Noul concept al Galei Premiilor „Valori Contemporane” 2025. Georgeta Filitti, Jonathan Jackson și Constantin Dulcan sunt printre noii nominalizați
Prima parte a proiectului Galei Premiilor „Valori Contemporane” se va încheia cu a doua ceremonie, care va avea loc în luna iunie a acestui an la București, sub patronajul Ministerului Culturii.
Menită să recunoască meritele de calitate, performanță și excelență la începutul secolului XXI în România, Gala „Valori Contemporane” va premia personalități importante din mediile academice, culturale, artistice, jurnalistice, din educație, afaceri, sănătate, economie și administrație.
Cu ocazia proclamării „Anului Eminescu” de către Academia Română și Academia de Științe a Moldovei, la invitația deschisă a celor două academii, grupul Myosotis a hotărât acordarea unor distincții ce poartă denumirea de „Luceafărul – 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu”, aducându-se astfel un omagiu geniului național al românilor și recunoscându-se personalități, instituții sau proiecte care promovează opera, crezul și memoria lui Mihai Eminescu prin activitatea lor.
Totodată, în contextul „Anului Naţional al Copilului”, comisia a decis acordarea unor premii ce poartă denumirea de „Innocentia”, acestea având menirea de a recunoaște contribuțiile, efortul și dedicarea unor persoane sau organizații pentru susținerea nevoilor copiilor din România.
Cu bucurie pentru „Anul Centenar al Patriarhiei Române”, organizatorii au stabilit ca ceremonia de anul acesta să se desfășoare sub genericul „Valachia Christiana”, evidențiindu-se „importanța fundamentală a Bisericii Ortodoxe Române în formarea poporului român, ca dătătoare de sens, de cultură și de valori universale infailibile”, potrivit Gândul.ro.
Cu privire la această decizie, Claudiu Dumitrache, amfitrionul evenimentului, a menționat că „viața creștină a fost prezentă pe teritoriul românesc încă din vremea apostolică, dezvoltându-se pe această succesiune neîntreruptă și păstrându-se predania răsăriteană până azi, când aniversăm 140 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie. Aceste recunoașteri au venit firesc, ca necesități pentru roadele și rolurile evidente ale tradiției ortodoxe în țara noastră, dar și pentru faptul că, din această tradiție, nespus de importantă pentru români și pentru sensul lor de-a lungul secolelor, s-a putut oferi și altora sprijin, din toate punctele de vedere, „Maica spirituală a neamului”, așa cum Mihai Eminescu numea Biserica Ortodoxă Română, fiind – grație unității ei miraculoase – și cea mai mare sursă românească de binefacere”.
Claudiu Dumitrache a mai adus în atenție legătura dintre marile sărbători din acest an, declarând că „Nu sunt deloc întâmplări lipsite de taine acelea că, în „Anul Centenar al Patriarhiei Române”, când se va sfinți și cel mai glorios monument românesc, Catedrala Mântuirii Neamului din Capitală, avem și „Anul Eminescu”. Pentru că, așa cum se cunoaște, această iniţiativă, a construirii unei catedrale naționale la București, îi aparţine geniului nostru național și universal Mihai Eminescu. Acestor sărbători li se adaugă emoționant și omagierea Reginei Maria a României, la 150 de ani de la naștere – o altă personalitate emblematică a idealului național, care s-a convertit la credința ancestrală și care și-ar fi dorit ca inima să-i fie așezată în bisericuța ortodoxă Stella Maris, de la Cuibul Liniștit, din Balcic.” – Dumitrache pentru Gândul.ro.
Comisia de Atestare a Calității, Performanței și Excelenței a Premiilor Myosotis este formată anul acesta din Felicia Filip (președinte onorific), Claudiu Dumitrache (președinte), George Coandă, Iuliana Gorea-Costin, Adrian Artene, Iuliana Marciuc, George Grigoriu, Simona Țăranu, Radu Groza, Raluca Găină, Cristiana Sima, Ada Vertan, Maria Ivanov și Andrei Drăgulinescu.
