ONU – bugetul pentru anul 2024

Pe 22 decembrie 2023, Adunarea Generală a ONU a aprobat bugetul organizației pentru anul 2024, în valoare de 3,59 miliarde dolari (https://news.un.org/fr/story/2023/12/1141897): printre inovațiile incluse în noul buget se numără și consolidarea secțiunii de acoperire a întâlnirilor Departamentului de Comunicații Globale (DGC ) al ONU.

Cu 20 de posturi temporare suplimentare, acest departament își va putea publica comunicatele de presă în cele șase limbi oficiale ale ONU: engleză, franceză, spaniolă, arabă, rusă și chineză.

Biroul pentru Combaterea Rasismului de pe lângă Secretariatul ONU a fost, de asemenea, consolidat, a fost creat un birou pentru protecția datelor, precum și un cont special pentru finanțarea Fondului de Consolidare a Păcii; s-a decis să se aprobe 50 de milioane de dolari în contribuții obligatorii pe an pentru finanțarea acestui cont, începând cu 1 ianuarie 2025.

Fondul de Consolidare a Păcii este principalul instrument al ONU pentru investiții în eforturile de prevenire și consolidare a păcii și sprijină răspunsuri comune pentru a profita de oportunitățile esențiale de consolidare a păcii, legând pilonii dezvoltării, umanitar, drepturile omului și consolidarea păcii.

Rolul ONU „mai vital ca niciodată”

În octombrie 2023, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a prezentat Adunării Generale o propunere de buget de 3,3 miliarde de dolari, subliniind delegaților Comisiei a cincea pentru bugetul organizației că rolul Națiunilor Unite este „mai vital ca niciodată”.

Șeful ONU și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la deteriorarea situației de lichiditate a organizației, îndemnând țările să asigure plăți complete și la timp.

Ca parte a acțiunilor întreprinse, cele 193 de țări membre ale Adunării Generale și ale ONU au decis, de asemenea, să aloce fonduri suplimentare de aproape 50 de milioane de dolari pentru a sprijini deciziile luate de Consiliul pentru Drepturile Omului, principalul forum al ONU pe problemele drepturilor omului.

Tot pe 22 decembrie 2023, Adunarea Generală a ONU a adoptat și o rezoluție prin care condamnă uciderea membrilor Agenției Națiunilor Unite de Ajutor și Lucrări pentru Refugiații Palestinei din Orientul Apropiat (UNRWA), precum și distrugerea clădirilor sub steagul ONU, în timpul luptelor din Fâşia Gaza…

Edith Mihaela Dobrescu

Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

Comments

comments

2 comentarii la „ONU – bugetul pentru anul 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.