Ofelia Popii, într-un spectacol – conferință miercuri la Teatrul Gong

 

Motto:

„La repetiții, îmi place mult căutarea și o fac pentru mine. Când e gata spectacolul, mă gândesc la public. Îmi place să joc povești, să-mi pun întrebări, să pun întrebări spectatorilor. Eu cresc prin spectacole și ei la fel.” – Ofelia Popii

 

 

Supranumită „Madame Bulandra” în lumea teatrului contemporan datorită perfecționismului său, Ofelia Popii a cucerit nu doar publicul român prin rolurile sale din ultimii ani, ci și audiența internațională la festivaluri de prestigiu.

Ofelia Popii va fi protagonista unei noi ediții Round Table Sibiu, seria spectacolelor – conferință dedicate valorificării elitelor actuale românești.

Evenimentul avea loc miercuri, 27 septembrie, la ora 18:00, la Teatrul Gong (Strada Alexandru Odobescu nr. 4) cu transmisiune în direct pe site-ul televiziunii culturale www.EnjoyTV.ro

În rolul de moderator va fi jurnalista Oana Ciucă Làzàr, redactor – șef al publicației Capital Cultural. Organizatorii au pregătit și cu acest prilej intermedii artistice live, la această ediţie fiind invitați să concerteze Raluca Stratulat – vioară și Andrei Olaru – harpă, cu un program inedit din repertoriul muzicii baroce și a muzicii culte de inspirație tradițională românească.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, prin solicitarea invitației electronice la adresa round.table.sibiu@gmail.com

Nelipsind conversațiile despre actualitate în dramaturgie, valori de a fi întrunite de pasiunile artistului invitat, evenimentul se înscrie în seria celor peste 30 de ediții desfășurate până în prezent, începând din toamna anului 2015 cu Round Table București și din 2017 cu seria Round Table România în Sibiu, Brașov, Târgu – Mureș, ediții dedicate personalităților remarcabile din diferite domenii precum muzică, arhitectură, dramaturgie, medicină, management cultural ș.a. Din dramaturgie și artele spectacolului, la Round Table au mai fost invitați actorii Maia Morgenstern, Adrian Titieni sau coregrafii Răzvan Mazilu, Vava Ștefănescu, Cosmin Manolescu, Judith State.

Round Table Sibiu este un proiect inițiat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – și se va desfășura în acest sezon prin trei evenimente lunare, următorii invitați fiind Marian Timofti – unul dintre cei mai apreciați profesioniști din industria vinului în România – eveniment ce va avea loc în luna octombrie – și cunoscutul scenograf Dragoș Buhagiar care va fi protagonistul ediției din noiembrie. Mai multe informații și noutăți despre programul evenimentelor vor fi anunțate din timp pe pagina de Facebook Round Table România.

Despre Ofelia Popii

 

„În rolul Mefisto din «Faust» a cucerit o lume întreagă (…). În  «Lulu…», în «Breaking the Waves» sau în «Felii», în «Ultima zi a tinereții» sau în «Platonov», Ofelia Popii este mereu altfel, nuanțată, mereu surprinzătoare, transmițând o energie care te cucerește, te subjugă, te trasfigurează.” (Yorick.ro)

Joacă de mai bine de 10 ani în spectacolul „Faust” în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Național „Radu Stanca” din Siubiu, de fiecare dată descoperind ceva nou în psihologia abisală a personajului. Pentru rolul „Mefisto” din acest spectacol a primit prestigiosul premiu „Herald Angel” la Festivalul Internațional de la Edinburgh 2009, considerat unul dintre cele mai mari festivaluri de teatru din lume. Cronicile spectacolelor sale încearcă să descrie o artă ce comunică dincolo de capacitatea cuvintelor, către inefabilul interior al fiecărui spectator.

„Mișcările sale sunt uimitoare, vocea care alternează de la sunete de copil la horcăitul unui bătrân, o fac să fie în centrul atenției, chiar dacă într-un spectacol joacă 100 de actori.”BBC

„Vocea sa răgușită, versatilitatea, carisma sa creează un personaj deconcertant care pare venit dintr-o lume infernală.”The Telegraph

A declarat cu numeroase ocazii că nu-i place să acorde interviuri, fiind de părere că singura capabilă să vorbească despre ea este înseși arta actorului, în spectacolele pe care le pregătește prin multe ore de repetiții pe zi. Nu degeaba colegii de breaslă au poreclit-o „Madame Bulandra” datorită autorității și perfecționismului său.