Laureații din acest an
Conform Myosotis Media Group, pe lista de nominalizări, pentru diferite categorii la Premiile Myosotis, se află în prezent acad. Ion Tighineanu – președintele Academiei de Științe a Moldovei, Georgeta Filitti și Vlad Ciurea (membri de onoare ai Academiei Române), arhim. Nectarie Șofelea, Eugenia Vodă, Daniel Codrescu, Mireille Rădoi, părintele Bogdan Tătaru-Cazaban, Constantin Dulcan, David Popovici, Horia-Roman Patapievici, părintele Nicolae Tănase, arhid. Mihail Bucă, Cristian Jura, Alexandru Ion Ciuta, Cristian Mihăilescu, Andrei Zincă, Floriana Jucan, Iulian Rusanovschi, Mioara Velicu, Theo Rose, Ioana Dichiseanu și The Urs, dar și doi artiști internaționali, „care au dezvoltat o legătură strânsă cu publicul din România, încântând în mod deosebit prin prezența lor repetată la noi în țară sau luând parte la promovarea valorilor românești” – anume Lara Fabian și Jonathan Jackson.
Producții ale televiziunilor consacrate, alături de mai multe organizații și companii care excelează în diferite domenii (umanitare, educaționale și culturale) sau care oferă servicii de calitate, de asemenea, se regăsesc pe lista de nominalizări de anul acesta.
Distincțiile stabilite din anul 2024, pentru categoria personalităților marcante ale secolului XXI, se vor acorda Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, academicianului Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Leon Dănăilă, lui Dumitru Prunariu (membru de onoare al Academiei Române) și Didei Drăgan. De asemenea, la alte categorii Myosotis, sunt laureați Dan Negru, Magda Catone, părintele Nicolae Dima, Doina Dabija și Nicolae Furdui Iancu.
Potrivit conceptului, ediția din iunie 2025 va fi a doua și ultima din prima parte a proiectului „Valori Contemporane” în România, următoarele ediții având să aibă loc după anul 2070, în a doua parte, cu scopul de a recunoaște meritele personalităților și proiectelor marcante de la sfârșitul secolului XXI.
Raluca Găină, producătoarea evenimentului, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că „există posibilitatea de a se organiza și ediții în afara României începând cu anul 2026, cu precădere în Elveția și New York, pentru a se arăta aprecierea noastră și față de românii care, deși stabiliți în alte țări, nu au uitat valorile românești și limba, ci le împărtășesc și promovează cu grijă prin profesia sau activitatea lor”.
La prima ediție, distincțiile au fost conferite Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, omului de cultură Mihai Cimpoi, Nadiei Comăneci, actorilor Emil Boroghină, Carmen Tănase, Irena Boclincă și Claudia Motea, lui Ovidiu Lipan Țăndărică, Iulianei Gorea-Costin, părintelui Constantin Necula, lui Dima Trofim, Nicolae Mocanu, Mihnea Cosmin Costoiu, Adrian Artene, George Grigoriu, Danielei Șontică, Iulianei Tudor, Mariei Ivanov, Evei Pavel, Cristinei Bălan, Adei Vertan, lui Cătălin Botezatu, Andreei Popa, lui Cristi Brancu, Răzvan Vișan, Alex Stanciu și lui Doctor Cezar (Amititeloaie), dar și altor importanți oameni de cultură sau de televiziune, unor medici, muzicieni, creatori de modă, antreprenori și profesori. Premii Myosotis, în ceremonii de sub alte slogane sau concepte, au mai primit și Eugen Doga, Felicia Filip, Maia Morgenstern, Vasile Bănescu, Daniel Jinga, pr. Vasile Ioana, Marius Bodochi, Iuliana Marciuc, Răzvan Ioan Dincă și Rareș Prisacariu.
Gala Premiilor „Valori Contemporane” este un proiect al trustului de presă culturală Myosotis Media Group, condus de Claudiu Dumitrache, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, GMR Media și alte instituții sau organizații culturale.
Premiile Myosotis se acordă ca răspuns la necesitatea de a recunoaște, promova, conserva și perpetua constant valorile românești și universale autentice.
