ONU: prima conferință ministerială din Africa pentru menținerea păcii

La prima Conferință ministerială pentru menținerea păcii în Africa, desfășurată la Accra (Ghana), pe 4-5 decembrie 2023, 57 de state membre au anunțat noi angajamente pentru a răspunde provocărilor și nevoilor actuale și viitoare ale operațiunilor de pace ale ONU, ca parte a eforturilor de îmbunătățire a eficienței acestora (https://news.un.org/fr/story/2023/12/1141362):

„Promisiunile concrete generate de acest eveniment istoric oferă suportul de care au nevoie operațiunile pentru pace ale ONU pentru a executa mandate complexe în medii complexe”, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Regionale din Ghana, Shirley Ayorkor Botchwey.

În vreme ce misiunile se confruntă cu provocări fără precedent, sprijinul politic și angajamentele concrete primite astăzi vor contribui la consolidarea eficienței noastre.

Obiectivul menținerii păcii este de a ajuta părțile să pună capăt conflictului prin încheierea și implementarea acordurilor de pace și a proceselor politice asociate într-o lume mai divizată ca niciodată, pentru care angajamentul unit și activ al statelor membre în acest proces este esențial”, a declarat cu acest prilej subsecretarul general al ONU pentru operațiuni de pace, Jean-Pierre Lacroix. 

Ajutați misiunile pentru pace ale ONU să devină mai agile și mai robust

Reuniunea ministerială a dus la noi angajamente semnificative în domenii cu mare nevoie, cum ar fi unitățile de aviație și infanterie, inclusiv forțe de reacție rapidă și unități de desfășurare rapidă, pentru a ajuta misiunile să devină mai agile și mai robuste în răspunsul lor la amenințări.

Statele membre ONU participante au decis crearea unor noi unități de recunoaștere și unități critice de abilitare, cum ar fi unitățile de eliminare a munițiilor explozive.Împreună, aceste capacități specializate vor ajuta la protejarea civililor și la îmbunătățirea siguranței și securității forțelor de menținere a păcii.

În conformitate cu temele centrale ale reuniunii, statele membre s-au reangajat să desfășoare mai multe femei în operațiunile de menținere a păcii, inclusiv în funcții de conducere.

De asemenea, au fost anunțate angajamente de îmbunătățire a managementului de mediu al misiunilor prin valorificarea noilor tehnologii și tranziția la energia regenerabilă, pentru a lăsa o moștenire pozitivă de mediu în țările gazdă.

În plus, statele membre au oferit un nou sprijin pentru consolidarea serviciilor de sănătate mintală pentru forțele de menținere a păcii în uniformă, transformarea digitală a operațiunilor de menținere a păcii și resurse pentru consolidarea comunicării strategice și combaterea dezinformarii.

Secretarul general adjunct pentru Sprijin Operațional, Atul Khare, a spus că este „în mod deosebit recunoscător pentru angajamentele care întăresc parteneriatele pentru a îmbunătăți capacitățile forțelor ONU de menținere a păcii în uniform, care ne îmbunătățesc sprijinul logistic și de sănătate, de asemenea, contribuie la reducerea amprentei asupra mediului pe teren”.

Atul Khare a mai spus că acest lucru evidențiază rolul central pe care îl joacă parteneriatul în menținerea păcii sub auspiciile ONU.

„Ne angajăm pe deplin să facem tot ce ne stă în putință pentru a sprijini statele membre în implementarea angajamentelor lor de a face menținerea păcii mai eficientă și de impact”, a adăugat el.

Lupta împotriva abuzului și exploatării sexuale

Prezentă la eveniment, subsecretarul general pentru Strategie de Management, Politică și Conformitate, Catherine Pollard, a reamintit că „fiecare soldat de menținere a păcii trebuie să servească cu onoare, respectând standardele noastre și reputația Națiunilor Unite. Aceasta este o condiție esențială pentru acceptarea de către comunitățile locale și pentru implementarea eficientă a mandatelor noastre. Lucrăm în parteneriat strâns cu țările care contribuie cu trupe și poliție pentru a ne asigura că aceste standarde sunt îndeplinite și le mulțumesc tuturor statelor membre care s-au angajat să colaboreze cu noi pentru a gestiona riscurile de exploatare și abuz sexual, în special, cu accent pe prevenire. De asemenea, le mulțumesc acelor state membre care au contribuit în mod voluntar la Fondul fiduciar pentru victimele exploatării și abuzului sexual și salut orice alte contribuții”.

La încheierea reuniunii, Ghana a predat ștafeta Germaniei, care va găzdui următoarea conferință ministerială a Națiunilor Unite privind menținerea păcii din anul 2025.

În decembrie 2023, peste 70.000 de militari și poliție din forțele ONU de menținere a păcii, care servesc în 12 misiuni din întreaga lume, ajută la salvarea de vieți, la prevenirea conflictelor și la crearea condițiilor pentru o pace durabilă.

Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

Comments

comments

One thought on “ONU: prima conferință ministerială din Africa pentru menținerea păcii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.