Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

SUA: Parada militară dorită de Donald Trump pentru a comemora centenarul Primului Război Mondial, amânată

Publicat: vineri, 17 august 2018

Parada militară dorită de preşedintele american Donald Trump, care urma să aibă loc la 10 noiembrie 2018, a fost amânată în cele din urmă, posibil pentru 2019, a indicat joi Pentagonul, în timp ce problema costului său suscita semne de întrebare şi critici, informează AFP.

„Ministerul Apărării şi Casa Albă doreau să organizeze o defilare în onoarea foştilor soldaţi americani şi pentru a comemora centenarul Primului Război Mondial”, a indicat într-un comunicat colonelul Rob Manning.

„Ne gândisem iniţial la 10 noiembrie 2018 pentru acest eveniment, dar am convenit pentru a examina posibilităţile în 2019”, conchide acest text scurt.

Joi, un responsabil american declarase pentru AFP că bugetul estimat pentru organizarea unui astfel de eveniment depăşea 90 de milioane de dolari, adică de trei ori mai mult decât suma prevăzută iniţial. Casa Albă evocase la început sume cuprinse între zece şi treizeci de milioane de dolari.

Responsabilul american a evocat o sumă care ar putea ajunge până la 92 milioane de dolari, chiar dacă nicio cifră finală nu a fost reţinută, potrivit lui.

Dorinţa lui Donald Trump de a organiza un astfel de eveniment a suscitat critici şi întrebări cu privire la utilizarea banilor publici.

„Credem că banii pentru o paradă ar putea fi cheltuiţi mai bine, finanţând integral Ministerul pentru foştii combatanţi şi dând trupelor noastre şi familiilor lor cea mai bună asistenţă posibilă”, a reacţionat în legătură cu această sumă propusă American Legion, o puternică asociaţie a foştilor combatanţi.

Casa Albă anunţase la începutul lunii februarie că Donald Trump dorea o paradă pentru a pune în evidenţă puterea militară americană.

Pentru această paradă fusese luată în calcul data de 11 noiembrie, în timpul weekendului „Veterans Day”, ceremonie militară în onoarea foştilor combatanţi. Un mare spectacol aviatic, nu fără a aminti parada militară din 14 iulie din Franţa, ar fi fost de asemenea programat.

Preşedintele american se declarase de fapt impresionat în special de parada franceză din 14 iulie, „formidabilă”, potrivit cuvintelor sale. El asistase la aceasta când fusese primit cu mare fast de preşedintele Emmanuel Macron la Paris anul trecut.

Donald Trump fusese încântat în special de Garda Republicană, care defila călare şi de Patrula Franţei, care survola bulevardul Champs-Elysee.

El sugerase iniţial că vrea să organizeze în 4 iulie, de Ziua Independenţei SUA, o vastă paradă militară pe Pennsylavania Avenue, celebra arteră care leagă Casa Albă de Congres la Washington.

„Am putea face aşa ceva pentru 4 iulie la Washington pe Pennsylvania Avenue”, lansase el în septembrie.

Presa americană a subliniat rapid costurile exorbitante ale unui astfel de eveniment, comparând banii necesari pentru organizarea exerciţiilor militare comune cu Coreea de Sud, denunţate de preşedinte ca fiind cheltuieli „enorme”, cu bugetul necesar unei mari defilări militare.

14 milioane de dolari era economia luată în calcul de Pentagon în iulie, după anularea unui exerciţiu comun cu Coreea de Sud, reprezentând doar o mică parte din cele 90 de milioane evocate pentru parada sa.

În februarie, 61% dintre alegătorii americani se opuseseră unei astfel de defilări, potrivit unui sondaj realizat de institutul Quinnipiac.

În mod tradiţional, SUA organizează parade militare pentru a marca sfârşitul unui conflict, precum în 1991 când preşedintele George H.W. Bush convocase o defilare pentru a celebra victoria în Războiul Golfului.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=102293

Publicat de la data aug. 17 2018. Categorii ACTUALITATE, ALEGEREA NOASTRA.

Zona comentariilor

Meteo în țară

16 noiembrie 2018, 4:20
 

NE
Parţial noros
4°C
18 km/h
Perceput de temperatură: -2°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 86%
Vânt: 18 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:13
Apus: 16:47
Prognoza 17 noiembrie 2018
Zi
 

NE
Predominant înnourat
3°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

ENE
Nori intermitenti
-2°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 15-11-2018 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 16 noiembrie, ora 05 – 18 noiembrie, ora 12; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : vreme deosebit de rece, ninsori și intensificări ale vântului la munte, precipitații slabe mixte în zonele joase de relief; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: […]

Loto

Horoscop

  • 149.659 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team