Într-unul dintre aceste interviuri, acordate revistei Yorick.ro, Ofelia Popii spune că „(…) actoria, care înseamnă și delir și creație, nu mi se pare deloc departe de Dumnezeu.” (…) Pe mine tot Dumnezeu m-a ajutat să fac Mefisto. Aproape că-mi conducea personajul, care mergea, mergea, mergea, iar eu nu mă uitam după el (…)

A colaborat cu reputați regizori precum: Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Mihai Măniuțiu, Alexander Hausvater, Tompa Gabor, Lia Bugnar, Andri Zoldak, Cristi Juncu, Gianina Cărbunariu, Florin Zamfirescu, Vlad Massaci, Andrei Gruzsniczki sau Radu Nica.

Din 2001, de la absolvirea Facultății de Teatru a Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj – Napoca și începutul colaborării cu Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, Ofelia Popii a primit peste 40 de roluri în dramaturgie și cinematografie, multe dintre ele distinse cu numeroase nominalizări, încă de la debut. A obținut Premiul UNITER pentru „Cea mai bună actriță în rol principal” pentru rolul din „Faust” (2008) și „Felii” (2011, R: Lia Bugnar), dar și Premiul Gopo pentru „Cel mai bun rol principal într-un film”, cu rolul din filmul „Q.E.D.” (2014, R: Andrei Gruzsniczki).

Îți dorește să-și extindă și mai mult cariera în cinematografie dar și să își asume rolul de regizor de teatru (de referință este spectacolul său, „O zi de vară”).

Dintre diferitele roluri pe care le-a avut în trecut, se numără și cel de profesor de Istoria teatrului la Liceul „Onisifor Ghibu” din Sibiu și preparator la Catedra de Artă teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (perioada 2005 – 2008). În prezent este doctorand în cadrul aceleiași instituții.

În 2016 a făcut parte din Juriul final al Galei Hop, Costinești, iar în 2016 și 2017 a fost mentor pentru tinerele talente la Festivalul Ideo Ideis de la Alexandria.

Următoarele spectacole în care o puteți urmări pe Ofelia Popii se vor desfășura după următorul calendar, la Teatrul Național „Radu Stanca”:

Vineri, 29 septembrie, ora 19:00 – „Faust”

Sâmbătă, 30 septembrie, ora 19:00 – „Faust”

În această stagiune o mai puteți vedea în spectacolele „Felii”, „Viața lui Bess”, „Vorbiți tăcere”, „Platonov”, „D’ale carnavalului”, „Hamlet”, „Oameni obișnuiți”, „Balul”, „Electra”, „Oedip”, „Sărbători fericite” și altte producții programate pentru perioada 2017 – 2018.

Mai multe despre Ofelia Popii, despre cum își abordează rolurile, despre propriul său scenariu de viață și planurile de viitor, vă invităm să aflați participând la evenimentul programat miercuri, 27 septembrie, de la ora 18:00 la Teatrul Gong, în deschiderea noului sezon Round Table Sibiu.

 

Round Table Sibiu este un eveniment inițiat de UCIMRUniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, acțiune co-finanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.

Ajuns la cel de-al V-lea sezon, proiecul Round Table s-a desfășurat după un format itinerant, cu ediții în București, Brașov, Sibiu și Târgu-Mureș. Cu acest prilej, organizatorii au completat numele proiectului devenind Round Table România.

Publicul din mediul online este invitat să urmărească pe YouTube cele peste 30 de ediții integrale dedicate unor personalități care strălucesc în domeniilor lor de activitate, precum: Gabriel Bebeșelea, Marin Cazacu, Gabriel Croitoru, Dan Dediu, Răzvan Mazilu, Horia Mihail, Nicu Mihoc, Maia Morgenstern, Dumitru Prunariu, Tiberiu Soare, Ada Solomon, Șerban Sturdza, Adrian Titieni, Luiza Zan ș.a.

„Programul Round Table România urmărește promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.”Valentina Sandu – Dediu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.