Ovidiu Lipan ”Ţăndărică”, compozitor şi baterist, împlineşte 65 de ani

Muzicianul Ovidiu Lipan ”Ţăndărică” s-a născut la 31 ianuarie 1953, la Iaşi. Copil fiind, a învăţat acasă să cânte la tobe, şi a studiat, de asemenea, vioară, clarinet, acordeon.

Şi-a început cariera în muzică foarte devreme, astfel încât la vârsta de nouă ani cânta deja cu o trupă – Crystal(Club69), potrivit paginii oficiale de Facebook a artistului.

”Nu ştiu de ce, dar nu m-am apropiat de vioară, cu toate că acum îmi place foarte mult. Am prieteni muzicieni pe care îi apreciez foarte mult. Eu eram mai mult cu percuţia, cu ritmul, am simţit că acolo este vocaţia mea. Şi cântam cu ei. Unii cântau la saxofon, la acordeon, făceam formaţii mici pe la nouă ani, deja (…)”, a rememorat artistul acei ani de început în muzică, în cadrul interviului ”DIALOG PRINTRE FOTOGRAFII cu Ovidiu Lipan Ţăndărică”, acordat AGERPRES în anul 2017.

Ovidiu Lipan ”Ţăndărică” a făcut parte din trupele ”Roşu şi Negru” (între 1966-1975) şi ”Phoenix” (începând din 1975), cu aceasta din urmă scoţând, în 1975, celebrul dublu album ”Cantafabule”.

În 1977 a fugit din ţară, laolaltă cu ceilalţi membri ai trupei Phoenix, ajungând în Germania, unde a continuat să cânte în diverse formule, iar în 1978 a înfiinţat ”Madhouse”, cu Josef Kappl şi Erlend Krauser. De asemenea, a studiat la Academia de Jazz W. Hartman.

După 1990 a revenit în România. În 1992 a fost invitat, alături de alţi membri ai trupei Phoenix, să susţină un recital la Festivalul de la Mamaia. ”Am venit la Festivalul de la Mamaia, am fost invitaţi să cântăm în recital. S-au întâmplat lucruri frumoase şi vă imaginaţi că reprezintă o parte importantă din viaţa fiecăruia dintre noi. Sigur că fiecare şi-a găsit şi un alt drum. Eu mai cântam în Germania cu două-trei formaţii, alături de care am scos şi două albume. Cântam la mari festivaluri de rock, cu artişti mari, consacraţi, cu trupe mari.(…). După aceea cu Phoenix. Când ne strângeam, când ne despărţeam, după aceea ne adunam iar. A mai fost şi Madhouse, o formaţie în care cântam alături de Josef Kappl şi Erlend Krauser. Plus foarte multe colaborări (…)”, declara Ovidiu Lipan ”Ţăndărică” în interviul acordat AGERPRES în 2017.

Compozitor, instrumentist, orchestrator, Ovidiu Lipan ”Ţăndărică” a creat noi formaţii şi proiecte muzicale, unele de mare anvergură, abordând genuri muzicale diverse – de la rock la jazz, de la etno la balcano, de la pop la rock simfonic. A colaborat cu Fanfara 10 prăjini, cu ”Renaşterea/Pro Europa”, Stelu Enache, Gheorghe Zamfir, Grigore Leşe, Marius Mihalache, Dumitru Fărcaş, trupa Bosquito ş.a.

Din bogata sa discografie amintim: ”Roşu şi Negru” (single,1971), Oameni de Zapada (single, 1974), ”Imnul Copiilor” (single, 1974), (cu formaţia ”Roşu şi Negru”); ”Cantafabule” (1975), ”Transsylvania” (1981), ”Timişoara” (1992), ”Aniversare 35” (1997), ”Baba Novak” (2005) (cu ”Phoenix”/ ”Transsylvania Phoenix”); ”Visul Toboşarului” (1999); ”Renaşterea” (2001); ”Aniversare” (2003); ”Bachita” (2004); ”Getica” (2004); ”Visul Toboşarului” (re-edit, 2005); ”La Passion” (2006); ”Iskender” (2007) – cu Gheorghe Zamfir şi Stelu Enache”; ”From the East” şi ”Giacca de Blue” (1979), cu ”Madhouse”, potrivit paginii oficiale de Facebook a artistului.

La 11 februarie 2014 a lansat, la Bucureşti, alături de Mircea Baniciu şi Josef Kappl, un nou proiect pe piaţa muzicală – ”Pasărea Rock”. „Ne-am adunat într-un super grup care să ne facă plăcere atât nouă, cât şi publicului. Încercăm să facem un lucru frumos. (…) Nu este o lansare a unei trupe sau a unui album, este o lansare a unui grup de prieteni care au în spate o carieră”, declara cu acel prilej celebrul toboşar, precizând totodată că genul pe care formaţia îl va aborda „va fi un rock-folk cu rădăcini româneşti”. ”Pasărea Rock” a susţinut un prim concert la 25 martie 2014, la Sala Palatului din Bucureşti, pe scenă evoluând Mircea Baniciu (voce, chitară), Josef Kappl (bas), Ovidiu Lipan Ţăndărică (baterie), Vlady Cnejevici (clape), Teo Boar (chitară), Cristi Gram (chitară) ş.a.

În mai 2011 a lansat, în cadrul Salonului internaţional de carte „Bookfest”, cartea „Ovidiu Lipan Ţăndărică – artistul”. La 30 ianuarie 2014, în cadrul celei de-a doua ediţii a Galei Ambasadorii Turismului Românesc, Ovidiu Lipan ”Ţăndărică” s-a numărat printre personalităţile cărora le-a fost decernat titlul de ”Ambasador al Turismului Românesc”.

A primit numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate (2003) acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor, la împlinirea vârstei de 50 de ani. În 2004 i-a fost conferit Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler, iar în 2007, când trupa Phoenix a fost decorată cu ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler, lui Ovidiu Lipan Ţăndărică i-a fost conferit acest ordin în grad de Ofiţer.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.