Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Noul Cod de etică pentru profesori, adoptat. Ce noutăți aduce el

Publicat: vineri, 12 octombrie 2018

Ministerul Educaţiei a adoptat Codul de etică pentru profesorii din învăţământul preuniversitar. Documentul prevede interzicerea meditaţiilor contra cost cu elevii de la clasă, dar şi acceptarea unor sume de bani sau alte bunuri materiale din partea şcolarilor.

Noul Cod de etică al profesorilor din învăţământul preuniversitar aduce mai multe interdicţii privind dascălii. Aceştia nu vor mai avea voie să ia bani sau bunuri de la elevi şi nici să le ofere celor de la clasele unde predau, meditaţii contra cost.

„Pe noi ne-a interesat în mod particular interzicerea profesorilor să facă meditaţii contra cost cu elevii din clasele unde predau respectivii. Un astfel de comportament nu este normal. Este ca şi cum elevul ar plăti pentru a obţine o anumită notă. Ne-au sesizat mulţi părinţi cu privire la copiii lor care sunt constrânşi de profesorii de la clasă să facă meditaţii pe sume exorbitante. Iar dacă nu acceptă, elevii sunt sancţionaţi la note. Or, miza notelor este destul de importantă. De pildă, de acestea depinde admiterea la ciclul liceal “, explică preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor din România (FNAPR), Iulian Cristache.

În cazul în care nu respectă noile reguli, profesorii ar putea fi sancţionaţi cu avertisment, reducerea salariului, suspendarea din funcţie sau concedierea.

Documentul care a fost publicat de curând în Monitorul Oficial al României, arată că dascălilor le este interzisă orice activitate care generează corupţie în şcoli precum „fraudarea examenelor, solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obţinerii de către beneficiarii direcţi ai educaţiei de tratament preferenţial ori sub ameninţarea unor sancţiuni, de orice natură ar fi acestea “.

Codul de etică presupune un ansamblu de reguli morale şi de atribuţii pe care un profesor trebuie să le îndeplinească pe parcursul anului şcolar. În relaţia cu elevul, de exemplu, dascălul trebuie să ofere protecţie psihică şi fizică, să supravegheze comportamentul elevilor în timpul şcolii, dar şi în afara acesteia şi să sesizeze orice formă de violenţă verbală sau fizică, oricare formă de discriminare, neglijenţa sau exploatare asupra elevului.

De asemenea, profesorul trebuie să îi recomande elevului materiale şcolare gratuite, nu să impună materiale şcolare contra cost.

Magda Florea

Senior Editor Manager.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=104955

Publicat de la data oct. 12 2018. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

24 mai 2019, 13:10
 

N
Predominant înnourat
22°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 26°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 56%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 5
Răsarit: 5:40
Apus: 20:46
Prognoza 25 mai 2019
Zi
 

VSV
Furtună
24°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 6
Noapte
 

VSV
Predominant senin
13°C
Vânt: 0 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 6
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 23-05-2019 Ora : 12 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 23 mai, ora 12 – 24 mai, ora 22; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate; Mesaj : ACTUALIZAREINFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 23 mai, ora 12 – 24 mai, ora […]

Loto

Horoscop

  • 210.973 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team