Paladiul şi platina, noile “vedetele” ale lumii metalelor preţioase

Piaţa metalelor preţioase va oferi surprize în 2013, paladiul fiind metalul preţios “vedetă” a începutului de an, preţul său marcând o creştere de circa 9% de la începutul lui 2013 şi până în prezent (14 martie, ora 12.00), se arată într-o analiză a Noble Securities, remisă joi.

Platina, la rândul său, a înregistrat, în aceeaşi perioadă de timp, o creştere de circa 3%, în timp ce preţurile aurului şi argintului au scăzut cu aproximativ 5% şi, respectiv, 4,5%. Aflat pe un trend ascendent, paladiul a ajuns săptămâna trecută la un nivel de preţ neatins din septembrie 2011.

“Cererea de paladiu este în creştere în domeniul catalizatorilor auto. Peste 60% din cererea mondială de paladiu provine din acest sector de profil, pe locul următor aflându-se electronicele. Cererea totală de paladiu va rămâne, cel mai probabil, neacoperită în 2013 de producţia de profil. Rusia este cel mai mare producător de paladiu, dar se pare că rezervele sale sunt în scădere, iar producţia din Africa de Sud, al doilea mare producător din domeniu, a cunoscut în ultimele luni întreruperi cauzate de conflicte de muncă. Acest context general şi raport cerere-ofertă au susţinut creşterea preţului paladiului”, a arătat Victor Safta, Director General Noble Securities, sucursala România.

Detalii pe Financiarul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.