Observatorul din Greenwich îşi reia activitatea ştiinţifică după o pauză de 60 de ani

Observatorul Regal din Greenwich (ROG), dotat cu un telescop de ultimă generaţie, este din nou pregătit să studieze cerul după ce activitatea instituţiei a fost suspendată în urmă cu şase decenii, informează agenţia Xinhua.

Noul telescop, Annie Maunder Astrographic Telescope (AMAT), poartă numele lui Annie Maunder, una dintre primele cercetătoare care au lucrat la ROG şi care a realizat descoperiri importante despre Soare.

Echipamentul de 50.000 de lire are capacitatea de a surprinde imagini de înaltă rezoluţie, atât statice cât şi mobile, ale Soarelui, Lunii şi a altor planete din sistemul nostru solar şi este amplasat în pavilionul Altazimuth.

După încheierea misiunii dificile de instalare a telescopului, astronomii de la ROG s-au arătat entuziasmaţi de perspectiva observaţiilor ce vor putea fi realizate cu ajutorul acestuia. Pentru buna funcţionare a telescopului, ROG este în căutarea unor echipe de voluntari – mulţi dintre aceştia provenind cel mai probabil de la cluburile pasionaţilor de astronomie.

„Vrem să profităm de fiecare noapte senină”, a declarat pentru The Guardian unul dintre astronomi.

Carol al II-lea al Angliei (în engleză, Charles II) a fondat instituţia din Greenwich în anul 1675. Scopul acesteia a fost realizarea unei hărţi a stelelor şi compilarea unor date utilizate pentru navigarea pe mare.

Observatorul a funcţionat până în 1957 când activitatea ştiinţifică a fost relocată în afara oraşului, departe de smogul urban şi de lumina artificială din Londra.

Potrivit astronomului ROG Brendan Owens, aerul mai curat şi noile tehnologii vor contribui la obţinerea unor imagini decente. Acesta este motivul pentru care observatorul îşi reia activitatea.

Sursa: AGERPRES

Foto: Royal Observatory / Facebook

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.