NU (Don’t) by Remus CERNAT (63)

 

EXCLUSIVITATE

 

Motto

“Toată viaţa ai fost un  Porc,

Suflet hain, faţă de orc

Chiar dac-ai fost Duce de York

Şi crezi că eşti iluminat

La noi te mişti pe-un câmp minat

Surpriza-i mare de Ignat!”

Poporul Român

 

La prima pornire, aşa ca o interpretare elementară, ne ducem cu gândul la o căsătorie aranjată, fără sentimente, sau cel puţin nu reciproc împărtăşite, dintre un măgar tânăr şi sărac şi o scroafă bătrână şi bogată! Sau dintre o măgăriţă şi un Porc!

Exemple triste şi meschine sunt de ambele părţi! Şi după o dezbatere înfocată despre contexte, motivaţii şi consecinţe am concluziona: Dacă Dumnezeu Cel Atoateştiutor a lăsat neatins Liberul Arbitru de la Facere, voi părinţi lacomi şi oportunişti de ce nu vă lăsaţi odraslele să se căsătorească după bunul plac!?

Am să fac dezbaterea asta într-o altă lucrare, acum însă să stăm drept şi să cugetăm calm sau să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm  aminte cum bine spus-a Arhanghelul Mihail Puterilor Cereşti când s-a prăbuşit Lucifer în adâncuri devenind satan!

Să cugetăm calm cine este porcul, cine este măgarul, cine este intermediarul şi ce altceva a vrut autorul să spună cu această alăturare.

Porcul este aproape tot ce-i mai rău! Spun aproape căci până să muşte Adam din fructul cunoaşterii, porcul era imaculat ca toate celelalte animale plămădite de Creator! Adică păştea porcul, oaia, leul, tigrul, ursul, împreună fără nici o ranchiună pentru că erau toate animalele (şi domestice şi sălbatice) ierbivore! Asta e adevărat, însă ce urmează e o legendă (jumătate adevăr, jumătate plăsmuire).

Era ziua a 5-a de la Facere! După ce Dumnezeu a poruncit pământului să scoată fiinţe vii după felul lor: dobitoace, târâtoare şi fiare sălbatice le-a adunat pe toate ca să le spună ce sarcină are fiecare. I-a spus boului că va primi un jug sau un car şi va ara pământul sau va căra fân, cereale, lemne, astfel va fi de mare ajutor şi stăpânul său îl va hrăni cu iarbă grasă şi îl va îngriji foarte bine; I-a spus vacii că va face mulţi viţei şi cu laptele ei va hrăni pe toată lumea, stăpânul o va hrăni cu iarbă grasă şi o va îngriji foarte bine; I-a spus calului că va fi călărit şi în luptă şi de plăcere, stăpânul îl va hrăni cu iarbă grasă şi îl va îngriji foarte bine!

A venit şi rândul porcului, când a auzit porcul la ce va fi folosit a început să grohăie nemulţumit, nici n-a terminat bine Dumnezeu de povestit despre iarba grasă şi gustoasă ce i se va pregăti că porcul deja o zbughise pe coclauri grohăind şi râmând în gropile cu gunoi şi mâncând tot felul de stârvuri şi împuţiciuni …de atunci a rămas porcul cu grohăitul, fie vesel sau trist, sătul sau flămând, el grohăie şi îşi bagă râtul în tot felul de rahaturi!

După cum spune un mare om de știință american Doctor Docent în Porci, Richard P. Horvitz “oamenii din întreaga lume au asociat porcinele cu extreme ale bucuriei umane sau ale fricii, celebrării, ridiculizării și respingerii. Porcii au devenit un sinomin pentru atribute negative, în special lăcomia, voracitatea și necurăția și aceste trăsături atribuite au condus adesea la comparații critice între porci și oameni.” Dacă nu se mai pricepe Horvitz la porci nu se mai pricepe nimeni pe lumea asta! E de-al lor… din sistem, a scris și o carte cu un titlu foarte relevant  “Ce ne spun Porcii despre America!”.

Poate credeți că inventez, dar Horvitz ăsta chiar există, este o personalitate în țara lui și are un CV foarte impresionant (pentru cei ușor impresionabili la titluri) https://myweb.uiowa.edu/rhorwitz/vita.htm  iar cartea e asta: https://www.upress.umn.edu/book-division/books/hog-ties

Urmează pilda cu turma de porci (Luca cap 8, 29-37) în care Iisus salvează doi demonizați poruncind legiunilor de draci să iasă din oameni şi să intre în turma de porci. Aceştia (porcii) s-au aruncat de pe ţărm în lac şi s-au înecat! Sătenii în loc să se bucure că Domnul I-a vindecat pe demonizaţi  ei s-au întristat că au murit porcii şi toată mulţimea din ţinutul  Gerghesenilo i-au spus Lui Iisus să plece de la ei căci erau cuprinşi de frică mare! Acum care-i Porc și care-i Om !??