Distincțiile se acordă în mod independent de orice curent de piață și consum, evenimentele de premiere reprezentând cadre de consacrare a laureaților, de recunoașterea a muncii și talentului, contribuind la revitalizarea viziunii socioculturale românești.
Inițiativa inedită a proiectului la noi în țară
Proiectul este considerat drept cel mai prestigios demers independent de acest fel din România, academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, apreciind că proiectul se referă la „recunoașterea individualității culturale și a valorii personalităților din mediul intelectual, cultural și artistic românesc”, reprezentând „o adevărată ceremonie care aduce bucurii în sufletele multor români”.
Preafericirea Sa, Părintele Patriarh Daniel a transmis binecuvântari și a felicitat pe amfitrionul proiectului Claudiu Dumitrache „pentru promovarea valorilor culturale și spirituale creștine românești”, iar Nadia Comăneci, de asemenea, a felicitat organizatorii „pentru inițiativa de a recunoaște personalitățile marcante” și „valorile extraordinare ale României”.
După ridicarea distincției din anul 2024, distinsul om de cultură Mihai Cimpoi a declarat, la TVR Moldova, că atmosfera ceremoniei „a fost cu adevărat înălțătoare, un buchet de personalități prin care au fost reprezentate toate valorile”, academicianul basarabean subliniind aici și faptul că acest proiect „consfințește o conlucrare foarte importantă între cele două academii surori” (Academia Română și Academia de Științe a Moldovei). E.S. Iuliana Gorea-Costin, Ambasador Extrordinar și Plenipotențiar, reprezentant permanent al Republicii Moldova în Consiliul Europei, a evidențiat aici faptul că, prin această ceremonie, s-a văzut „România reîntregită”.
Ajungând să reprezinte recunoașteri importante ale calității, performanței și excelenței în România, cu recunoașteri și în presa din Statele Unite, Premiile Myosotis au atras aprecierile mai multor jurnaliști și oameni de cultură importanți, Adrian Artene declarând că, prin aceste evenimente, „cultura are tribuna ei”.
Etalon pentru orice alt eveniment de acest gen
George Grigoriu a remarcat faptul că ceremonia din 2024 a fost printre puținele evenimente la care a participat și care a început cu Imnul Național, care a fost interpretat de către sporana Felicia Filip:
„Într-o lume în care începem să ne pierdem, pe undeva, identitatea, organizarea unui astfel de eveniment, care promovează cultura, identitatea națională, istoria, arta, care începe cu Imnul Național, este nu doar un eveniment extrem de serios, ci unul care ar trebui să devină, de acum înainte, etalon pentru orice alt eveniment de acest gen.” – a declarat George Grigoriu, regizorul fimului documentar „Coroana României”, pe scena Premiilor „Valori Contemporane” 2024.
Publicul poate face nominalizări
Comisia poate primi nominalizări din partea publicului, până la 10 mai 2025, pe adresa contact@bucharest-times.ro, atât pentru categoriile premiilor Myosotis, acordate în cadrul evenimentului, cât și pentru categoria premiilor The Bucharest Times, aceasta din urmă reprezentând o categorie ce ia anul acesta locul premiilor Radar de Media, care s-au acordat până în 2024 și în cadrul proiectelor Myosotis, inclusiv la prima ediție „Valori Contemporane”.
Printre partenerii permanenți ai proiectelor Myosotis se află trustul editorial Gândul, GMR Media, ziarul Ultima Oră, AZnews.ro, Regal Literar, Radio România 3Net – Florian Pittiș, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Agenția Națională de Presă AGERPRES, OnRecord, revista TIMPUL, The Bucharest Times, Centrul Cultural „Artist pentru Artă”, Hashtag Production, Colegiul Ecologic „Prof. Univ. Dr. Alexandru Ionescu” Pitești, Fundația Action Art, Euro Education Federation, Actualitatea Muzicală, Asociația Română pentru Protecție Privată, Cannoleria, Crama Ceptura, Balkon Resto Garden, Bălășoiu-Roșu-Pană – Cabinet de Avocatură.