O operă celebră a lui Nicolae Grigorescu a fost descoperită la o familie de francezi

Misterul dispariţiei uneia dintre capodoperele pierdute ale lui Nicolae Grigorescu, „Colombina în verde“, a fost elucidat: pictura a fost regăsită în colecţia unei familii de francezi din cetatea medievală Carcassonne, de lângă Montpelier, din sudul Franţei.

Tabloul are o poveste încărcată de trecul istoric şi cultural al României, redeschizând o filă dureroasă din albumul capodoperelor de patrimoniu dispărute în perioada nemiloaselor expropieri comuniste.
Care este povestea „Colombinei în verde“?

Tabloul a fost pictat probabil la Roma, în iarna anului 1873, în perioada vestitului carnaval roman din Cetatea Eternă, fiind precedat de mai multe studii, astăzi în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României.
Opera pare a fi intrat inițial în colecția marelui moşier și om politic buzoian Gheorghe (Gogu) Iliescu, căruia îi aparțineau vestitele domenii Cândeşti. Legătura dintre Nicolae Grigorescu şi Gogu Iliescu ia naștere în cursul expoziției personale a lui Grigorescu de la Ateneul Român, din 1900, când moșierul de la Cândești, exuberant, achiziționează un număr impresionant de opere. Ștefan O. Iosif este cel care îi face cunoștință lui Gogu Iliescu cu Grigorescu, moment din care cei doi vor lega o strânsă prietenie. Acest fapt este relevat de faptul că în verile ce urmează, în special în 1902 și 1903, Grigorescu vizitează moșiile și conacul de la Cândești, frecvent însoţit de I.L. Caragiale, Al. Vlahuţă și Barbu Ştefănescu Delavrancea.

Apologia „Colombinei în verde“ este prezentă în studiile dedicate lui Grigorescu imediat după dispariția acestuia (Vlahuță, 1910; Cioflec, 1925), pentru a se manifesta din nou în forță în 1938, cu ocazia Centenarului nașterii lui Nicolae Grigorescu. Între timp, opera ajunsese în colecția lui Eugen Iliescu-Cândești (1893-1953), fiului marelui moșier buzoian, om politic cu viziuni de dreapta, șef al organizației legionare din Buzău la 1940. Acesta, școlit la Paris, unde o cunoaște și pe viitoarea soție – Madeleine – avea să aibă un sfârșit tragic, fiind expropiat, încarcerat și ucis de către autoritățile comuniste, la Gherla, în 1953.  Nora lui Gogu Iliescu, văduva Madeleine Iliescu, se vede obligată să fugă în Franţa, nu înainte de a împacheta şi lua cu ea doi Grigorești, unul dintre acesta fiind celebra „Columbină în verde“.

La Paris, capodopera va fi vândută de către Madeleine Iliescu unui cuplu de francezi ajunși la jumătatea anilor ‘60 în Carcassonne, a căror familie este actuala posesoare a picturii semnate de Nicolae Grigorescu.

 Asemeni altor capodopere semnate de artistul român,  „Columbina în verde“ este o pictură care ar putea fi intregrată cu succes circuitului muzeal românesc și european. La ora actuală, operele lui Nicolae Grigorescu sunt prezente în licitațiile organizate de marile case internaționale; în octombrie 2012, opera „Car cu boi” a fost adjudecată la Bonhams New York cu suma de 104.500 dolari.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.