O viață lungă și sănătoasă

A trecut vara și vacanțele deja au rămas în urmă. Toamna se vede și se simte, în frunzele copacilor, în cerul înnorat, în deschiderea școlilor sau în picăturile reci de ploaie.

Ne întoarcem din concedii cu câteva kilograme în plus, cu tenul mai obosit și mai încărcat, mai lenți și mai somnolenți, dar hotărâți să repornim motoarele, să revenim la obiceiurile zilnice dar mai ales la începerea unei alimentații sănătoase.

Este simplu de spus dar în ce constă și cum putem reuși să ne stabilim un regim sănătos de viață de lungă durată.

O alimentație cu un consum variat și moderat de alimente care să asigure nutrienții esențiali pentru funcționarea optimă a organismului, o alimentație care să includă: carbohidrați, proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale, în proporții adecvate pentru susținerea sănătații fizice și mentale.

O alimentație echilibrată este reprezentată de un aport adecvat de macronutrienți dar și de micronutrienți.

Macronutrienții sunt reprezentați de: carbohidrați complecși (ovăz, orez brun, quinoa), proteine de calitate (carne slabă, pui sau pește, ouă, fasole, linte) și grăsimi sănătoase (avocado, semințe, nuci, ulei de măsline, și pește gras, somon sau macrou)  iar micronutrienți de vitamine și minerale, necesare pentru susținerea sistemului imunitar, fructe bogate în vitamina C și lactate bogate in calciu.

Fibrele pe care le găsim în alimentele integrale, legume, fructe și semințe sunt esențiale pentru reglarea tranzitului intestinal dar și pentru menținerea unui nivel echilibrat al zahărului în sânge,.

Hidratarea cu apa este esențială pentru toate funcțiile corpului, de la digestie la transportul nutrienților.

Apa este esențială pentru digestie, pentru circulația sângelui, pentru reglarea temperaturii corpului și eliminarea toxinelor.

Aportul necesar de lichide variază în funcție de vârstă, sex, nivelul de activitate fizică și condițiile climatice.

În funcție de activitatea fizică și starea de sănătate, este recomandat pentru bărbați doi-trei litri de apă pe zi iar pentru femei un consum de aproximativ 1,5-2 litri de apă pe zi, în condiții de căldură sau efort fizic intens, necesarul de apă poate crește semnificativ.

Acum a început toamna și ceaiurile din plante sau infuziile fără zahăr pot fi o alternativă nu numai plăcută dar și sănătoasă, contribuind la aportul de lichide.

La rândul ei apa minerală poate oferi un plus de electroliți, dar consumată cu moderație, dacă are un conținut ridicat de sodiu. Supele și alte lichide neîndulcite, precum laptele degresat sau băuturile din plante (lapte de migdale, de ovăz), contribuie de asemenea la hidratarea corectă.

O hidratare corectă presupune asigurarea unui aport constant și moderat pe tot parcursul zilei, în funcție de necesitățile corpului.

Acum ajungem la un punct nevralgic și anume controlul porțiilor de mâncare, cantitatea. Din fericire, nu este nevoie să elimini complet anumite grupe de alimente (carbohidrații sau grăsimile), ci mai degrabă să le consumi în cantități mici astfel menținând un echilibru între aportul de energie și nevoile corpului.

Pentru a preveni foamea excesivă și alegerile nesănătoase (dar rapide, semipreparate, fast-food) ar fi indicat să împărțim în 3 mese principale și una-două gustări, astfel putem reduce și ține sub control consumul de alimente procesate, bogate în grăsimi și zaharuri adăugate.

Nu trebuie să uităm că fiecare persoană are unicitatea lui, are nevoi nutriționale diferite, în funcție de temperament, vârstă, sex, nivel de activitate fizică și stare de sănătate.

O alimentație echilibrată ar trebui să fie adaptată nevoilor individuale și asta nu înseamnă restricții severe, care nu fac decât să provoce frustrări pe termen lung, ci un stil de viață sănătos și sustenabil, care să realizeze bunăstarea fizică și psihică, mulțumirea și menținerea unei greutați corporală în limitele optime.

Vă doresc o toamnă bogată, frumoasă și plină de surprize (BUNE)!

Victoria Marinescu

Vă așteptăm la VSKIN

Comments

comments

One thought on “O viață lungă și sănătoasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.