NOSTRA SILVA AVERTIZEAZĂ: STRĂINII – PROPRIETARI MAJORITARI AI PĂDURILOR ROMÂNIEI PÂNĂ ÎN 2020

La iniţiativa Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România – NOSTRA SILVA şi a Forestry & Fordaq, la 19.12.2013 a avut loc o întâlnire  a  reprezentanţilor asociaţiilor din sectorul forestier (NOSTRA SILVA, AAP, ASFOR, APPS, Forestry & Fordaq)  cu domnul  Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Domnul Ministru Daniel Constantin a precizat că Planul Naţional de Dezvoltare Rurală are alocate, în exerciţiul financiar 2014-2020, 7,1 miliarde euro, faţă de 8,1 miliarde euro în perioada 2007-2013, iar banii nu ajung nici pentru agricultură. La această sumă se mai adaugă, din pilonul de plăţi directe  pe suprafaţă, încă 10,5 miliarde  euro.

Din aceste sume, în proiectul PNDR 2014-2020, pentru sectorul silvic au fost alocaţi numai 79 milioane euro, doar pentru împăduriri. Realitatea, privind lucrurile obiectiv, este alta:şi aceste sume sunt acordate tot agriculturii, pentru împădurirea terenurilor cu destinaţie agricolă şi crearea perdelelor forestiere, aşadar, PRACTIC, SECTORUL SILVIC ARE SUBVENŢII ZERO ÎN PROIECTUL PNDR.

Plecând de la această “realizare”, respectiv că pentru “dezvoltarea” sectorului forestier domna ministru Lucia-Ana VARGA a reuşit să atragă un procent de 0,44% din fondurile acordate dezvoltării rurale – a se citi 0% pentru silvicultură (aspect care arată interesul, implicarea şi influenţa doamnei ministru în Guvernul României) – a început dialogul nostru cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Pornind de la următoarele argumente (prezentate aici pe scurt):

– PNDR este un instrument de dezvoltare rurală, nu numai agricolă, iar la nivel european sprijinul pentru domeniul forestier este inclus în PNDR;

– sunt foarte multe zone rurale, îndeosebi la munte, în care resursele şi activităţile forestiere sunt singurele  activităţi care susţin spaţiul rural  sau au o pondere însemnată în economia locală;

– pe axa de împăduriri, nu are justificare economică pentru un proprietar de teren  agricol să opteze pentru împădurire, atâta timp cât subventia pe teren agricol  este între 160-400 euro/ha,  iar un teren forestier aduce numai costuri.  Tererurile  neproductive agricol  nu vor fi puse în valoare prin folosinţa silvică în lipsa unor stimulări adecvate pentru proprietari, aceasta fiind şi cauza eşecului măsurii de împăduriri din exerciţiul financiar PNDR anterior.

– în ce priveşte compensaţiile pentru proprietarii de păduri  pentru pierderile cauzate prin restricţiile impuse în ariile protejate sau Reţeaua Natura 2000, sumele necesare sunt de minim 420.0000.000 Euro pentru 2014-2020, la un nivel minim de compensare, astfel cum a fost aprobate prinDecizia Comisiei Europene nr. C (2012) 5166 final (60.000.000 Euro/an).

domnul Ministru Daniel Constantin a propus stabilirea unei noi întâlniri la începutul lunii ianuarie 2014, în care să se transpună cel puţin următoarele soluţii pentruacordarea unui sprijin pentru sectorul forestier în viitorul PNDR:

– defalcarea cu destinaţie clară a unei sume pentru construcţia de drumuri forestiere, din suma totală de 400 milioane euro pentru accesibilizarea  fermelor;

– pentru retehnologizarea  sectorului de exploatare găsirea unei soluţii  de extindere a sumelor pentru dezvoltarea fermelor  (o schemă de sprijin de 15.000 euro pentru 10.000 beneficiari, foarte usor accesibilă);

– pentru compensarea funcţiilor de protecţie ar putea fi găsite sume din măsurile destinate acum plăţilor pe agromediu (30% din PNDR, adică peste 2 miliarde euro), astfel încat acestea sa nu mai mearga doar catre păşuni şi fâneţe, ci şi către proprietarii de păduri.

dar şi să se găsească soluţii pentru celelalte măsuri de dezvoltare rurală destinate proprietarilor de păduri prin Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului din 20.09.2005.

CONCLUZIIpentru că doamna Lucia-Ana VARGA nu a făcut niciun demers pentru reprezentarea silviculturii în Planul Naţional de Dezvoltare Ruralădomnul ministru Daniel Constantin nu a luat în calcul  pădurile şi sectorul forestier în viitorul PNDR şi nu a avut informaţii despre priorităţile sectorului.

De asemenea, s-a constatat că se impune urgent revenirea domeniului Păduri la Ministerul Agriculturii  şi Dezvoltării Rurale.

Consecinţele NEFINANŢĂRII SECTORULUI FORESTIER PRIN PNDR 2014-2020 vor fi:

– exploatarea intensivă a pădurilor în această perioadă, întrucât veniturile din masa lemnoasă vor fi singura sursă de supravieţuire a proprietarilor;

– amplificarea fenomenului tăierilor ilegale;

– înstrăinarea masivă a terenurilor forestiere, în condiţiile în care fondurile de investiţii au cumpărat deja 400.000 hectare şi au foarte multe oferte de vânare.

Ne punem întrebarea legitimă dacă aceste decizii de nefinanţare a sectorului forestier sunt intenţionate, întrucât comisioanele din tranzacţii ale teritoriului forestier şi tăieri ilegale ajung şi în sfera politicului, finanţând campanile electorale (a se vedea cazurile din Direcţiile Silvice Argeş, Alba, Cluj).

RESPONSABILITATEA pentru un viitor fără păduri şi cu o configuraţie a dreptului de proprietate radical modificată va aparţine actualului GUVERN AL ROMÂNIEI,aspect pe care l-a sesizat şi domnul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, solicitându-ne “să nu punem în cârca Guvernului” aceste consecinţe.

Gândul omului care are o pădure, întocmai ca şi nădejdea unei colectivităţi istorice de proprietari, se sprijină pe tăria capitalului pădurii, ori de câte ori este frământată dorinţa unei realizări noi. Politica fiscală şi silvică a guvernanţilor îi determină însă pe proprietari să găsească soluţii pentru a scăpa de această povară: proprietatea forestieră ajunge dintr-o binecuvântare primită de la strămoşii noştri într-o presiune fiscală cu o singură soluţie – tăierea pădurii, abandonarea sau vânzarea proprietăţii.

FEDERAŢIA PROPRIETARILOR DE  PĂDURI

ŞI PĂŞUNI DIN ROMÂNIA – NOSTRA SILVA

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.