O alta paradigma a exercitiului politic

Exista o prapastie infioratoare intre rationamentele utilitariste, care promoveaza – seducator si nu fara o anumita gratie a argumentului simplist – formula profitului politic facil, etic precar pana la repulsie si care promoveaza un aproape abject hedonims politic (tipic exercitiului transpartinic al ultimilor 25 de ani, exercitiu care a adus Romania in starea de delir institutional in care se afla astazi!) si rationamentul bazat pe valori morale, pe intransigente etice chiar, pe respingerea pactizarii – fie si indirect, prin votul motiunii de cenzura, spre exemplu – cu gastile de mafioti camuflati in politicieni, indiferent de pierderile politicianiste, de moment, ale acestei abordari.

Moralmente vorbind, diferenta dintre politician si omul politic este aceea ca primul se gandeste la urmatoarele alegeri iar ultimul, la urmatoarea generatie…

Seniorul Corneliu Coposu afirma in urma cu vreo 17 ani ca un OM POLITIC trebuie să fie constant, ferm, onest, foarte muncitor şi să fie incapabil de a face tranzacţii cu principiile morale.

„Calitatea de căpetenie pe care aş cere-o eu unui om politic este”, spunea la acea data presedintele PNT-CD, „fermitate în concepţii şi refuzul de a tranzacţiona principii”.

Nicidecum, asadar, abilitatea/calitatea de a inventa rationamente facile si a aplica strategii (?) cu vocatia compromiterii – nici macar cu cea a… compromisului -, care sa arunce la gunoi valorile si principiile de dragul jocurilor politicianiste de profit conjunctural.

De aceea, decizia Opozitiei de a nu participa (prin votul motiunii de cenzura) la validarea uneia sau a alteia dintre gastile PSD, aflate in conflict, este inca o data perfect valida din perspectiva morala. Mai mult, asa cum am explicat intr-o analiza publicata recent, decizia este si extrem de lucrativa din perspectiva pragmatica.

O atare decizie ar trebui sa reprezinte, de fapt, expresia publica incipienta a unei Opozitii, care intelege ca nu poate sa isi mai propuna doar sa ajunga sa guverneze, ci este obligata sa ofere un cu totul alt tip de model politic, plin de insertii morale si etice, un al tip de leadership, pentru a oferi urmatoarelor generatii o alta paradigma a exercitiului politic.

Dan Uncu

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.