OMS – amenințarea periculoasă a rezistenței la antimicrobiene

Pe 28 august 2023, miniștrii sănătății africani au aprobat la Gaborone (Botswana), o Strategie regională de accelerare a luptei împotriva rezistenței la antimicrobiene, rezistență care a contribuit la producerea a 1,27 milioane de decese în 2019 doar în Africa subsahariană.

Rezoluția adoptată la cea de-a șaptezeci și treia sesiune a Comitetului Regional pentru Africa al OMS își propune să consolideze coordonarea și guvernarea acțiunii împotriva rezistenței la antimicrobiene, să îmbunătățească gradul de conștientizare și înțelegere a problemei (https://news.un.org/fr/story/2023/08/1138072): aceasta implică intensificarea supravegherii rezistenței antimicrobiene, precum și consolidarea reglementărilor și legilor naționale relevante.

Obiectivul principal al strategiei regionale este ca, până în 2030, toate țările să aibă o abordare operațională One Health, care să cuprindă sănătatea umană, animală și sănătatea mediului, pentru acțiunile lor prioritare în fața rezistenței antimicrobiene.

Toate țările ar trebui să aibă, de asemenea, un sistem de monitorizare și evaluare și să înființeze o platformă pentru colectarea, analizarea și partajarea datelor.

Peste 10 milioane de oameni ar putea muri

Țările ar trebui să implementeze măsuri pentru a optimiza utilizarea responsabilă a antimicrobienelor în mediile de asistență medicală până în 2030.

Amenințarea tot mai mare reprezentată de rezistența la antimicrobian necesită o acțiune consolidată și susținută din partea tuturor, fie că sunt guverne sau indivizi, în toate sectoarele”, a spus dr. Matshidiso Moeti, director regional OMS pentru Africa, menționând că OMS va continua „să sprijine țările să consolideze măsuri eficiente de răspuns împotriva rezistenței antimicrobiene” (https://news.un.org/fr/story/2023/08/1138072): continentul african se confruntă cu o povară grea de rezistență antimicrobiană, care apare atunci când bacteriile, virusurile, ciupercile sau paraziții se transformă (mutează) în timp și nu mai răspund la medicamente.

Acest lucru face infecțiile mai dificil de tratat, potrivit OMS.

Agenția Mondială a Sănătății a ONU estimează că aproximativ 10 milioane de oameni din întreaga lume – inclusiv 4,1 milioane în regiunea africană – ar putea muri din cauza rezistenței la antimicrobiene până în 2050.

Lipsa de angajament politic

Deși majoritatea țărilor africane au planuri de acțiune pentru a răspunde rezistenței antimicrobiene, implementarea acestora rămâne slabă din cauza lipsei de angajament politic și a supravegherii antimicrobiene inadecvate.

Alți factori se referă la capacitatea și mijloacele insuficiente de laborator pentru a asigura utilizarea optimizată a antimicrobienelor și pentru a crește gradul de conștientizare și înțelegere a amenințării reprezentate de rezistența la antimicrobiene.

Măsurile slabe de prevenire și control al infecțiilor, precum și serviciile insuficiente de apă, igienă și canalizare constituie, de asemenea, mari probleme.

Povara rezistenței antimicrobiene este, de asemenea, agravată de lipsa aplicării prescripțiilor și a reglementărilor de vânzare, utilizarea excesivă a antibioticelor la oameni și în hrana animalelor, ceea ce duce la răspândirea tulpinilor de antibiotice rezistente la medicamente.

Utilizarea inadecvată a antimicrobienelor la oameni, plante și animale crește riscul de infecție cu microbi rezistenți la tratamentele disponibile, ceea ce poate duce la boli grave și deces.

Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.