe tema modificărilor Codului Penal

Publicat: joi, 12 decembrie 2013

Modificările aduse marți la Codul penal sfidează norme elementare de bun simț, valorile democrației și regulile statului de drept, consideră organizația Transparency International.

Potrivit unui comunicat al TI România, neadoptarea Legii minelor de către Camera Deputaţilor, „dincolo de motivul meschin al neadoptării: lipsa cvorumului la momentul supunerii la vot, a ascuns în umbra sa adevărata miză a votului din ziua de 10 decembrie”, întrucât „în aceeaşi zi Camera Deputaţilor a adoptat două modificări ale Codului Penal – atât cel în vigoare, cât şi cel nou, prin care toţi demnitarii aleşi sau numiţi în funcţie nu mai răspund penal pentru corupţie”.

Niciunul dintre cele două acte normative nu se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, iar „pentru dezinformarea publicului legea care modifică substanţial cele două coduri penale figurează pe pagina Camerei sub titulatura de «Proiect de Lege pentru abrogarea art.74 indice 1 din Codul penal» – articol declarat neconstituţional încă de la jumătatea anului 2011”, se mai spune în comunicatul citat de Mediafax.

„Transparency International România protestează public faţă de lipsa de responsabilitate a membrilor Parlamentului şi de calitatea profesională şi morală îndoielnică a celor care au propus şi votat asemenea proiecte de lege, în condiţii de opacitate totală şi de manipulare grosieră a informării publice cu privire la conţinutul deciziilor din data de 10 decembrie 2013” şi „solicită Camerei Deputaţilor să facă public modul în care fiecare dintre membrii Camerei au votat cu privire la cele două acte normative menţionate”.

Organizaţia solicită şi preşedintelui României, „chiar dacă i-ar putea fi favorabile, să nu promulge cele două acte normative”.

Johannis: Modificările la Codul Penal s-au făcut pompieristic

Primul vicepreședintele al liberalilor, Klaus Johannis, a criticat modul în care deputații au votat legile de modificare a Codului Penal. „Modul în care s-a procedat este unul pompieristic. Nu așa trebuie să lucreze un Parlament”, a declarat acesta.

Johannis consideră că temele supuse votului sunt unele foarte importante și au nevoie de o amplă dezbatere publică, înainte de a fi legiferate.

”Modul în care s-a procedat este unul pompieristic. Nu așa trebuie să lucreze un Parlament. Dacă (deputații – n.r.) discută teme importante – chiar dacă ideile le vin la ore târzii – a doua zi ar trebui nu să intre în plen și să le voteze, ci să pună aceste chestiuni în discuția publică. Nu cred că s-a procedat corect.”, a spus Johannis, potrivit turnulsfatului.ro.

Zgonea: Antonescu să-l roage pe Băsescu să retrimită legile de modificare a Codului Penal la Parlament

Liderul PNL Crin Antonescu a semnat, în calitate de preşedinte al Senatului, legile de modificare a Codului penal, a declarat, joi, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, arătând ironic că Antonescu ar putea să-i scrie preşedintelui Băsescu şi să-l roage să retrimită legile la Parlament.

„Sunt surprins că domnul Crin Antonescu a declarat că nu a fost suficient de bine informat cu privire la modificările aduse Codului Penal, atât timp cât a semnat în calitate de preşedinte al Senatului cele două legi de modificare a unor dispoziţii din Codul Penal, semnătură care atestă autenticitatea actelor normative adoptate de Parlamentul României”, a precizat Zgonea.

Zgonea i-a transmis lui Antonescu că votul în Camera Deputaţilor s-a desfăşurat cu respectarea dispoziţiilor regulamentare şi i-a reamintit că deputaţii PNL s-au pronunţat în favoarea adoptării acestor acte normative.

„Totuşi, Crin Antonescu poate să îi adreseze o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu prin care să-l roage să retrimită cele două legi la Parlament, pentru a fi rediscutate”, a mai spus Zgonea, ironic.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, solicită rediscutarea în Camera Deputaţilor a modificărilor la Codul penal şi propune respingerea tuturor prevederilor interpretate în sensul unei „superimunităţi” a parlamentarilor.

„Eu îi propun, îi fac o sugestie preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ca, în cazul în care nu a semnat, nu a formalizat legea votată în Camera Deputaţilor şi dacă Regulamentul Camerei permite, să o repună în discuţie în plenul Camerei Deputaţilor, pentru o discuţie transparentă, deschisă, amănunţită, cu argumente”, a spus, joi, Crin Antonescu.

Liderul PNL a adăugat că, dacă acest lucru nu este posibil sau dacă Valeriu Zgonea nu este de acord cu propunerea sa, atunci, în momentul în care proiectul va fi trimis Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu pentru reexaminare, le va propune deputaţilor liberali „să respingă prin vot toate acele modificări care s-au adus şi care pot fi interpretate ca fiind în scopul unei superimunităţi a parlamentarilor”.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=19899

Publicat de la data dec. 12 2013. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 octombrie 2019, 0:06
 

N
Senin
14°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 14°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:36
Apus: 18:24
Prognoza 21 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Predominant însorit
24°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

ENE
Parţial înnourat
10°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 234.982 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team