OMS: cel puțin o persoană din opt este azi obeză  

Cel puțin una din opt persoane din întreaga lume trăiește cu obezitate, a declarat pe 1 martie 2024, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citând un studiu medical care arată că un miliard de oameni erau obezi în 2022, cifră care s-a dublat în rândul adulților și care a crescut de patru ori în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani după 1990, potrivit datelor din studiu (https://news.un.org/fr/story/2024/03/1143657): „Acest nou studiu evidențiază importanța prevenirii și gestionării obezității de la începutul vieții și până la vârsta adultă, prin dietă, activitate fizică și îngrijire adecvată sănătoasă, acolo unde este cazul”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, agenția care a coordonat cercetarea.

Obiective globale de combatere a obezității

Boală cronică complexă, obezitatea a devenit o criză, atingând proporții epidemice care reflectă o creștere bruscă în ultimele decenii. Cauzele obezității sunt bine înțelese, la fel și intervențiile bazate pe dovezi necesare pentru a opri criza, spune agenția globală de sănătate, dar problema este că aceste măsuri nu sunt implementate.

„Pentru a reveni pe drumul cel bun și a îndeplini obiectivele globale de combatere a obezității, guvernele și comunitățile vor trebui să se bazeze pe politici bazate pe dovezi ale OMS și ale agențiilor naționale de sănătate publică. Acest lucru necesită și cooperarea sectorului privat, care trebuie să țină seama de impactul produselor sale asupra sănătății”, a adăugat directorul general al OMS.

Datele studiului arătă că 43% dintre adulți erau supraponderali în 2022.

Consecințe mortale

În Europa, excesul de greutate și obezitatea se numără printre principalele cauze de deces și dizabilități. Potrivit biroului regional al OMS, acestea sunt cauza a peste 1,2 milioane de decese pe an.

Obezitatea crește riscul apariției multor boli netransmisibile, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și boli respiratorii cronice. Persoanele supraponderale și cele care trăiesc cu obezitate au fost afectate în mod disproporționat de consecințele pandemiei de COVID-19, întâmpinând adesea boli mai severe și alte complicații.

Potrivit studiului citat, obezitatea este cauza a cel puțin 13 tipuri diferite de cancer, fiind potențial direct responsabilă pentru cel puțin 200.000 de cazuri noi de cancer pe an numai în Europa.

Provocările subnutriției

Malnutriția, în toate formele sale, include obezitatea, deficiența de vitamine sau minerale și supraponderalitatea. Malnutriția include, de asemenea, subnutriția, încetinirea creșterii și subponderea (slăbirea)m fiind responsabilă pentru jumătate din decesele copiilor sub cinci ani.

Studiul arată că, deși ratele de subnutriție au scăzut, aceasta rămâne o problemă de sănătate publică în multe locuri, în special în Asia de Sud-Est și Africa sub-sahariană.

Țările cu cele mai mari rate combinate cu subpondere și obezitate în 2022 sunt națiuni insulare din Pacific și Caraibe, precum și cele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Planul de accelerare a combaterii obezității al OMS

La Adunarea Mondială a Sănătății din 2022, statele membre au adoptat Planul de accelerare a combaterii obezității al OMS, care sprijină acțiunile naționale până în 2030.

Până în prezent, doar 31 de guverne sunt preocupate de stoparea epidemiei de obezitate prin implementarea planului. Acestea includ intervenții cheie, cum ar fi promovarea alăptării și reglementarea marketingului dăunător al alimentelor și băuturilor pentru copii.

Unul dintre coautorii studiului citat, dr. Francesco Branca, directorul Departamentului de Nutriție și Siguranța Alimentelor al OMS, a declarat că implementarea politicilor pentru a asigura accesul la o dietă sănătoasă la prețuri accesibile pentru toți și crearea de medii favorabile activității fizice și stilurilor de viață sănătoase în general a prezentat „provocări semnificative. Țările trebuie, de asemenea, să se asigure că sistemele de sănătate integrează prevenirea și gestionarea obezității în serviciile de bază”, a spus el.

Pentru a combate subnutriția, trebuie luate măsuri în sectoarele agriculturii, protecției sociale și sănătății pentru a reduce insecuritatea alimentară, a îmbunătăți accesul la alimente și calitatea vieții.

Potrivit OMS, lupta împotriva subnutriției necesită acțiuni în sectoarele agriculturii, protecției sociale și sănătății pentru a reduce insecuritatea alimentară, a îmbunătăți accesul la apă potabilă și la canalizare, precum și pentru a asigura accesul universal la intervenții nutriționale esențiale.

Studiul OMS privind obezitatea pe planetă se bazează pe date din 200 de țări și teritorii, inclusiv 3.663 de studii pe populație, cu 222 de milioane de participanți. OMS a contribuit la colectarea și analiza datelor studiului și a diseminat toate datele prin Observatorul său global de sănătate.

Cum măsoară OMS obezitatea

Obezitatea este diagnosticată prin măsurarea greutății și înălțimii unei persoane și calcularea indicelui de masă corporală (IMC). Iată un extras din ghid:

  • IMC este un marker surogat al adipozității, iar măsurătorile suplimentare, cum ar fi circumferința taliei, pot ajuta la diagnosticarea obezității.
  • Categoriile de IMC utilizate pentru a defini obezitatea variază în funcție de vârsta și sexul sugarilor, copiilor și adolescenților.
  • Formula de calcul este: masa (în kg)/înălțime (în m).
  • Pentru adulți, OMS definește obezitatea atunci când IMC este mai mare sau egal cu 30.
  • Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani, obezitate înseamnă mai mult de două abateri standard peste media standardelor de creștere ale OMS.

 

Edith Mihaela Dobrescu

Emilian M. Dobrescu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.