ONU condamnă „comportamentul destabilizator” afișat de Coreea de Nord
Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a condamnat luni cea mai recentă lansare a unei rachete balistice din Coreea de Nord și și-a exprimat preocuparea față de și sfidarea flagrantă și provocatoare” a regimului nord-coreean, transmite Reuters.
Consiliul se va reuni marți, la cererea Statelor Unite, a Japoniei și a Coreei de Sud, într-o ședință cu ușile închise consacrată programelor de înarmare ale Coreei de Nord.
Phenianul a anunțat luni că racheta Pukguksong-2 testată cu succes a fost una cu rază medie de acțiune, care este acum gata de producție la scară industrială. Agenția de presă nord-coreeană KCNA a anunțat că testul a fost supravegheat de președintele Kim Kong Un și că racheta folosește combustibil solid, are o treaptă separabilă, este ghidată în partea finală a traiectoriei și poate fi prevăzută cu un focos nuclear. „Acum, când datele sale tactice și tehnice satisfac cerințele Partidului, acest tip de rachetă ar urma să fie produs rapid în masă, succesiv”, îl citează pe liderul comunist agenția de la Phenian, preluată de Reuters.
KCNA mai afirmă că pe rachetă a fost amplasată o cameră video, iar „liderul suprem Kim Jong Un a spus că e superb să privești Pământul de pe racheta pe care am lansat-o și întreaga lume arată atât de minunat”.
Unii experți americani și-au exprimat însă îndoielile cu privire la fiabilitatea noului tip de rachetă cu combustibil solid, după un număr insuficient de teste. Sub rezerva anonimatului, oficialități din SUA au afirmat că testul nu a demonstrat noile capacități și că rachetele nord-coreene nu pot amenința direct Statele Unite. Armata sud-coreeană a informat că racheta a ajuns la o distanță de 500 de kilometri și la o altitudine de 560 de kilometri.
Cu numai o săptămână în urmă, Coreea de Nord a testat și o rachetă cu rază lungă, cunoscută sub denumirea de Hwasong-12 sau KN-17, despre care oficialii americani cred că a reintrat cu succes în atmosferă. Phenianul susține că acest vehicul poate transporta un focos nuclear greu, de mari dimensiuni și poate atinge continentul nord-american.
CITEȘTE ȘI:
PNUD își suspendă ajutorul pentru Coreea de Nord
Sursa: AGERPRES