Opt licee luptă pentru titlul Liceul European al Anului

Opt licee din București se vor confrunta, în perioada 21 octombrie – 29 noiembrie, în cadrul concursului Liceul European al Anului, o competiție dedicată liceenilor, organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE). Competiția face parte dintr-o campanie – pilot de informare a tinerilor, care are drept scop promovarea cunoștințelor privind Uniunea Europeană și activitatea Parlamentului European, precum și promovarea importanței participării generației tinere la alegerile europarlamentare.

Prin această campanie, Biroului de Informare al Parlamentului European în România doreşte să contribuie la informarea tinerilor despre modul în care funcționează Uniunea Europeană, impactul deciziilor adoptate la nivel european, având în vedere că multe politici europene îi privesc în mod direct. Concursul Liceul European al Anului este o competiție de tip întrebare-răspuns, prin care vor fi testate cunoștințele tinerilor cu privire la Parlamentul European și la Uniunea Europeană. În concurs vor participa 8 dintre cele mai performante licee din București: Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Grigore Moisil”, Colegiul Național „Ion Creangă”, Colegiul Național „Cantemir Vodă” și Colegiul Economic „Virgil Madgearu”.

Prima etapă preliminară a concursului se va desfășura pe 24 octombrie, când se vor confrunta Colegiul Național “Mihai Viteazul” și Colegiul Național “Grigore Moisil”, urmată de cea dintre Colegiul Național “Cantemir Vodă” și Colegiul Economic “Virgil Madgearu”, ce va avea loc pe 25 octombrie. Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” va avea ca oponent Colegiul Național “Sfântul Sava” pe 31 octombrie, urmată de confruntarea dintre Colegiul Bilingv “George Coșbuc” și Colegiul Național “Ion Creangă”.

Echipele înscrise în concurs vor răspunde la întrebări cu un grad de dificultate progresiv, pentru ca în semifinală și finală să își argumenteze punctul de vedere cu privire la diferite politici și inițiative ale Parlamentului European, într-o probă suplimentară. Pentru a încuraja spiritul competitiv și pentru a implica cât mai mulți tineri, concursul include şi o componentă de Facebook. Proba de argumentare va fi notată de către un juriu care va valida și răspunsurile acordate de concurenți în cadrul celorlalte probe. Acesta este format din Denise Theodoru – jurnalist Radio România, Gabriela Drăgan – director general, Institutul European din România, Mărioara Ene – Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale şi Octavian – Dragomir Jora – lector universitar la Catedra de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice.

Echipa câștigătoare a concursului Liceul European al Anului va vizita sediul Parlamentului European de la Bruxelles, unde liceeni vor avea ocazia să vadă cum funcționează una dintre cele mai importante instituții europene.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.