Nucleoplastia – o procedură modernă, tot mai solicitată în tratamentul herniei de disc

Aproape 90% din populaţie se confruntă cel puţin o dată cu un episod de durere de spate, astfel că incidenţa acestei patologii a devenit o problemă recurentă şi de o reală importanţă pentru societatea modernă, susţin specialiştii.

Încadrându-se în categoria afecţiunilor degenerative ale coloanei vertebrale, hernia de disc se manifestă la nivelul discurilor aflate între vertebrele coloanei şi constituie una dintre cele mai serioase boli de natură neurologică, prin numărul mare de cazuri şi prin intensitatea suferinţei produse.

Secţia de neurochirurgie din cadrul Spitalului ,,Sfântul Constantin,, din Braşov, condusă de dr. Mihail Dăncescu, medic primar neurochirurg, asigură tratamentul medical complet pentru hernia de disc, de la investigaţii, diagnostic, act operator, până la îngrijirile post-operatorii.

“Cauzele instalării herniei de disc sunt multiple, cel mai adesea fiind cauzată de predispoziţia generala a  oamenilor catre sedentarism si limitarea efortului fizic, traumatizarea discului in urma tensionarii puternice sau din  cauza presiunii crescute la nivel lombar. În urma unor astfel de traumatisme sau chiar şi din cauza procesului  natural de îmbătrânire, discul intervertebral îşi modifică poziţia obişnuită, acesta având rolul fundamental de a absorbi şocurile la care este supusă coloana vertebrală şi de a asigura protecţia acesteia. De aceea, debutul herniei de disc este adesea marcat de instalarea lombalgiei, sau a altfel numitelor dureri de spate. In functie de zona afectata, senzatia de durere se manifestă diferit. Dacă este vorba de un disc intervertebral poziţionat la nivel lombar, durerea va radia în zona feselor, coapselor şi picioarelor, în special sub genunchi. Dacă discul se află în partea superioară a coloanei vertebrale, în zona gâtului, senzaţia de durere se va manifesta la nivelul umerilor şi braţelor. Mai mult, aceste dureri cresc progresiv în intensitate şi sunt adesea insoţite de senzaţii de amorţeală, furnicături  sau slabiciune“ a explicat doctor Mihail Dăncescu, medic primar neurochirurg în cadrul Secţiei de Neurochirurgie a  Spitalului Sf. Constantin.

În funcţie de stadiul de evoluţie şi complexitatea simptomelor, indicaţiile terapeutice pentru hernia de disc încep în prima fază cu tratamentul medicamentos, bazat pe antiinflamatoare sau miorelaxante şi progreseaza in majoritatea cazurilor cu interventiile neurochirurgicale. Vreme indelungata, procedurile neurochirurgicale au fost privite cu teamă şi reticenţă ce a condus mai departe chiar şi la evitarea acestora. Însă, odată cu apariţia conceptului de chirurgie spinală minim-invazivă, aceste temeri nu mai sunt justificate.

Nucleoplastia este o astfel de procedură minim-invazivă, care se adresează în mod specific pacienţilor cu hernie de disc.

“Avantajul acestei metode de tratament este că micşorează presiunea la nivelul discului intervertebral
degenerat şi scade tensiunea la care sunt supuse elementele nervoase din canalul rahidian, toate acestea fără ca
pacientul să sufere vreo incizie. Acest lucru înseamnă dispariţia senzaţiilor de durere şi în acelaşi timp diminuarea semnificativă a posibilităţii apariţiei problemelor neurologice mai grave precum pareza sau tulburările de sensibilitate. Procedura de nucleoplastie durează aproximativ 20 de minute, iar perioada de spitalizare este de o zi, timp în care pacientul se poate odihni în salon, după care poate pleca acasă“, a detaliat dr. Mihail Dăncescu.

Având la bază o rată de succes tot mai crescută, riscuri mici, costuri reduse pentru pacient şi posibilitatea recuperării rapide, nucleoplastia este cu siguranţă o procedură modernă, tot mai solicitată în tratamentul herniei de disc.

autor: Cornelia Stanciu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.