One World Romania Ediția a 12-a

Între 15 și 24 martie 2019 va avea loc la București cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania.

În 2019 marcăm 30 de ani de la Revoluția care a încheiat dictatura lui Nicolae Ceaușescu în România, dar și de la căderea Zidului Berlinului, sau de la primele alegeri libere din Cehoslovacia și Polonia. În consecință, acești 30 de ani de democrație în România și în Europa de Est reprezintă tema principală a celei de-a 12-a ediții a festivalului One World Romania. Vom discuta împreună timp de 10 zile, prin intermediul unor evenimente dedicate special subiectului, despre cum au trecut acești 30 de ani, ce am învățat și ce mai rămâne de învățat pentru consolidarea unei democrații veritabile.

Imaginea festivalului de anul acesta este realizată de Maria Draghici, pornind de la două fotografii – una realizată la Timișoara, în decembrie 1989, de Constantin Duma pentru Agerpres, iar a doua la București, în timpul protestelor din februarie 2017, de Dan Mihai Bălănescu. Colajul celor două ipostaze înfățișează un „noi”, în încercarea de a înțelege mai nuanțat experiența directă, trăită singular și plural, în 30 de ani de democrație.

Și anul acesta, cele aproximativ 80 de documentare selectate pentru One World Romania vor fi împărțite în mai multe secțiuni tematice, în completarea temei principale. Proiectăm și în 2019 filme din întreaga lume despre justițierefugiațimigranțifamilii „netradiționale”drepturile femeilorale persoanelor cu dizabilități sau despre condițiile de muncă ale lucrătorilor din întreaga lume.

De asemenea, organizatorii pun la punct retrospective ale unor renumiți cineaști internaționali și o competiție care cuprinde zece filme incitante. Aproximativ 50 de invitați internaționali vor participa la ediția din 2019 a festivalului, care se va desfășura în cinci locații principale: Cinema Elvire Popesco – Institutul FrancezARCUBCinemateca EforiePOINT și #Pavilion 32 – Goethe-Institut București.

Spre deosebire de anii trecuți, în 2019 va exista o locație principală, POINT, unde vor avea loc întâlnirile informale de dimineață cu cineaștii, dezbaterile pe tema principală a ediției, workshop-uri și proiecții. După finalul programului zilnic de filme duscuțiile se vor muta în Londohome, hub-ul nocturn al evenimentului.

Până la startul celei de-a 12-a ediții a festivalului, Asociația One World Romania pregătește mai multe proiecte dedicate dezvoltării culturii documentare. Primul proiect nou pentru publicul bucureștean este Cineclubul One World Romania. De două ori pe lună, până la finalul lui 2019, ne vom întâlni în spațiul prietenilor noștri de la POINT  cu unele dintre cele mai importante filme documentare din istoria cinematografiei.

Primul eveniment are loc duminică, 20 ianuarie 2019, de la ora 18:00 – când vom proiecta filmul „Adio, iarnă!” („Winter Adé”, regia: Helke Misselwitz). Este primul dintr-o serie de patru cinecluburi care ne vor încălzi pentru ediția din 2019 a festivalului, propunând filme care au legătură cu ultimii ani ai comunismului în Europa și cu modurile în care democrațiile contemporane au fost construite în primii ani de după revoluții. Evenimentul este organizat în colaborare cu Goethe-Institut București și este co-finanțat de AFCN.

Spotul oficial de promovare a festivalului este realizat de Radu Jude. Spotul suprapune fragmente audio înregistrate în timpul Revoluției din 1989 peste imagini contemporane, înregistrate la parada militară din 1 decembrie 2018, sugerând astfel o ambiguitate între cele două momente, între trecut și prezent. Ce și cât s-a schimbat în ultimii 30 de ani? Cât a evoluat România pe calea democrației și a statului de drept? Am ieșit oare din tranziție și încotro ne îndreptăm? Regizorul ne face să medităm asupra temei centrale a acestei ediții – trecerea a 30 de ani de la sfârșitul dictaturilor comuniste și începutul democrației.

Spotul oficial One World Romania 12
În centrul selecției de filme– realizată anul acesta de Andrei Rus și Vanina Vignal – se află tocmai secțiunea După revoluții. Această secțiune tematică include 6 documentare care ne vor arăta ce a însemnat revoluția în Iugoslavia, Siria, Uruguay, Libia sau Rusia și ce au schimbat aceste răsturnări în viețile oamenilor.

Unul dintre cele șase filme este Unas preguntas / Una sau douăîntrebări, realizat de Kristina Konrad. În Uruguayul anului 1986, după 12 ani de dictatură militară brutală, societatea se află într-un moment de confuzie de care guvernanții profită pentru a lansa ideea grațierii criminalilor din poliție și armată: o lege a amnistiei care va deruta și mai mult populația. În climatul tensionat al perioadei, două femei ies în stradă, filmează proteste și intervievează trecătorii, chestionându-i despre dreptate și pace. Compilație de reportaje arhivistice și reclame de epocă, Unas preguntas” e cronica unei societăți rupte în două, scindată de valuri de informație diversă și manipulată de fiecare din părți – cei care vor pedepsirea vinovaților și cei care preferă mușamalizarea completă.

Un alt documentar pe care de-abia așteptăm să îl prezentăm publicului este Hotel Iugoslaviaregizat de Nicolas Wagnières. Pornind de la o investigație a relației sale personale cu trecutul Iugoslaviei și cu evenimentele care i-au forțat familia să plece în exil, regizorul analizează istoria particulară a Hotelului Jugoslavija din Belgrad și modalitatea în care schimbările suferite de clădire reflectă schimbările prin care Iugoslavia însăși a trecut după cel de-al Doilea Război Mondial. Construit în 1969 de către Tito și menit să funcționeze ca simbol al unității și fraternității de nezdruncinat a tuturor popoarelor care formau Iugoslavia la momentul respectiv, valențele mitice ale Hotelului se risipesc odată cu destrămarea utopiei socialiste, bazate pe presupunerea că cetățenii Iugoslaviei vor reuși să lase în spate diferențele etnice și culturale care îi despărțeau și vor alege să rămână de bună voie într-o nouă societate, construită împreună.

Și anul acesta, One World Romania va alcătui un nou juriu format din elevi de liceu, pentru singura secțiune competitivă a festivalului. Pentru a se înscrie, elevii interesați sunt invitați să scrie un eseu liber de aproximativ 500 de cuvinte pe care să îl trimită pe adresa juriu@oneworld.ro, pornind de la următoarea temă de reflexie: Descrie o societate sau o comunitate utopică, bazându-te pe propriile experiențe cu grupurile (mai mari sau mai mici) din care faci parte.

Primele 20 de abonamente la preț redus au fost deja puse în vânzare pe platforma partenerilor de la Eventbook. După epuizarea abonamentelor early-bird, prețul unui abonament care asigură accesul la toate proiecțiile și evenimentele principale din cadrul OWR 12 va fi de 120 lei (90 lei preț redus pentru elevi, studenți, pensionari).

Rămâneți conectați la canalele oficiale One World Romania – pe facebook și blog, pentru a afla ultimele noutăți despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului și pentru toate proiectele asociației!

Organizator: Asociația One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer
Cu sprijinul: Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Organizația Internațională pentru Migrație
Parteneri: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Goethe-Institut București, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Suediei

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.