O nouă ședință a CGMB. Nou motiv de zâzanie

Consilierii generali ai Capitalei se vor întruni, miercuri, de la ora 11.00, într-o ședință ordinară, printre proiectele pe care urmează să le dezbată figurând acordul pentru realizarea unei centuri verzi a Municipiului București; posibilitatea închirierii unor apartamente de pe piața liberă pentru cazurile sociale și acordarea unui stimulent de 500 de lei lunar pentru integrarea socială a persoanelor cu handicap.

Astfel, în baza unui proiect de hotărâre care urmează să fie supus dezbaterii ar putea fi demarate procedurile pentru realizarea unei centuri verzi a Municipiului București. Proiectul prevede întocmirea documentației tehnice în vederea evidențierii datelor preliminare necesare implementării obiectivului.

Un alt punct de pe ordinea de zi vizează demararea procedurilor pentru identificarea de locuințe de pe piața liberă în vederea închirierii de către Municipiul București pentru cazurile sociale și cele de urgență, pe o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii în funcție de necesitate. Imobilele vor avea destinația de locuințe sociale și vor fi atribuite persoanelor aflate pe listele de priorități, liste adoptate în baza hotărârilor CGMB pentru cazuri sociale și de urgență.

Consilierii generali ai Capitalei urmează să se pronunțe și asupra acordării unui stimulent pentru integrarea socială a persoanelor adulte cu handicap, în cuantum de 500 lei/lunar. Sumele vor fi acordate de către Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB).

În baza unui alt proiect ar putea fi demarate studiile necesare înființării și amenajării unor facilități de cazare, dar și de înhumare, pentru câini și pisici, pe raza Capitalei. Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) și direcțiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general vor duce la îndeplinire prevederile hotărârii.

Totodată, două părți din Spitalul Filantropia ar urma să treacă în administrarea Ministerului Sănătății în vederea amenajării Centrului de Transfuzie Sanguină București și a Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie. Potrivit proiectului, părțile respective din imobil vor trece din domeniul public al Municipiului București și administrarea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Sănătății.

Conform unui alt proiect de hotărâre, titlul de cetățean de onoare al Municipiului București ar urma să fie conferit antrenorului Mircea Lucescu, pentru merite sportive.

Numărul de vouchere în cadrul proiectului „Bicicliști în București” urmează să fie suplimentat cu un număr maxim de 25.000. Acestea vor putea fi folosite exclusiv pentru achiziționarea de biciclete, biciclete electrice, trotinete electrice și dispozitive de tip Segway/Ninebot.

De asemenea, CGMB va dezbate un proiect care prevede crearea unui cadru unitar de susținere a elevilor bucureșteni cu performanțe deosebite în competițiile interne și internaționale. Astfel, Primăria Capitalei va acorda premii cuprinse între 5.000-3.000 de lei pentru olimpicii internaționali.

Un alt punct de pe ordinea de zi se referă la achiziționarea de principiu, de către Municipiul București, a unui sistem integrat de automate de comercializare a titlurilor de călătorie (e-ticketing) pentru transportul public.

CGMB se va pronunța și asupra regulamentului unei campanii pentru identificarea de proiecte de interes local, PMB urmând să finanțeze 20 de proiecte inițiate de bucureșteni.

Un alt punct de pe ordinea de zi prevede majorarea cu peste 30% a tarifelor de transport și distribuție a energiei termice practicate de RADET. Primăria Capitalei a dat asigurări, vineri, că majorarea de peste 30% solicitată de RADET nu va afecta consumatorii casnici.

„Precizăm că bucureștenii nu vor plăti mai mult pentru apă caldă și căldură — creșterea de preț va fi suportată de PMB sau prin scăderea cotei de TVA la 5%, conform modificării Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006. Actualizarea prețului la gigacalorie este imperios necesară, fiind impusă de mai mulți factori, printre care modificarea prețurilor de cumpărare la materiile prime și materiale, aplicarea prețurilor diferențiate pe categorii de consumatori la gazele naturale, majorări ale prețurilor la electricitate, apă sau combustibili”, a precizat PMB.

Totodată, un proiect de rectificare bugetară urmează să fie supus dezbaterii CGMB, printre măsurile propuse figurând diminuarea bugetului Primăriei Capitalei cu 25,8 milioane lei și majorarea sumelor destinate Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București cu 27 milioane de lei.

De asemenea, proprietarii de terenuri din București vor fi obligați să combată ambrozia, plantă care cauzează alergii severe, dacă un proiect de hotărâre în acest sens va fi adoptat de CGMB.

Pe de altă parte, consilierii USR acuză CGMB că intenționează să taie banii alocați reabilitării clădirilor cu risc seismic pentru a-i da pe…statui:

”Primăria a ales să taie din finanţarea pentru reabilitarea infrastructurii educaţionale 3,5 milioane lei. Nici învăţământul secundar superior nu scapă, cu o scădere de 3,4 milioane lei.
Următoarea lovitură este dată clădirilor cu risc seismic din Centrul Istoric, aflate în proprietatea Municipiului Bucureşti: din infima sumă de 1,5 milioane lei, destinată consolidării lor, rămânem cu ZERO după rectificare.
De asemnea, reconstrucţia Halei Matache va mai dura şi ea, din cei 600 mii lei destinaţi, bineînţeles că avem 0.

Vă întrebaţi unde se duc banii? Unde altundeva decât în statui. Mai mult de jumătate din suma primită în plus la rectificare este destinată realizării Ansamblului Monumental Regele Ferdinand I Întregitorul. Alţe 2 milioane lei pentru monumentul dedicat Generalului Henri Mathias Berthelot şi Reginiei Maria a României. Aceaşi sumă este destinată şi realizării unui monument comun Martin Luther şi Jean Calvin.

Puteți verifica întreaga ordinea de zi aici: http://bit.ly/2w3gtur

Sursa: AGERPRES; USR București

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.