ONU cere „asumarea colectivă” a problemei refugiaților

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un apel comunităţii internaţionale reunite la Geneva, în cadrul primului Forum mondial cu privire la refugiaţi, să facă „mult mai mult pentru a asuma colectiv” povara acestora, transmite AFP.

Este timpul să se răspundă mai echitabil la crizele refugiaţilor, partajând responsabilităţile”, a declarat Antonio Guterres în deschiderea Forumului. Acesta este organizat de ONU la exact un an de la adoptarea la New York a unui Pact mondial cu privire la refugiaţi, destinat să aducă un răspuns colectiv la mişcările masive de refugiaţi.

Chestiunea împărţirii poverii refugiaţilor divizează ţările bogate şi cele emergente. Statele sărace sau în curs de dezvoltare, care găzduiesc 80% dintre refugiaţi la nivel mondial, se consideră abandonate în faţa unei grele poveri pentru economiile şi societăţile lor.

Comunitatea internaţională trebuie să facă mult mai mult pentru a asuma colectiv această responsabilitate”, a subliniat Guterres, explicând în faţa numeroşilor şefi de stat, miniştri şi reprezentanţi de companii că „ţările în curs de dezvoltare (…) găzduiesc în mod admirabil marea majoritate a refugiaţilor şi trebuie să fie susţinute mai mult”.

Cu un număr record de 71 milioane de persoane strămutate în 2018, dintre care 26 milioane de refugiaţi, „perspectivele sunt sumbre”, a constatat, la rândul său, Înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi.

El a chemat comunitatea internaţională „să nu închidă ochii în faţa realităţii” crizei refugiaţilor, ceea ce i-ar ajuta pe cei care le „instrumentalizează soarta în scopuri politice”.

Pentru ca aceste intenţii să se materizalizeze, Grandi aşteaptă mai ales contribuţii financiare, asistenţă materială sau anunţuri referitoare la reinstalări, în cadrul programului UNHCR ce vizează instalarea în state bogate a unor refugiaţi aflaţi în ţări care nu oferă toate garanţiile, mai ales în materie de securitate.

 

 

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.