Pandemia agravează malnutriția în Coreea de Nord

Un expert în drepturile omului al ONU şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ceea ce a numit „lipsurile alimentare şi malnutriţia răspândite” în Coreea de Nord, situaţia fiind înrăutăţită de închiderea timp de cinci luni a graniţei cu China şi de măsurile stricte de carantină împotriva COVID-19, relatează Reuters.

Tomas Ojea Quintana, raportor special al ONU pentru drepturile omului în Coreea de Nord, a cerut Consiliului de Securitate al ONU „să reconsidere sancţiunile” care au fost impuse până acum asupra acestei ţări izolate, pentru a permite livrările de ajutoare alimentare.

Coreea de Nord, care la mijlocul anilor ’90 a suferit o foamete de pe urma căreia ar fi murit până la 3 milioane de persoane, se numără printre ţările care nu au raportat niciun caz de îmbolnăvire cu COVID-19 la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

 

 

Pandemia a produs „mari dificultăţi economice” în Coreea de Nord, a spus Ojea Quintana, adăugând că a existat o prăbuşire cu 90% a comerţului cu China în martie şi aprilie, ceea ce a dus la pierderi semnificative de venituri.

El a declarat că „perspectiva înmulţirii lipsurilor alimentare şi extinderea insecurităţii alimentare este alarmantă”. „Au existat informaţii privind înmulţirea persoanelor fără adăpost în marele oraşe, inclusiv kotjebi (copiii străzii), iar preţurile pentru medicamente ar fi explodat. Tot mai multe familii nu îşi permit să mănânce decât de două ori pe zi sau mănâncă doar porumb, iar unele mor de foame”, a precizat el într-un comunicat.

Într-o declaraţie separată, Elisabeth Byrs, purtătoarea de cuvânt a Programului Alimentar al ONU, a afirmat într-o conferinţă de presă la Geneva că situaţia umanitară din Coreea de Nord „rămâne sumbră”.

Peste 10 milioane de persoane, adică 40% din populaţie, au nevoie de ajutor umanitar, a spus ea.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.