O nouă premieră absolută la Casa Artelor Dinu Lipatti. CD-ul „Lipatti și Enescu – Chansons et Mélodies” în Colecția Esențial

Casa Artelor Dinu Lipatti continuă seria de Înregistrări a Integralelor Lipatti și vă invită la o nouă Premieră absolută, miercuri, 13 septembrie, de la ora 19:00, lansarea CD-ului Lipatti și Enescu – Chansons et Mélodies” în Colecția Esențial, creată și coordonată de Alice Barb.

CD-ul este un omagiu adus celor doi muzicieni români de geniu – Dinu Lipatti și George Enescu și prieteniei lor artistice deosebite, iar lansarea are loc chiar în perioada desfășurării celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului George Enescu.

Discul cuprinde „Integrala Cântecelor și Melodiilor” compuse de Dinu Lipatti pe versuri de mari poeți francezi (Paul Verlaine, Paul Eluard, Arthur Rimbaud, Paul Valéry) și „Șapte Cântece” pe versuri de Clement Marot compuse de George Enescu, înregistrate în interpretarea a două artiste de primă mărime – marea soprană Elena Moșuc și reputata pianistă Verona Maier.

Înregistrările au fost realizate în Salonul de muzică al Casei Artelor Dinu Lipatti, în luna august a acestui an, sub coordonarea cunoscutului inginer de sunet Liviu Elekes. Discul include și un Booklet trilingv, care prezintă în română, franceză și engleză, cronologia componistică a lui Dinu Lipatti, prezentarea Cântecelor și Melodiilor celor doi mari muzicieni români,  biografiile celor două interprete, realizări ale Casei Artelor Dinu Lipatti și descrierea Proiectului Lipatti.

Formați la Conservatoarele din Paris și mari iubitori ai culturii franceze, Dinu Lipatti și George Enescu au creat aceste 16 melodii și cântece la distanță de trei decenii (1907-1908 și 1941-1945), amândoi fiind profund influențați de estetica muzicii și limbii franceze. Acest fapt a determinat-o pe regizoarea Alice Barb, producătorul general al CD-ului, să-i reunească  pe cei doi compozitori care fac parte din aceeași familie spirituală și artistică, în cadrul aceleași producții culturale.

Noua producție culturală a Casei Artelor Dinu Lipatti a fost creată în parteneriat cu Ambasada Elveției, Swiss Sponsors` Fund și cu sprijinul Excelenței Sale Domnul Arthur Mattli, fostul Ambasador al Elveției în România, un mare admirator al lui Dinu Lipatti și a culturii române și partener al unor evenimente de mare ținută ale instituției noastre.

Lansarea acestui CD este o nouă realizare a Programului Lipatti, inițiat în anul 2016 de regizoarea Alice Barb, în cadrul căruia a creat Festivalul „I Love Lipatti”(7 Ediții) şi Colecţia Esențial care acum ajunge la cea de-a 7 producție dedicată lui Dinu Lipatti.

De-a lungul anilor, în Colecția Esențial au fost reeditate: „Biografia” marelui muzician (autori: Grigore Bărgăuanu şi Dragoş Tănăsescu), volumul de memorii „Strada Povernei 23”, a Ambasadorului și Profesorului Valentin Lipatti, fratele genialului muzician și a fost editat în Premieră absolută volumul de „Scrisori” semnate de Dinu Lipatti.

Anul trecut Colecția Esențial a deschis seria Integralelor Lipatti cu Albumul „Integrala compozițiilor pentru pian solo” în interpretarea pianistului Viniciu Moroianu lansat în Premieră mondială în cadrul Festivalului „I love Lipatti” Ediția a VI-a (2022), precum și Partitura „Integrala compozițiilor pentru copii” ale lui Dinu Lipatti, publicată după originalele aflate în Biblioteca Academiei Române.

„Colecția Esențial, inițiată de Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Sector 3 și al Casei Artelor Dinu Lipatti este un proiect cutezător astăzi când asemenea acțiuni sunt extrem de rare. Volumele lansate în cadrul  acestei colecții devin esențiale pentru cultura română, sunt opere culturale care rămân.” Academician Răzvan Theodorescu, Vicepreședintele Academiei Române (Cuvânt înainte – „Strada Povernei 23” – 2019).

În cadrul evenimentului de Lansare a CD-ului care îi omagiază pe marii muzicieni români, Dinu Lipatti și George Enescu, va avea loc Recitalul Extraordinar susținut de soprana Elena Moșuc și pianista Verona Maier, urmat de o sesiune de autografe.

Soprana Elena Moșuc a studiat la Universitatea de Muzică George Enescu din Iași. A câștigat mai multe concursuri internaționale (cel mai important fiind ARD Wettbewerb – concursul televiziunilor germane în 1990, care i-a deschis drumul unei cariere internaționale) și i s-au decernat multe distincții și premii prestigioase. În 2005, Președintele României i-a acordat titlul de Ofițer al Artelor, înaltă recunoaștere a meritelor ei excepționale. În 2009 a obținut titlul de Doctor în muzică Summa cum laude la Universitatea de Muzică din București și a fost desemnată și Femeia Anului 2009. În 2010 devine cetățean de onoare al orașului său natal Iași și în 2015 i se acordă OSCARUL românesc- Marele Premiu al Operelor naționale din România, încununând astfel cariera sa internațională de excepție. În 2019 a fost nominalizată de două ori la prestigiosul premiu Opus Klassik, prima dată pentru cea mai bună soprană a anului și a doua pentru albumul său – Verdi Heroines (Solo Musica) și a fost proclamată câștigătoarea renumitului International Opera Awards „Opera Star” Oscar della Lirica ca cea mai bună soprană. În 2022, la Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei i-a oferit Crucea Moldavă, cea mai mare distincție pentru mireni, iar Ministrul Culturii a onorat-o cu distincția de excelența pentru întreaga carieră pe scenele internaționale.

Pianista Verona Maier începe studiul pianului la vârsta de şase ani, la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice nr. 2 din Bucureşti, iar din 1975 devine elevă a Liceului de Artă „George Enescu”, pe care îl absolvă în 1980, având ca profesori pe Maria Spirescu, Maria Zaharescu și Angela Marbé. În vara aceluiaşi an este admisă la Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde îşi încheie studiile la clasa de pian a profesoarelor Ioana Minei şi Ana Pittiş. În 1983 este deţinătoarea unei burse de studii din partea Guvernului francez pentru cursurile de pian ale Academiei de Vară de la Nisa. Este doctor în muzică şi, din 1990, cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, fiind în prezent profesor de muzică de cameră și prorector al instituției. În anul 2004 a primit medalia Meritul Cultural – clasa I de la Preşedinţia României.

Producătorul general al CD-ului este regizoarea Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12.

Parteri: Ambasada Elveției în România și Swiss Sponsors’ Fund

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, TRINITAS TV, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural, România Pozitivă, Ultima Oră, Cronica Română, Librăriile Humanitas,  Societatea de Transport București

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.