Opoziția din Ucraina impune președintelui un termen-limită pentru negocieri

Protestatarii din Ucraina vor „porni atacul” în cazul în care președintele nu va face concesii, a declarat liderul opoziției, Vitali Klitschko.

 

În urma durelor confruntări de miercuri, Klitschko le-a declarat zecilor de mii de demonstranți adunați în Piața Independenței din Kiev că președintele Yanukovyci ar putea rezolva situația fără vărsare de sânge prin organizarea de alegeri anticipate.

„În cazul în care Yanukovyci nu va face concesii, mâine (joi) vom porni atacul”, a afirmat Klitschko.

Comentariile liderului opoziției vin după uciderea a trei demonstranți, primele victime în două luni de proteste antiguvernamentale.

Confruntările au izbucnit în centrul Kievului, în momentul în care demonstranții au început să arunce cu pietre și cocktail-uri Molotov către polițiști, iar aceștia au răspuns folosind gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.

Premierul Ucrainei a adoptat o poziție foarte dură cu privire la demonstranți, prin legile care interzic protestele, și a afirmat că „teroriștii” au ocupat străzile Kievului și că liderii opoziției trebuie să fie trași la răspundere pentru pierderile de vieți umane.

„Declar oficial că aceștia sunt criminali și că trebuie trași la răspundere pentru acțiunile lor”, a declarat premierul, precizând că polițiștii nu au folosit muniție de război.

În ultimele două nopți, demonstranții și poliția s-au confruntat pe străzile din centrul Kievului.

Cauza morții a două dintre victimele de miercuri o constituie plăgile prin împușcare. Cea de-a treia și-a pierdut viața în urma căderii de pe acoperișul unui stadion de fotbal.

Cadavrele au fost descoperite înainte ca poliția să intervină pentru a dărâma baricadele ridicate de protestatari în apropierea clădirilor oficiale din centrul Kievului.

Trupele speciale au intervenit miercuri împotriva sutelor de protestatari, dărâmând baricadele și bătându-i pe aceștia cu bastoanele și trăgând în unii dintrew aceștia.

Poliția a înlăturat demonstranții din apropierea centrului capitalei, unde aceștia își ridicaseră o tabără din data de 21 Noiembrie, dar aceștia au revenit după scurt timp, ridicând noi baricade și aruncând cu pietre și grenade fumigene în direcția poliției.

Controversata noua legislație care, în esență, interzice protestele pe teritoriul Ucrainei, a atras critici din partea Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Comisarul european Catherine Ashton a cerut „oprirea imediată” a escaladării violenței.

Președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a avertizat autoritățile de la Kiev că executivul UE va analiza „posibile acțiuni” împotriva autorităților de la Kiev.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.