Normele UE privind salariul minim, în coliziune cu „modelul nordic de piață a muncii”

Directiva privind salariul minim este un obiectiv politic cheie pentru social-democrații europeni, dar partidele de stânga și sindicatele din Danemarca și Suedia o consideră un pericol pentru modelul lor de piață a muncii.

În aceste state s-au strâns suficiente semnături pentru a forța un vot în plenul Parlamentului European, ceea ce ar putea amâna directiva cu câteva luni.

Când Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului a votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea unui raport menit să consolideze poziția Parlamentului cu privire la directiva privind salariul minim în UE, social-democrații europeni au sărbătorit o victorie pentru agenda lor politică.

O creștere a salariului minim în toată Europa face parte din manifestul nostru electoral”, a declarat Agnes Jongerius, europarlamentar pentru Socialiști și Democrați (S&D), citată de EURACTIV.

Dar social-democrații din Danemarca și Suedia nu sunt de acord. „Ne temem că modelul nostru din țările nordice va dispărea”, a declarat deputatul danez Marianne Vind.

Piața muncii daneză și suedeză sunt aproape exclusiv organizate în jurul negocierilor colective. Sindicatele și angajatorii negociază condițiile de muncă direct între ele, iar implicarea statului rămâne minimă.

Directiva privind salariul minim propusă de Comisia pentru ocuparea forței de muncă a Parlamentului European ar obliga statele membre care au o acoperire a negocierilor colective de mai puțin de 80% să elaboreze planuri naționale de acțiune pentru a aduce acoperirea peste acest nivel.

Directiva în ansamblu urmărește să aibă un impact politic asupra stabilirii salariilor. Acest lucru este incompatibil cu sistemele nordice de stabilire a salariilor, care se bazează pe partenerii sociali ce negociază în mod autonom, fără interferențe politice”, susține Johan Danielsson, de la social-democrații suedezi.

Politicienii danezi și suedezi se tem că textul va permite unei viitoare Comisii UE sau Curții de Justiție a UE să impună obligații Danemarcei și Suediei, pe baza acestei directive.

Este cu adevărat frustrant. Întotdeauna a existat un oarecare scepticism față de UE în stânga și în sindicatele din Danemarca. Dar am fost întotdeauna încrezători și le-am putut spune oamenilor că UE nu se va amesteca cu piața noastră de muncă. Nu mai este cazul”, afirmă Heidi Rønne, de la Confederația Sindicatelor Daneze, care îi reprezintă în Comitetul Economic și Social European.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.