Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Organizaţia Mondială a Comerţului, în pragul unei ample reforme

Publicat: luni, 03 decembrie 2018

Uniunea Europeană, împreună cu alţi membri ai Organizaţiei Mondiale a Comerţului – Australia, Canada, China, Islanda, India, Coreea, Mexic, Noua Zeelandă, Norvegia, Singapore şi Elveţia – au prezentat recent o propunere de modificări concrete pentru a depăşi impasul actual în ceea ce priveşte organul de apel al OMC, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Comisarul Malmström a declarat: „Funcţia de organ de apel a sistemului OMC de soluţionare a litigiilor este pe cale de dispariţie. O dată cu această funcţie esenţială a OMC, lumea ar pierde un sistem care asigură de decenii stabilitatea comerţului mondial. În prezent, alături de o coaliţie amplă de membri ai OMC, înaintăm cele mai concrete propuneri de reformare a OMC formulate până acum. Sper că acestea vor contribui la depăşirea impasului actual şi că toţi membrii Organizaţiei Mondiale a Comerţului îşi vor asuma în mod egal responsabilitatea, angajându-se cu bună-credinţă în procesul de reformă”.

Sistemul OMC de soluţionare a litigiilor şi organul său de apel au reprezentat, până în prezent, un factor-cheie pentru securitatea şi previzibilitatea sistemului comercial multilateral. Fără un sistem adecvat de aplicare, normele multilaterale nu mai pot funcţiona în mod eficient. În cazul în care nu se ajunge la o soluţie pentru impasul actual în ceea ce priveşte numirile în cadrul organului de apel, întregul sistem este în pericol.

Propunerile de modificare ale Acordului OMC prezentate acum membrilor organizaţiei reprezintă o continuare a ideilor UE de modernizare a OMC, publicate la 18 septembrie, şi fac parte dintr-un efort mai amplu care include propunerea privind normele în materie de notificare şi de transparenţă recent prezentată în cadrul OMC, care a fost cosponsorizată, printre altele, de SUA şi Japonia.

Modificările propuse constituie rezultatul unor intense dezbateri cu alte ţări membre ale OMC, care au avut loc în ultimele săptămâni. Propunerile abordează în mod sistematic şi constructiv toate preocupările exprimate în ultimele luni cu privire la organul de apel, demonstrând voinţa UE de a se angaja în procesul de reformare a tuturor funcţiilor OMC.

Propunerile de texte prezentate luni încearcă să abordeze toate preocupările exprimate în legătură cu Organul de apel al OMC, prin: punerea în aplicare a unor noi norme pentru membrii organului de apel care îşi încheie mandatul, care să precizeze clar cazurile în care aceştia pot rămâne în funcţie pentru a finaliza procedurile de recurs pe care le au în lucru; prin garantarea faptului că procedurile de recurs sunt finalizate la timp, în conformitate cu termenul de 90 de zile stabilit în normele OMC, cu excepţia cazului în care părţile în litigiu convin altfel.

De asemenea, este clarificat faptul că aspectele juridice care fac obiectul unui recurs al organului de apel nu includ chestiuni referitoare la sensul legislaţiei naţionale; este indicat că organul de apel ar trebui să abordeze numai chestiunile necesare pentru soluţionarea litigiului şi sunt introduse unele reuniuni anuale între membrii OMC şi organul de apel pentru a discuta în mod deschis chestiuni sau tendinţe sistemice din jurisprudenţă.

În acelaşi timp, UE face, de asemenea, propuneri de consolidare a independenţei şi imparţialităţii organului de apel şi de îmbunătăţire a eficienţei acestuia. Printre acestea se numără existenţa unui singur mandat mai lung – de 6-8 de ani – pentru membrii organului de apel, precum şi creşterea de la 7 la 9 a numărului de membri care să lucreze cu normă întreagă pentru a susţine capacitatea organului de apel de a produce rezultate.

Propunerile includ, de asemenea, norme care să asigure că procesul de selecţie a membrilor organului de apel începe automat atunci când un post este vacant şi că există o tranziţie ordonată cu membrii al căror mandat se încheie.

Aceste propuneri vor fi prezentate întregii organizaţii de către UE şi de ţările cosponsori din cadrul OMC, la reuniunea Consiliului General al OMC din 12 decembrie. UE speră că toţi membrii OMC se vor putea implica rapid şi că, astfel, se poate împiedica criza care se prefigurează.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=106757

Publicat de la data dec. 3 2018. Categorii ACTUALITATE, ALEGEREA NOASTRA.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

17 decembrie 2018, 13:16
 

NE
Precipitaţii
0°C
22 km/h
Perceput de temperatură: -7°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 22 km/h NE
Rafale de vânt: 22 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:46
Apus: 16:37
Prognoza 18 decembrie 2018
Zi
 

NE
Zăpadă
0°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

NE
Rafale
-3°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-12-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 06:30 si 12:00 In zona : Județul Sibiu: zona de munte;Județul Sibiu: Sibiu, Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Roșia, Racovița, Șura Mare, Turnu Roșu, Sadu, Șura Mică, Boița;Județul Mureş: zona joasă; Se vor semnala : ninsori moderate cantitativ care local […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-12-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 06:00 si 12:00 In zona : Județul Bistriţa-Năsăud;Județul Maramureş: zona de munte;Județul Maramureş: Baia Mare, Baia Sprie, Târgu Lăpuș, Șomcuta Mare, Tăuții-Măgherăuș, Copalnic-Mănăștur, Șisești, Mireșu Mare, Satulung, Recea, Dumbrăvița, Suciu de Sus, Cupșeni, Cernești, Lăpuș, Remetea Chioarului, Valea Chioarului, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-12-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 06:00 si 12:00 In zona : Județul Argeş: zona de munte;Județul Dâmboviţa: zona de munte; Se vor semnala : ninsori în general moderate cantitativ care local, îndeosebi la altitudini de peste 1200 m, vor determina depunerea unui strat de […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-12-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 06:00 si 12:00 In zona : Județul Prahova: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : viscol: ninsoare însoțită de vânt cu viteze la rafală de peste 70...80 km/h care determină vizibilitate de sub 100 […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-12-2018 Ora : 5 Nr. mesajului : 5 Intre orele : 05:20 si 08:00 In zona : Județul Vrancea: zona joasă; Se vor semnala : precipitații mixte, care local vor depune polei.

Loto

Horoscop

 • 161.527 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team