O legendă a divertismentului muzical: Titus Munteanu

Vorbind despre Titus Munteanu la trecut e ca și cum aș face-o despre mine, pentru că mai bine de două decenii am fost umăr lîngă umăr la festivalul de la Mamaia, la atîtea emisiuni muzicale ale TVR, la ”Steaua fără nume”, ”Șlagăre în devenire”, ”Meridianele cîntecului”, la concursuri de dans sportiv. ”Meridianele cîntecului” era ca o lumină, joia seara, cu un…sfert din programul de 2 ore al TVR, iar în dansul sportiv am fost adevărați pionieri, organizînd în 1989 primul concurs de gen la Polivalentă (s-a filmat, dar s-a transmis abia în 1990, Cabinetul 2 fiind șocat de lejeritatea costumațiilor latino!). Am continuat să promovăm dansul sportiv, iar Titus Munteanu a fost un timp chiar vice-președinte al federației de specialitate, el fiind cel care l-a convins pe Cornel Dinu, pe atunci secretar de stat, să semneze actul de naștere al federației, care în 2006 ne-a recunoscut meritele, acordîndu-ne cîte un trofeu de excelență, la 15 ani de la înființare. Cu Titus am făcut primul festival liber la Mamaia, în 1990 (cînd a triumfat Cornel Fugaru cu ”Ave Maria”, iar la Interpretare a cîștigat Laura Stoica), elogiați de italienii de la ”Corriere della sera”, și tot cu el alături am fost la ultima mea apariție acolo, în 1997, cînd a avut ideea genială de a mi-o asocia la prezentare pe Monica Anghel.
Născut la Timișoara în 1971, Titus Munteanu a studiat flautul la liceul de muzică, iar după absolvirea Conservatorului, la București, a predat acest instrument atît la Conservator, ca asistent, cît și la Liceul ”G. Enescu”. În 1966, un alt timișorean de excepție, Richard Oschanitzky, cu care colabora la concerte și înregistrări de jazz, îl recomandă lui Paul Urmuzescu și așa devine, pînă în 1971, colaborator permanent al TVR, ca redactor muzical, pînă în ziua cînd Tudor Vornicu îl convinge să renunțe la catedră. Din acel moment, cu excepția a circa 5 ani, cînd a fost director la Antena 1, Prima TV și Național TV, destinul său se leagă de TVR, fiind chiar, între 1999-2002, director la TVR 1. Din punct de vedere muzical, cu toată instrucția sa academică, a fost un deschizător de drumuri, un modernist, fiind cel care a reușit să introducă în programe formațiile Phoenix (memorabile rămîn filmările la piesele ”Canarul” sau ”Vremuri”), Roșu și Negru, Olympic 64, Sideral, FFN, Andantino. Timp de 4 ani a fost mîna dreaptă a regretatului Alexandru Bocăneț, bunul său prieten, iar în 1977 participă pentru prima dată la marele festival internațional ”Rose d Or” de la Montreux, Elveția, de unde va aduce României 2 premii. Cine poate uita emisiunile lui în care erau angrenați compozitorii Cornel Fugaru, Ion Cristinoiu, Marius Țeicu (colegul său mai mic, oboist, de la liceul de muzică din Timișoara), Marcel Dragomir, Horia Moculescu, Mihai Constantinescu, Marian Nistor, Mihai Dumbravă? Sau cele cu trio-ul formidabil Marius (Țeicu) – Olimpia (Panciu) și Mihai (Constantinescu)? Sau fanteziile muzicale cu Marina Voica, Margareta Pâslaru, Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Alexandru Arșinel, Florin Piersic, Stela Popescu, Rdu Gheorghe, Loredana Groza, Gabriel Cotabiță, Adrian Daminescu și mulți alții? Au fost celebra ”Școală a vedetelor 1”, urmată de o a doua, dar și de ”Echipa fantastică” de la Antena 1 sau ultimul său proiect, ”Opt într-o barcă”, apoi au fost emisiunile în care a lansat o groază de copii care azi sînt celebri, ”Numai cu acordul minorilor” sau ”Televiziunea copiilor”.

Cînd spui Titus Munteanu te gîndești la lansarea a numeroase vedete, de la Mirabela Dauer la Elena Cîrstea, nemaivorbind de cei din ”școala” sa faimoasă (de care mă rog acum fără succes să-mi spună două vorba despre el pentru o carte…cum uită omul!), dar și de înregistrarea a sute de șlagăre de muzică ușoară. Emisiunile sale au fost premiate în țară (”Actualitatea muzicală”, Fundația Mihail Jora, VIP, CNA, Ambasador, ACIN, APTR), dar și peste hotare: ”Totul e posibil în joc” (mențiune la Montreux, 1984), ”Un trio formidabil” (pr. I la Gabrovo, 1985) și mai ales ”Trandafirul de argint” la Montreux în 1996, pentru ”Școala vedetelor”. Ingratitudinea TVR față de cel mai valoros și mai titrat realizator de divertisment al său n-a cunoscut limite (asta s-a văzut și la moartea sa, cînd n-a fost, cum era normal, expus în foyer-ul instituției, iar la biserică și cimitir implicarea a fost jenantă…), pentru că el, care adusese TVR atîtea distincții și fusese membru în atîtea jurii, a părăsit pentru prima oară instituția din Dorobanți atunci cînd conducerea a refuzat să-i permită să meargă la Montreux, unde fusese invitat în juriu!!
Nu mai sînt Tudor Vornicu, Ovidiu Dumitru, Octavian Sava, acum li s-a alăturat la televiziunea îngerilor Titus Munteanu, căruia fiecare solist de muzică ușoară din țara asta ar trebui să-i ducă o floare la mormînt. Știu că asta nu se va întîmpla, dar poate că în conducerea instituției cineva va decide ca Studioul muzical al TVR să-i poarte de acum numele…

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.