ONU: Militanţii din Siria au comis crime împotriva umanităţii

Comitetul ONU pentru Drepturile Omului a acuzat, pentru prima dată de la începutul crizei din Siria, militanţii de comiterea de crime împotriva umanităţii.

Conform lui Paulo Sergio Pinheiro, Raportorul Special ONU pentru Siria, Consiliul de Securitate ONU este responsabil pentru faptul că nu a analizat problema răspunderii părţilor implicate şi că a permis părţilor să încalce regulile războiului fără a răspunde pentru acest lucru.

Comitetul ONU acuzase, anterior. doar guvernul sirian de încălcarea regulilor războiului şi a drepturilor omului.

În cel mai recent raport al său, organismul ONU precizează că mai multe grupări militante sprijinite din străinătate au lipsit de libertate şi au torturat, în mod frecvent, populaţia civilă.

Raportul confirmă faptul că grupări afiliate reţelei al-Qaeda, precum Statul Islamic al Irakului şi Levantului, Frontul al-Nusra, Ahrar al-Sham şi Batalionul Shahid Walid al-Sukhni, deţin centre de detenţie şi tortură în regiune din Siria aflate sub controlul lor.

Organismul ONU a mai precizat că infracţiunea de crime împotriva umanităţii a fost comisă în provincia Raqqa, unde etnicii kurzi au fost lipsiţi de libertate şi torturaţi de către militanţi.

„Actele comise de grupările armate nominalizate anterior în zone aflate sub controlul lor împotriva populaţiei civile reprezintă tortură şi tratamente inumane, considerate crime de război, şi (la al-Raqqa) crime împotriva umanităţii”, se arată în raportul ONU.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.