Operaționalizarea SIS II în România

Începând de marți, 9 aprilie 2013, autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcţional și în România la fel ca și în cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităţilor de aplicare a legii.

Sistemul de Informaţii Schengen este un sistem informatic poliţienesc instituit la nivelul Uniunii Europene şi utilizat de statele membre Schengen pentru cooperarea operativă. SIS reprezintă una dintre măsurile compensatorii introduse de statele membre în contextul eliminării controalelor la frontierele interne ale Spaţiului Schengen, în vederea menţinerii ordinii şi securităţii publice.

România s-a conectat la SIS în octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o soluţie tehnică intermediară dezvoltată de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE din decembrie 2010, experţii europeni au concluzionat că România respectă standardele Schengen pentru utilizarea SIS.

În ultimul an, ţara noastră a efectuat cu succes toate testele preliminare pentru operaţionalizarea SIS II, alături de celelalte state membre.

SIS II a început să fie dezvoltat în anul 2005, ca o variantă îmbunătăţită a SIS I, lansat în 1995 cu primele state semnatare Schengen.

Noile inovaţii în tehnologia informaţiei şi necesitatea identificării unor modalităţi mai eficiente în combaterea criminalităţii organizate şi gestionarea adecvată a migraţiei în Europa au determinat autoritățile de aplicare a legii să realizeze o variantă avansată a acestui sistem informatic poliţienesc.

SIS II include noi funcţionalităţi care vor ajuta autorităţile de aplicare a legii să realizeze un schimb de informaţii mai eficient în vederea asigurării securităţii spaţiului de justiţie, securitate şi libertate.

În anul 2012, poliţiştii români, împreună cu partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen au depistat în urma schimbului de date şi informaţii suplimentare prin intermediul Biroului SIRENE, 5.966 de persoane şi 1.834 de bunuri ce fac obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.

De asemenea, în cursul anului trecut, în urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R., autorităţile de aplicare a legii din România au localizat, pe teritoriul ţării noastre, 3.843 de persoane ce fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen).

Poliţiştii români au pus în aplicare 591 mandate europene de arestare, au identificat 162 de persoane ce au fost semnalate ca fiind dispărute şi au depistat 1.627 de persoane ce erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară.

Totodată, pe teritoriul României, au fost identificate 1.485 de autoturisme căutate de către partenerii din Spaţiul Schengen, în vederea indisponibilizării sau folosirii ca probe în diferite procese judiciare.

De asemenea, 2.123 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R. Dintre acestea, 1.413 de persoane erau urmărite de Poliţia Română în baza unui mandat european de arestare, 104 persoane erau semnalate ca fiind dispărute, iar 312 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară.

349 de autovehicule semnalate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cursul procedurilor penale, au fost identificate în statele membre.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.