Nu poți ține post 40 de zile? Poți începe cu doar 5 zile pentru a simți deja efectele benefice ale detoxifierii în corp și minte

Postul este o practică sănătoasă, care susține în mod evident corpul în detoxifiere, iar dacă timpul, voința sau pur și simplu contextul de viață nu îți permit să ții post 40 de zile, așa cum este cutuma înainte de sărbătorile pascale și de iarnă, poți începe cu 5 zile în care ajuți corpul și mintea.

Între mituri, sfaturi și recomandări, liste mai scurte sau mai lungi cu beneficii, articole care desființează sau, dimpotrivă, slăvesc postul pentru a susține detoxifierea, Claudia Buneci, nutriționist și coach de medicină funcțională pentru echilibrare hormonală, în mod special pentru femei aflate la premenopauză, explică ce este postul, cum îl putem aborda, cui îi este recomandat și de ce și mai ales ce ar trebui să mănânci în post.

Ce este postul și cum îl abordăm pentru a susține detoxifierea?

Postul este o practică veche cu o istorie bogată, atât culturală, cât și religioasă. Este asociat puternic cu purificarea și regenerarea fizică și spirituală, nu întâmplător și cele mai bune perioade pentru a ține post sunt primăvara și toamna când natura renaște, respectiv se pregătește pentru sezonul rece. De-a lungul timpului și obiceiurilor religioase, postul a fost folosit ca mijloc de purificare a corpului, de reducere a inflamațiilor, de reglare a greutății și chiar de întinerire. Dacă ne oprim în lumea contemporană, vedem cum postul a cunoscut o renaștere, ba chiar o ieșire din sfera religioasă, și a fost adoptat ca practică de sănătate.

Studiile au început să exploreze beneficiile postului asupra sănătății, inclusiv reducerea inflamațiilor, îmbunătățirea funcțiilor cognitive și chiar prelungirea duratei de viață.

Iar postul a devenit subiect la modă, personaj principal în cărți și documentare.

Indiferent de motivul pentru care cineva alege să postească – fie din motive religioase, de sănătate sau pentru alte considerente – este important să se facă în mod conștient și să se ia în considerare nevoile individuale ale corpului. Postul este, pe scurt, o pauză conștientă care-ți ajută întregul corp, atât fizic, cât și psihic-emoțional, să elimine cât mai mult din toxinele provenite din alimentație și mediu – de la produse de igienă la poluare, emoții reprimate și gânduri nocive.

Îl împart în 2 categorii:  alimentar (eliminare proteine animale și intermitent); de activitate (aici poate fi o serie lungă care îngreunează corpul și spiritul – de la prea multă muncă, la prea multă socializare, prea mult consum de tehnologie, vicii, relații). Indiferent de care post ții, atunci când o faci, în mod implicit ajuți corpul să se curețe, să se detoxifice.

Cui ii este recomandat postul, cât timp, când și de ce?

Voi începe cu „de ce” – dacă în trecut, oamenii nu aveau atât de mult – prin mult mă refer atât la alimentație, cât și la responsabilități, stimuli, informații, produse de tot felul care îi îndepărtează de sine, acum trăim în era „prea multului”. Avem nevoie de mai puțin, de calitate și constant. Postul intermitent, dar și alimentar, de exemplu, lasă loc corpului, îi dă o pauză necesară, ca să nu mai muncească atât de mult să digere, să facă, să gândească. În postul intermitent, de exemplu, care este o strategie care implică alternarea între perioade de alimentație normală și perioade de restricție calorică sau abstinență alimentară poate duce corpul în autofagie – proces celular esențial în care celulele organismului își reciclează și elimină componentele lor deteriorate sau nefuncționale. Autofagia joacă un rol important în menținerea sănătății celulare și în adaptarea la stresul metabolic sau la lipsa de nutrienți, contribuind la protejarea împotriva bolilor și la promovarea longevității celulare.

Când? Contrar așteptărilor, nu când suntem într-o perioadă de „prea-mult”, căci vom pune și mai multă presiune pe corp, pe minte. Postul îl recomand în perioade mai liniștite, când ai un program previzibil, dormi suficient și nimeni nu te presează în nicio direcție. Primăvara și toamna sunt două anotimpuri foarte bune pentru post, căci sunt două perioade cu abundență de verdețuri, legume și fructe.

Cui? Atât femeilor, cât și bărbaților. Dar pentru că expertiza mea este în zona de acțiune a echilibrării hormonale feminine, și mai specific a celor la premenopauză, pentru acestea recomand în primul rând postul, care să le susțină în detoxifiere și reconfigurarea traseului sineului pe drumul sănătății.

Sunt chiar câteva simptome care strigă clar: draga mea, ai nevoie de post!

Nivelul de energie este mai scăzut decât de obicei – asta mai ales dimineața.

Ai început să ai grăsime pe burtă.

Reții apă.

Ai sânii congestionați.

Ți-e poftă de dulce (sau de sărat).

Ai probleme cu bila.

Nu pierzi în greutate.

Ai tenul încărcat sau ai acnee.

Nu dormi bine noaptea.

Ai fluctuații de stare.

Ești constipată.

Ai dureri la menstruație și înainte.

Durata postului poate varia da la persoană la persoană, în funcție de nevoile individuale ale corpului, de stilul de viață, de voință, chiar și de statutul social.

O perioadă optimă, totuși, pentru a simți diferențe este de 5-10 zile, în care vei putea resimți, deja, cum:

  • sistemul imunitar este mai puternic, pentru că flora este mai echilibrată și procesul de curățare din corp funcționează mai bine;
  • scade nivelul de inflamație din corp;
  • sunt eliminate toxinele depozitate în țesutul adipos;
  • se accelerează procesul natural de detoxifiere;
  • scade nivelul de grăsime din corp;
  • creierul este mai bine hrănit și oxigenat, astfel încât memoria se îmbunătățește, iar ceața mintală se reduce.

