Organizația Națiunilor Unite, dată în judecată pentru epidemia de holeră din Haiti

Avocații care reprezintă victimele haitiene ale unei epidemii de holeră despre care consideră că s-a răspândit din cauza membrilor trupelor ONU de menținere a păcii au anunțat că dau în judecată Organizația Națiunilor Unite, cerând compensații.

Decizia de a da în judecată organismul internațional vine după ce ONU anunțase în cursul acestui an că nu intenționează să plătească sutele de milioane de dolari cerute de victimele holerei din Haiti, unde această boală a ucis peste 8.300 de persoane și a îmbolnăvit peste 650.000, din octombrie 2010.

Partea vătămată cuprinde haitieni și haitieni americani care au contractat holera, precum și membri ai familiilor celor care au fost uciși de această boală, se arată într-o declarație emisă miercuri de Institutul pentru Justiție și Democrație din Haiti.

O comisie desemnată de Secretarul-General ONU Ban Ki-moon pentru a studia epidemia a realizat un raport în 2011, conform căruia nu putuse fi determinat cu certitudine modul în care holera fusese adusă în Haiti, dar Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, din Statele Unite, a descoperit dovezi solide care sugerau că membri nepalezi ai trupelor de menținere a păcii reprezentau sursa epidemiei.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.