NSA folosește ambasadele Australiei pentru a strânge informații din state asiatice

Serviciile secrete ale Statelor Unite folosesc ambasadele Australiei din țările asiatice pentru interceptarea de date și pentru adunarea de informații pe acest continent, conform celor mai recente dezvăluiri ale lui Edward Snowden.

Instalații de strângere a datelor se află la ambasadele din Jakarta, Bangkok, Hanoi, Bejing și Dili, conform Fairfax Media.

De asemeni, mai există facilități de strângere de informații la ambasada Australiei din Kuala Lumpur, cel mai populat oraș din Malaysia, și la cea din Port Moresby, capitala statului Papua New Guinea.

Alte centre de colectare a informațiilor funcționează la ambasadele și consulatele SUA și ale celorlalte state din grupul „Five Eyes”, în special ale Marii Britanii și Canadei.

Majoritatea membrilor personalului diplomatic australian nu sunt la curent cu activitățile de spionaj desfășurate la sediul ambasadei, conform publicației Sydney Morning Herald.

„Five Eyes” este o alianță privind cooperarea în domeniul spionajului, din care fac parte Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

Documentul prezentat de cotidianul Der Spiegel, având numele de cod „Stateroom”, precizează că facilitățile sunt mici și au puțini angajați, aflați sub acoperire, misiunea acestora nefiind cunoscută de cea mai mare parte a personalului misiunilor diplomatice în cadrul cărora funcționează.

Departamentul de Afaceri Externe al Australiei a refuzat să comenteze aceste informații, precizând că ar contraveni politicii guvernului să vorbească despre activitățile de spionaj.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.