O tragicomedie în politica românească

De ceva vreme asistăm cu toţi amăgiţi,  aş zice, şi chiar oripilaţi, de felul în care politicienii noştrii, vechi şi noi, ne jignesc inteligenţa. Parcă am fi la alba-neagra, azi avem o majoritate parlamentară oarecum consolidată, mâine nu mai există, asistând în tot felul de trădări şi duplicitări greu de înţeles şi de crezut de  către societate.

Permanent, ni se vinde ca la nişte retardaţi mintal cum că nu mai ei, aleşii poporului sau numiţii premierului,  ştiu ce ne face bine şi desigur  cum să fim fericiţi în România sau cum arată prosperitatea. Este cert că, avem o ţară pe cât de modernă pe atât de puţin educată în  viaţa politică de tip nou şi nu în cea de tip balcanică.

O ţară cu politicieni fără coloană vertebrală, interesaţi doar de interese personale şi de gaşcă. Avem de-a face cu o nebunie generală în politica românească, totul fără  logică, fără un eventual deznodământ prevăzut.

Instabilitatea guvernamentală e la ea acasă în această ţară „nebună”. Ne- am ales cu ce am meritat, nimic mai rău, nimic mai bun. Se pune întrebarea firească, avem sau nu opoziţie ?  Sau care este opoziţia şi care este puterea.  Avem Premier demis, Premier interimar şi Premier desemnat în aceiaşi persoană deodată, atâta timp cât o vedem că se joacă cu Guvernul României, care la rândul lui se joacă cu ideea de alegeri anticipate.

Ne aflăm, că vrem că nu vrem, beneficiari ai unei Constituţii din 2003, făcute cu dedicaţie  pentru oamenii puterii de la acea vreme, dar care de fapt, nu rezolvă problema  „puterii”, căci  în mod greşit a fost concepută bicefal, cu puterea statului distribuită şi la  Preşedinţie care desemnează Primul Ministru  şi la Parlament care aprobă  la rândul ei executivul, dacă există o majoritate legal constituită. Din păcate, nu avem nici  Republică Prezidenţială, nici  una Parlamentară, ceea ce determină blocări peste blocări, în funcţie de interesele fiecărui partid aflat la putere sau în opoziţie.

Ne aflăm în paradoxul după care majoritatea românilor cred că majoritatea românilor sunt proşti sau fără experienţă politică. Românii stau paralizaţi şi urmăresc pe toate canalele de ştiri cum se beştelesc  aceşti pseudopoliticieni, care parcă şi- au pierdut busola, ei una spun seara şi alta fac dimineaţa sau invers. Fără nici un pic de jenă, ne mint cum respiră.

Paradoxal, strategul naţiunii şi politicianul care ne oferă seară de seară  pe canalele TV de ştiri „analize”, oferindu- ne expertiza lui, a ajuns să fie, cel care timp de zece ani a distrus ţara care parcă nu- şi mai revine. Acest personaj sinistru, fost preşedinte al statului român, a minţit, a furat, a manipulat, a înjurat, a lovit, a plâns ca un fariseu, a jurat strâmb, a înscenat, a mituit, a turnat la securitate, a înşelat şi nimeni nu- l atinge cu o „frunză”. Dacă această naţiune nu a înţeles nimic din experimentul nefast „Băse”, atunci chiar că îşi merită soarta.

Ce e de neînţeles pentru majoritatea naţiunii este cum în aceste momente contemporane cu această criză guvernamentală încă nu am scăpat  de un asemenea individ care are tupeul şi nesimţirea în sânge să ne de- a lecţii de democraţie?

Vă mai doriţi o ţară normală?.  Oare, aceasta este ţara normală pe care  noi o dorim?. Mai suntem şi membri ai N.A.T.O. şi ai  U.E.,  două instituţii care se mândresc cu promovarea valorilor democratice în toate ţările care aparţin acestor entităţi.

Să nu vă miraţi, dragi români, de ce lucrurile, în ţara noastră, merg din rău în mai rău, fără ca cineva să fie tras la răspundere pentru declaraţii şi decizii luate „pe picior” de cele mai multe ori iresponsabile.

 Prof.univ.dr. Florentin Scaleţchi

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.