Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

O seară de balet care îi poartă semnătura lui Renato Zanella, pe scena Operei Naționale București!

Publicat: vineri, 10 noiembrie 2017

Celebrul regizor și coregraf Renato Zanella invită publicul din România la o seară de balet în premieră pentru țara noastră! Spectacolul va avea loc sâmbătă, 11 noiembrie (ora 18.30), la Opera Națională București. Evenimentul reunește două lucrări de excepție: „Iubire nesfârșită (Opus 73)” de Ludwig van Beethoven și „Sacre du Printemps” de Igor Stravinski

Renato Zanella:

„Publicului Operei Naționale București, cu drag

Sunt încântat să vă prezint noua noastră producție de balet, o seară dedicată unor giganți ai istoriei muzicii: Ludwig van Beethoven și Igor Stravinski.

Aceste lucrări create pentru Wiener Staatsoper, pe când eram directorul baletului și coregraf principal, vor fi prezentate într-o formă revizuită. Inspirația puternică pe care am primit-o de la balerinii Operei Naționale București și noua concepție scenografică a lui Octavian Neculai m-au ajutat să aduc creația mea cu un pas important în față.

OPUS 73 (Iubire Nesfârșită)

Concertul pentru pian Nr. 5 în Mi bemol major, Opus 73 de Ludwig van Beethoven, cunoscut și cu numele de Concertul Imperial, este o capodoperă. Felul în care este conceput, fluiditatea, forța, echilibrul, maturitatea și inspirația, au făcut ca acest ultim concert de pian pe care l-a compus Beethoven să fie un reper al universului muzical. Coregrafia mea este un omagiu pentru compania de balet alături de care lucrez acum la Opera Națională București, o companie cu o puternică bază clasică și cu un potențial formidabil în toate formele de dans.

Concertul de pian, care este structurat în trei părți (Allegro în Mi bemol major, Adagio un poco mosso în Si major și Rondo: Allegro ma non troppo în Mi bemol major) nu urmărește un fir narativ. Există indiciile că i-ar fi putut fi dedicat lui Napoleon ( fostul împărat al Franței) și măreției sale, iar titlul i-a fost adăugat de către un editor englez, Baptist Cramen. Cu siguranță există elemente maiestuoase în această muzică și o măreție unică, dar și o sensibilitate incredibilă. Personal, consider că Adagio este o scrisoare de dragoste către cineva. O văd ca pe o dedicație pentru dragostea nesfârșită. Șapte note care pot crea un univers al sunetului, cinci poziții care pot crea un univers al mișcării! Muzică, dans și respect, despre aceste elemente este vorba in creația mea, Opus 73.

SACRE DU PRINTEMPS

Beethoven a fost un revoluționar. Nu doar pentru evidența felului în care creațiile sale au dus muzica într-o altă direcție. E fost un artist îmbibat cu ideea revoluției. Dovada aprecierii muzicii lui Beethoven este cunoașterea vremurilor în care a trăit, înțelegerea evenimentelor tumultoase care au măturat Europa, aducând cu ele noi ordini și idei. Igor Stravinski, pe de altă parte a fost un revoluționar care a împins granițele muzicii. Le Sacre du Printemps este unul dintre exemplele majore. Cu premiera pe care a avut-o pe ChampsÉlysées în 1913 a provocat o schimbare radicală în dans și în istoria compoziției dansului. Pentru un coregraf este necesară confruntarea cu muzica și cu înțelesurile ei, este cu adevărat o provocare! Interpretarea mea a fost inspirată de războiul din Iugoslavia, timpuri grele pentru întreaga Europă. Personal, am fost marcat de complexitatea contextului etnic și religios, și mai ales, de brutalitatea conflictului. Speranța tinerilor a fost distrusă, așa cum distruse au fost și familiile și cei dragi. Este ritul războiului noul ritual al umanității? Este trecutul și frica de viitor ceea ce ne duce înapoi la violență cu scuza sau scopul de a proteja pacea? Un tânăr cuplu ajunge primăvara într-un sat și oamenii de acolo îi întâmpină. În frumusețea și armonia dialogurilor din dans, un grup de înțelepți ajunge acolo și decide că tânărul cuplu va fi ales pentru sacrificiu. Poarta templului este deschisă și tot satul va fi stârnit împotriva lor, fiind astfel întărâtată agresivitatea oamenilor orbiți de violență.”

Distribuția din 11 noiembrie 2017:

 

,,Opus 73  de Ludwig van Beethoven 

Cristina Dijmaru – Ovidiu Matei Iancu

Mihaela Soare – Bogdan Cănilă

Lorena Negrea – Robert Enache

Andra Ionete – Valentin Stoica

Ada Gonzalez – Sergiu Dan

Cu participarea extraordinară a pianistului Toma-Augustin Popovici

———————–

,,Sacre du Printemps” de Igor Stravinsky

Cristina Dijmaru – Ovidiu Matei Iancu

Bogdan Cănilă – Alexandra Gavrilescu

Valentin Stoica – Lorena Negrea

Sergiu Dan – Adina Manda

 

Eveline PĂUNA

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=87556

Publicat de la data nov. 10 2017. Categorii Cultură, CULTURA, MUZICĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

14 noiembrie 2018, 3:47
 

ENE
Noros
7°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 7°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:10
Apus: 16:49
Prognoza 15 noiembrie 2018
Zi
 

N
Precipitaţii
10°C
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NE
Noros
2°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-11-2018 Ora : 19 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 19:00 si 23:00 In zona : Județul Argeş: Câmpulung, Curtea de Argeș, Mioveni, Băiculești, Pietroșani, Mihăești, Coșești, Stâlpeni, Schitu Golești, Mușătești, Bălilești, Mălureni, Țițești, Merișani, Poienarii de Muscel, Budeasa, Dârmănești, Micești, Tigveni, Godeni, Berevoești, Aninoasa, Vlădești, Vulturești, Ciofrângeni, Davidești, […]
  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-11-2018 Ora : 18 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 18:00 si 23:00 In zona : Județul Suceava: zona joasă;Județul Suceava: Dolhasca, Forăști, Dolhești, Drăgușeni;Județul Neamţ: zona joasă;Județul Neamţ: Doljești, Botești, Timișești, Păstrăveni, Stănița, Boghicea;Județul Iaşi: Pașcani, Târgu Frumos, Hârlău, Belcești, Deleni, Cotnari, Scobinți, Lespezi, Hălăucești, Tătăruși, Ruginoasa, Stolniceni-Prăjescu, […]

Loto

Horoscop

  • 148.925 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team