O lecţie de viaţă pentru noi toţi: Povestea micuţului pianist orb
Câteva atingeri ale clapelor cu degetele tremurând sunt suficiente pentru ca publicul să rămână uimit. Preţ de câteva minute, Theodor, un băieţel de doar 11 ani din Timişoara, reuşeşte să creeze o atmosferă divină la fiecare spectacol, prin sunetele produse de clapele atinse cu multă măiestrie. “Ave Maria” şi “Concertul” sunt cele două melodii preferate ale micului artist pe care le cântă la pian la perfecţie, astfel că sunt nelipsite din concertele pe care le susţine.
Theodor nu va şti niciodată cum arată pianul, cine sunt oamenii care îl aplaudă frenetic cu ochii în lacrimi la fiecare concert, cât de minunaţi sunt copacii înfloriţi sau împodobiţi cu zăpadă şi nici chipul celei care i-a dat viaţă pentru că este condamnat la o viaţă în întuneric. A venit pe lume mult prea devreme, la doar şase luni, dar Dumnezeu i-a dat o şansă la viaţă. Medicii au făcut eforturi uriaşe să-l salveze pentru că organele lui nu erau suficient de dezvoltate şi nici simţurile. Băiatul ne spune cu voce tristă că şi-ar dori să vadă, dar s-a împăcat cu gândul că va trăi toată viaţa într-o lume a umbrelor. Theodor nu se dă bătut şi are gânduri serioase, ştie sigur că vrea să devină pianist, profesor de limba franceză şi înotător. Băieţelul are toate şansele să-şi îndeplinească visele pentru că este ambiţios şi mai mult decât atât este şi un mic geniu.
Marian Rădulescu, tatăl băiatului nevăzător, a observat încă de când acesta avea doar câţiva anişori că este un copil special după ce a descoperit că are “auz absolut”, numit şi “auzul perfect” pe care îl au puţini oameni. Cu alte cuvinte, Theodor poate să cânte la perfecţie fără să vadă partiturile şi reţine poezii cu zeci de strofe fără măcar să le fi “citit” vreodată după ce le-a auzit doar de câteva ori. Cum este posibil? Specialiştii spun că auzul perfect reprezintă o capacitate care apare la cel mult doi copii dintr-o generaţie şi reprezintă abilitatea de a recunoaşte notele muzicale din orice sunet. Astfel, toate sunetele pe care noi le auzim, Theodor le poate pune cu uşurinţă pe portativ, pentru că sunt percepute ca note ale gamelor muzicale, dânsu-i şansa copilului nevăzător de a deveni un mare artist, dacă va munci ca să-şi perfecţioneze această capacitate.
Detalii pe pressalert.ro