 Ce să NU mâncăm în post?

Din păcate, nu stăm foarte bine la capitolul educație alimentară, iar multe persoane care țin post, nu îl implementează corect nutritiv. Deci, recomand evitarea meselor bogate doar în carbohidrați (cartofi, orez, paste etc). Corpul are nevoie, în primul rând, de multe legume de primăvară, în contextul Postului Paștelui de exemplu, de grăsimi de calitate și de proteine.  Totodată, și modul de preparare este foarte important – mai degrabă la cuptor, gătit la abur.

Detoxifierea – ce este, cum apare și cum o influențează postul?

Corpul primește hrană fizică și spirituală, e îngrijit și curățat cu diverse produse cosmetice, trăiește într-un mediu mai mult sau mai puțin poluat.  Toate acestea intră. Dar e la fel de important să iasă. Și aici apare detoxifierea, care este un proces natural, biologic și care se întâmplă zilnic, corpul face asta în mod natural – uneori mai bine, dacă are toate resursele de care are nevoie, alteori mai dificil – caz în care apar bolile sau diverse simptome.

Detoxifierea naturală, adică eliminarea toxinelor din corp rezultate în urma proceselor de digestie (inclusiv hormonii utilizați), este un proces complex care angrenează multiple organe. Dintre acestea – ficatul are rolul cel mai important (dovedit științific, chiar). Ficatul muncește cel mai mult, are nevoie de susținere cu nutrienții necesari pentru a elimina tot ce nu-i e de folos corpului.

Alcoolul și grăsimile animale, mai ales cele procesate, nu-l ajută să te ajute – iată cum intervin aici, de exemplu, principiile postului religios – fără alcool, fără mâncare de origine animală.

Pielea! Pielea este cel mai mare organ – cel care absoarbe instant, direct în circuitul sanguin – ocolește bariera stomacului și a ficatului, dar și cel care elimină mult prin transpirație.

Rinichii! O pereche incredibilă pentru corp – filtrează și elimină prin urină. Apa joacă un rol important în sănătatea lor – atât calitatea, cât și cantitatea – postul cu apă este aici vedeta, dintre toate variantele de post posibile.

Colonul ajută enorm la eliminare prin excreție și are nevoie de multe fibre din alimentație, pentru a preveni constipația, care angrenează recircularea toxinelor în corp – iată cum postul alimentar de eliminare (proteine animale) încurajează absorbția de fibre.

Plămânii, creierul, colecistul și intestinele, celelalte organe implicate în detoxifiere, susțin procesul eliminării toxinelor din corp, ca un întreg! Pe lângă procesul natural al detoxifierii, cel susținut chiar prin post este extre de benefic, căci ajută corpul și mai mult, mai ales în cazul unor blocaje și simptome deja existente.

Cum arată o zi de post pentru cineva care susține intenționat și detoxifierea?

Încep (mereu) ziua cu un pahar de apă cu lămâie. Apoi îmi mișc corpul, fie dansez, fie fac un tip de mișcare ușoară, ies la soare 30 de minute și mă plimb – încerc să nu deschid niciun dispozitiv digital. Iau micul dejun, care începe cu un suc verde, de exemplu urzici, apio, castravete, măr și poate continua apoi fie cu crakers fara gluten cu humus sau pastă de linte asezonate cu pătrunjel – aliatul meu principal în detoxifiere, sau cu o salată de fructe – coacăze, afine, măr cu polen crud și cacao nibs. Prânzul de post de detox e un fel de buddha bowl pentru mine, conține o salată cu multe frunze și ceva leguminoase, pentru proteină și ceva cartof dulce sau quinoa, ca să mă satur. Cina e ușoară și cel mai des conține o supă cremă cu mung sau alte leguminoase și o mână de frunze (mai puține ca la pranz). Și musai e cu somn mai devreme, hidratare din plin și un pic mai multe pauze ca în zilele acelea pline, care există și în agenda mea. Pe site-ul meu am un exemplu de o zi de meniu de detox vegan, adică de post. Il poți descarca de aici.

Sfat pentru cine nu a ținut niciodată post?

Un sfat general valabil nu am, doar o recomandare – poate fi mai simplu să ții post alături de prieteni, să-l transformi într-o activitate de cuplu sau de grup, să-l privești cu multă curiozitate despre corpul tău, dar mai ales despre minte, căci acolo e cheia între ce credem că nu poate corpul să facă și ceea ce e cu adevărat capabil.

Despre Claudia Buneci

Claudia Buneci este health coach, consilier de echilibru hormonal și mamă a trei copii. A absolvit cursul de tehnician nutriționist în România, apoi Institute for Integrative Nutrition din SUA. Plecând de la dorința de a înțelege cât mai multe despre puzzle-ul care contează pentru sănătatea femeii, a urmat mai multe cursuri despre echilibru hormonal, energizare, alimentație în sarcină și în perioada postpartum. În prezent urmează cursuri de medicină funcțională la School for Applied Functional Medicine, o formare de 3 ani din Statele Unite ale Americii.

Claudia lucrează, în prezent, cu femei aflate la premenopauză în cadrul programul holistic Shiny 40. Ea si echipa ei le susține pe acestea pentru a-și echilibra hormonii prin schimbări de stil de viață.

Mai multe despre activitatea Claudiei găsești pe site-ul ei, www.pofta-de-viata.ro.

Comments

comments

One thought on “Nu poți ține post 40 de zile? Poți începe cu doar 5 zile pentru a simți deja efectele benefice ale detoxifierii în corp și minte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.