Obiecte de epocă la Muzeul Național Cotroceni

Muzeul Național Cotroceni a găzduit joi, 6 iulie 2017, în Salonul Cerchez și Sufrageria Regală, vernisajul expoziției ,,Povestea evantaiului’.  Au fost expuse peste 100 de evantaie care mai de care mai prețioase, accesorii (mănuși, lornioane, pudriere, podoabe etc), rochii din perioada belle-epoque din trei colecții deosebite aparținând următoarelor personalități : Aurelia Veronica Filimon, Aurelia Nicolau alias Kera Calita și Dr. Adrian-Silvan Ionescu, iar pe lângă aceste articole dedicate doamnelor, au fost expuse fotografii și portrete.    Piesa de rezistență a colecției o constituie evantaiul cu autograful Principesei Maria- datat 23 februarie 1897, pe care se regăsesc și însemnări în limbile franceză și spaniolă și o melodie pe portativ dedicată domnișoarei Zoe Arion(fiica ambasadorului României la Sankt Petersburg între anii 1897-1908), alături de evantaie ce au aparținut doamnei de onoare a Reginei Elisabeta- Zoe Bengescu, prietenei Reginei Maria- Sybille Chrissoveloni, evantaie miniaturale cu dimensiunea de 5 cm, evantaie pentru copii și deschidere în cerc ce constituie piese rare, evantaie cu autograf, din perioada de început a secolului xx.

Cele mai vechi piese din expunere sunt două evantaie aduse de la Viena, datate în jurul anilor 1740-1750, realizate pe schelet din fildeș, unul brodat cu fir de aur și aplicații de paiete , iar celălalt cu modele florale în foiță de aur și argint. Realizate din plăci de lemn de santal, tei, păr ori bambus, cu mânere în trafor, sidefate sau lăcuite, cu foaia din mătase, voal, dantelă, pene, pânză cu motive pictate într-o varietate uimitoare de modele și culori, evantaiele s-au concretizat în elemente definitorii pentru o lecție de modă și de ce nu, de istorie a vieții cotidiene universale.

Vernisajul a fost urmat de un recital vocal instrumental susținut de soprana Raluca Oprea, acompaniată la pian de Ioana Maria Lupașcu.

Expoziția va fi deschisă în perioada 6 iulie-31 august 2017

Sursa : Comunicat de presa MNC

https://www.facebook.com/muzeulcotroceni/

Sursa foto : Facebook MNC

Sursa video : HypTvStudio-Youtube

Alexandra Elena CHIRA

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.