Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Noul Cod de etică pentru profesori, adoptat. Ce noutăți aduce el

Publicat: vineri, 12 octombrie 2018

Ministerul Educaţiei a adoptat Codul de etică pentru profesorii din învăţământul preuniversitar. Documentul prevede interzicerea meditaţiilor contra cost cu elevii de la clasă, dar şi acceptarea unor sume de bani sau alte bunuri materiale din partea şcolarilor.

Noul Cod de etică al profesorilor din învăţământul preuniversitar aduce mai multe interdicţii privind dascălii. Aceştia nu vor mai avea voie să ia bani sau bunuri de la elevi şi nici să le ofere celor de la clasele unde predau, meditaţii contra cost.

„Pe noi ne-a interesat în mod particular interzicerea profesorilor să facă meditaţii contra cost cu elevii din clasele unde predau respectivii. Un astfel de comportament nu este normal. Este ca şi cum elevul ar plăti pentru a obţine o anumită notă. Ne-au sesizat mulţi părinţi cu privire la copiii lor care sunt constrânşi de profesorii de la clasă să facă meditaţii pe sume exorbitante. Iar dacă nu acceptă, elevii sunt sancţionaţi la note. Or, miza notelor este destul de importantă. De pildă, de acestea depinde admiterea la ciclul liceal “, explică preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor din România (FNAPR), Iulian Cristache.

În cazul în care nu respectă noile reguli, profesorii ar putea fi sancţionaţi cu avertisment, reducerea salariului, suspendarea din funcţie sau concedierea.

Documentul care a fost publicat de curând în Monitorul Oficial al României, arată că dascălilor le este interzisă orice activitate care generează corupţie în şcoli precum „fraudarea examenelor, solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obţinerii de către beneficiarii direcţi ai educaţiei de tratament preferenţial ori sub ameninţarea unor sancţiuni, de orice natură ar fi acestea “.

Codul de etică presupune un ansamblu de reguli morale şi de atribuţii pe care un profesor trebuie să le îndeplinească pe parcursul anului şcolar. În relaţia cu elevul, de exemplu, dascălul trebuie să ofere protecţie psihică şi fizică, să supravegheze comportamentul elevilor în timpul şcolii, dar şi în afara acesteia şi să sesizeze orice formă de violenţă verbală sau fizică, oricare formă de discriminare, neglijenţa sau exploatare asupra elevului.

De asemenea, profesorul trebuie să îi recomande elevului materiale şcolare gratuite, nu să impună materiale şcolare contra cost.

Magda Florea

Senior Editor Manager.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=104955

Publicat de la data oct. 12 2018. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

19 octombrie 2018, 19:53
 

NNE
Senin
18°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 18°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 67%
Vânt: 0 km/h NNE
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:35
Apus: 18:25
Prognoza 20 octombrie 2018
Zi
 

NV
Predominant înnourat
18°C
Vânt: 4 km/h NV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

VNV
Parţial înnourat
11°C
Vânt: 0 km/h VNV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-10-2018 Ora : 9 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 09:00 si 11:00 In zona : Județul Constanta;Județul Tulcea; Se vor semnala : - ceață care determină vizibilitate scăzută, local sub 200 m și izolat sub 50 m
  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-10-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 07:20 si 10:00 In zona : Județul Suceava: Vatra Dornei, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Coșna; Se vor semnala : ceață care determină reducerea vizibilității, local sub 200 m și izolat sub 50m

Loto

Horoscop

  • 140.093 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team