O nouă formă a ordonanţei pentru protecţia angajaţilor disponibilizaţi

Ministerul Economiei a anunţat că Guvernul stabileşte care sunt societăţile care „pot” efectua concedieri colective, dar şi numărul de angajaţi „ce urmează să fie disponibilizaţi”.

În npoua formă a ordonanţei pentru protecţia angajaţilor disponibilizaţi se arată că persoanele care îndeplinesc condiţiile privind pensia pentru limită de vârstă şi a stagiului complet de cotizare nu beneficiază de prevederile actului normativ.

„Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă reglementează măsurile de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurării şi reorganizării unor societăţi naţionale, regii autonome, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi a societăţilor comerciale şi regiilor autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale. Operatorii economici care pot efectua concedieri colective, precum şi numărul de salariaţi ce urmează să fie disponibilizaţi se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, numai în condiţiile în care exista programe de restructurare sau reorganizare aprobate conform legii şi concedierea colectivă nu depăşeste termenul de 31 decembrie 2018”, se arată în document.

Programele de restructurare vor arăta numărul total de salariaţi existent, motivele care determină restructurarea, numărul de salariaţi necesar pentru desfăşurarea activităţii şi numărul de salariaţi care urmează să fie concediaţi.

Concedierea colectivă se face în condiţiile prevăzute de Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii şi nu mai târziu de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii Guvernului.

În nota de fundamentare stabileşte că fiecare operator economic va întocmi un program de restructurare prin care va stabili numărul de salariaţi ce urmează a fi disponibilizaţi în perioada 2013-2018 şi care vor beneficia de prevederile ordonanţei de urgenţă privind protecţia socială.

„Scopul prezentei ordonanţe de urgenţă constă în reorganizarea activităţii societatilor comerciale şi de asemenea a unui preţ competitiv al energiei electrice şi termice, care presupune disponibilizarea unui număr de salariaţi care vor beneficia de prevederile sale”, se arată în notă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.