Norme metodologice pentru aplicarea Legii 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă

Deputatul PSD Tamara Ciofu a anunțat astăzi că Executivul a aprobat în ultima ședință de guvern normele metodologice de aplicare ale Legii 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, care stipulează printre altele că anexa contractului de muncă trebuie să conțină și un plan de activități ale bonei, convenit de părțile semnatare.

Planul de activități se elaborează de comun acord cu părintele sau reprezentantul legal al copilului, în funcție de numărul de copii, categoria de vârstă, de nevoile individuale ale fiecăruia, ale familiei acestuia și se revizuiește anual sau ori de câte ori este nevoie, în funcție de progresul acestuia și programul părinților.

Cel mai important lucru care îl reglementează această lege pe care am elaborat-o în primul mandat de parlamentar se referă la siguranța pe care o oferă o bonă pentru îngrijirea și supravegherea copilului unei familii care apelează la serviciile acesteia. O dată cu publicarea normelor fiecare părinte va putea să angajeze o bonă cu forme legale, va ști că lasă copilul unei persoane care are pregătire profesională în domeniu. Totodată, părinții vor stabili de comun acord cu bone un plan de activități pentru îngrijirea copilului care include responsabilitățile bonei privind protejarea copilului de orice formă de abuz, neglijare, exploatare, însoțirea copilului la spital până sosesc părinții, oferirea unei alimentații corespunzătoare calitativ și cantitativ, adaptată vârstei, nevoilor și preferințelor acestuia”, a declarat Tamara Ciofu.

Dovada îndeplinirii condiției de pregătire profesională a unei bone se realizează prin certificatul de calificare obținut de acesta în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților pentru ocupația de bonă.

Reprezentantul legal al copilului sau părintele acestuia are responsabilitate de a verifica, la semnarea contractului și, ulterior, cel puțin anual, dacă bona și furnizorul de servicii sociale, dețin licență de funcționare pentru serviciile de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei și dacă fac dovada acestui lucru.

Un alt aspect important pe care îl reglementează această lege și metodologia de aplicare constă în verificarea permanentă a bonei care nu poate să se angajeze decât în urma unui raport de evaluare din care trebuie să reiasă că persoana este aptă din punct de vedere psihologic să exercite profesia de bonă. De asemenea, activitatea prestată de bonă se supune controlului inspecției sociale. Inspectorul social are obligația verificării de urgență a sesizărilor în legătură cu activitatea bonei. Controlul se realizează obligatoriu cu acordul și în colaborare cu părintele sau reprezentantul legal al copilului”, a explicat Tamara Ciofu, inițiatorul legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă. 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.