Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Norme metodologice pentru aplicarea Legii 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă

Publicat: miercuri, 20 septembrie 2017

Deputatul PSD Tamara Ciofu a anunțat astăzi că Executivul a aprobat în ultima ședință de guvern normele metodologice de aplicare ale Legii 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, care stipulează printre altele că anexa contractului de muncă trebuie să conțină și un plan de activități ale bonei, convenit de părțile semnatare.

Planul de activități se elaborează de comun acord cu părintele sau reprezentantul legal al copilului, în funcție de numărul de copii, categoria de vârstă, de nevoile individuale ale fiecăruia, ale familiei acestuia și se revizuiește anual sau ori de câte ori este nevoie, în funcție de progresul acestuia și programul părinților.

Cel mai important lucru care îl reglementează această lege pe care am elaborat-o în primul mandat de parlamentar se referă la siguranța pe care o oferă o bonă pentru îngrijirea și supravegherea copilului unei familii care apelează la serviciile acesteia. O dată cu publicarea normelor fiecare părinte va putea să angajeze o bonă cu forme legale, va ști că lasă copilul unei persoane care are pregătire profesională în domeniu. Totodată, părinții vor stabili de comun acord cu bone un plan de activități pentru îngrijirea copilului care include responsabilitățile bonei privind protejarea copilului de orice formă de abuz, neglijare, exploatare, însoțirea copilului la spital până sosesc părinții, oferirea unei alimentații corespunzătoare calitativ și cantitativ, adaptată vârstei, nevoilor și preferințelor acestuia”, a declarat Tamara Ciofu.

Dovada îndeplinirii condiției de pregătire profesională a unei bone se realizează prin certificatul de calificare obținut de acesta în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților pentru ocupația de bonă.

Reprezentantul legal al copilului sau părintele acestuia are responsabilitate de a verifica, la semnarea contractului și, ulterior, cel puțin anual, dacă bona și furnizorul de servicii sociale, dețin licență de funcționare pentru serviciile de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei și dacă fac dovada acestui lucru.

Un alt aspect important pe care îl reglementează această lege și metodologia de aplicare constă în verificarea permanentă a bonei care nu poate să se angajeze decât în urma unui raport de evaluare din care trebuie să reiasă că persoana este aptă din punct de vedere psihologic să exercite profesia de bonă. De asemenea, activitatea prestată de bonă se supune controlului inspecției sociale. Inspectorul social are obligația verificării de urgență a sesizărilor în legătură cu activitatea bonei. Controlul se realizează obligatoriu cu acordul și în colaborare cu părintele sau reprezentantul legal al copilului”, a explicat Tamara Ciofu, inițiatorul legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă. 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=85514

Publicat de la data sept. 20 2017. Categorii EDUCATIE, EDUCAȚIE&ȘTIINȚĂ, ȘTIINȚĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 septembrie 2018, 19:26
 

E
Soare
25°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 24°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 33%
Vânt: 11 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:58
Apus: 19:21
Prognoza 19 septembrie 2018
Zi
 

ESE
Parţial însorit
26°C
Vânt: 4 km/h ESE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 5
Noapte
 

ESE
Predominant senin
12°C
Vânt: 0 km/h ESE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 5
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-09-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 07:10 si 09:30 In zona : Județul Harghita: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Gălăuțaș, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Voșlăbeni, Cozmeni, Leliceni, […]

Loto

Horoscop

  • 130.702 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team