Dar cum sub lupă, acum nu e omul, ci Porcul, o să mai subliniez câteva opere literare, muzicale şi cinematografice celebre despre porc în care acesta are o predispoziţie vădită pentru Negativ, Morbid, Diabolic!

George Orwell are două romane excepţionale despre porci, unul este “Ferma Animalelor” unde se ilustrează egalitatea porcească, toţi suntem egali, dar unii sunt mai egali ca alţii; celălalt este “1984” unde se explică sistemul de manipulare al Porcilor!

În “Împăratul Muştelor” William Golding are un porc ce îl întruchipează pe Beelzebub (descris ca un cap de mistreţ înfipt într-o țeapă).

The Beatles au un clip rebel “Piggies” în care zugrăvesc destul de elocvent caracterul Porcilor plin de materiale fecale, Pink Floyd au “Pigs on the wing”  în care îi defăimeaza pe Porcii care ne conduc şi care ne mint încontinuu, iar Black Sabbath au “War Pigs” despre Porcii care ne bagă în războaie ca să-şi protejeze interesele! Şi Lady Gaga a fost violată de un Porc în “Swine”.

Expresii ca “mănânci ca porcul”, “să nu arunci mărgăritare porcilor “, “transpiri ca porcu’”, “porcul unde se cacă, acolo mănâncă”,“dacă te bagi în tărâţe, te mănâncă porcii”,  spun destul despre Caracterul Porcului pe care îl zugrăvim!

 

Pe de altă parte, blândul şi harnicul Măgar este plăcut lui Dumnezeu, nu poate fi omorât de animalele sălbatice, ăla rău nu se poate preface în măgar, şi mai ales măgarul are o cruce pe spate din momentul în care L-a cărat pe Domnul nostru, Iisus Hristos, la intrarea în Ierusalim, pentru că a dus şi a adus în spate pe Acela care a purtat Crucea şi s-a jertfit pentru păcatele noastre!

Măgarul din lucrarea mea este sărmana Românie cu desagii plini dusă la vânzare Scroafei Oculte de o coadă de topor (care, deşi are chip de om, tot Porc rămâne!).

De 30 de ani se mocirlesc ĂŞTIA pe bunătatea, amabilitatea și îngăduinţa noastră şi încă nu cred care e deznodământul porcului pe Pământ Românesc!

(Lista interpretărilor și metaforelor rămâne deschisă)

Remus Cernat – actor, regizor, scenarist și cum sunt ortodox practicant, naționalist (în sensul că-mi iubesc nația, limba, tradițiile, țara, fără să intru în nici un partid de profil) e limpede că nu fac parte din nici o gașcă!

Deci, nu o să mă vedeți la televizor în nici un serial sau emisiune spălătoare de creier, generatoare de confuzie și zavistie, rămânând totuși în zona artelor (profesor de tango argentinian, de fitness, coregraf, cochetez cu pictura, sculptura și arta vizuală pop art.

De asemenea, sunt și colecționar de artă și expert în imobiliare, iar când am un finanțator mai pun în scenă câte o piesă de teatru, un filmuleț de scurt metraj, o docu-drama, lucruri mărunte… aparent, până aflăm că toate au Morala Ortodoxă! Şi atunci nu mai sunt mărunte !

 

 

De fapt, cred că asta e singura mea calitate notabilă. Consider că arta (de orice gen) fără Morală Creştină e total inutilă! În cel mai fericit caz!… căci, în general, e nocivă, dar pentru că e atât de vicleană şi subtilă trece ca fiind “elitistă”! E aşa ca satana care vrea să ne convingă că nu există! Cum la fel de nocive au fost Renaşterea şi Iluminismul, aceste ferestre Overton pentru urgiile de azi! Să scoţi tu pe  Dumnezeu, Făcătorul Cerului şi al Pământului, din centrul existenţei umane şi să bagi omul, această râmă târâtoare şi neputincioasă (care suntem cu toţii) e o prostie infinită! Dezvoltăm altădată!

Ca pictor-sculptor-artist vizual Pop Art sunt amator. Iau câteva elemente (4, 5 până la 30), pe unele le construiesc de la zero, pe altele puțin începute, dar pe absolut toate le prelucrez, le asamblez și le pun într-o relație până obțin metafora dorită. Sper să schimb un pic din șirul clipelor la fel, mai ales că am presărat pe ici-pe colo și niște versuri şi câte o povestioară.

… apropo, cei care căutați artă progresistă, new age, dadaistă, abstractă etc. o să vă plictisiți de Moarte! Nu mă pricep şi nu înţeleg arta nefigurativă. Fascicole infime de erotism? Posibil, dar în cantitaţi neglijabile, căci vorba creștinului: „Frumoasă e lucrarea Ta, Doamne !” Am fost şi eu odată demult, în precambrian, dansator exotic. Glumesc, nu există precambrian şi nici o altă era geologică, lumea are 7500 şi ceva de ani de la Facere! Bulversaţi? Mă bucur, un motiv în plus să mă urmăriţi căci acum sunt omul LUI!  Amin!

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.