Pacienţii neasiguraţi vor beneficia de servicii medicale gratuite cu Cardul de sănătate

Pacienţii care apar ca neasiguraţi la Sănătate din vina angajatorului care nu le-a virat contribuţia la Fondul de Sănătate vor beneficia gratuit de servicii medicale în sistemul public de sănătate, când vom merge cu cardul naţional de sănătate la medic, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

Cardul de sănătate îi va permite medicului să verifice în sistem (SIUI), în timp real, dacă ai plătit contribuţia la sănătate. Când îl vom primi, cardul va înlocui adeverinţa de asigurat necesară în prezent pentru a accesa servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Proiectul de act normativ aduce o modificare importantă la legea cardului: pacienţii care nu pot face dovada calităţii de asigurat, pentru că angajatorul nu le-a virat contribuţia la Sănătate, vor beneficia gratuit de asistenţă medicală, când vor merge la medic cu cardul naţional de sănătate.

Legea cardului naţional de sănătate prevedea ca doar pacienţii care figurează în sistem cu plata la zi a contribuţiei la Sănătate să beneficieze gratuit de asistenţă medicală, în timp ce pacienţii care figurează ca neasiguraţi să plătească serviciile medicale accesate în sistemul public de sănătate. Proiectul de OUG le va permite şi pacienţilor care sunt neasiguraţi din vina angajatorilor să beneficieze de asistenţă medicală gratuită, la fel ca cei asiguraţi.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.