Paradox românesc: Salariul mediu brut din administraţia publică, dublu față de sectorul privat

Dacă doriţi bani mai mulţi, angajaţi-vă la stat! Un salariat din administraţia publică românească are un venit dublul faţă de un angajat din mediul privat, spune preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. Salariile din administraţia publică au crescut spectaculos în luna februarie şi au depăşit chiar venituri din alte ţări europene.

Salariul mediu brut din administraţia publică a ajuns la 1.116 euro în luna februarie 2017, după o creştere spectaculoasă de la 926 de euro cât era în 2016. Acesta l-a depăşit astfel pe cel din Ungaria şi Polonia şi a fost mai mult decât dublu faţă de cel din Bulgaria.

România are, astfel, salarii mai mari în administraţia publică faţă de ţări cu economie mult mai dezvoltată.

La nivel naţional însă, salariul mediu brut de 689 de euro este depăşit de cel din Polonia, Cehia, Slovacia şi Grecia. Acesta a înregistrat o creştere faţă de anul trecut de doar 22 de euro în mediu privat, până la 652 de euro.

Însă, în sectorul public diferenţa este majoră, de la aproape 700 de euro în 2016, la 842 de euro în februarie. Chiar şi salariile medii brute din educaţie şi din sănătate erau mai ridicate decât cele din mediul privat, respectiv de 700 de euro şi 800 de euro, în luna februarie. Creşterile sunt semnificative şi aici, faţă de anul trecut.

Preşedintele Consiliului Fiscal avertiza recent că salariile din sectorul bugetar vor continua să crească excesiv, iar impactul legii salarizării în buget va fi dublu faţă de cât au anunţat guvernanţii.

Dacă iniţial se discuta de un impact de 32 de miliarde lei până în 2022, pare că acest impact ar fi doar în 2018, iar până în 2022 ajungem pe la 50-60 de miliarde de lei, la cum arată lucrurile în momentul acesta, spune Ionuţ Dumitru.

Legea salarizării, în linie dreaptă

Pe de altă parte, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat miercuri că proiectul de lege privind salarizarea unitară este în linie dreaptă iar legea se va aplica obligatoriu de la 1 iulie.

„Legea este în linie dreaptă, iar orizontul de timp este, cum scrie în programul de guvernare, că de la data de 1 iulie ea să se aplice. Se va aplica obligatoriu de la data de 1 iulie. Legea este bună, vor mai fi făcute probabil suficiente amendamente în Parlament și suntem deschiși. Am apucat să mă uit pe amendamentele care au sosit până acum pe adresa pe care am dat-o, a Ministerului Muncii, în majoritatea dintre cazuri nu s-a citit legea pentru că altfel nu aveau cum să facă asemenea greșeli sau să pună astfel de întrebări. Pur și simplu, ei își includ vechimea în salariul de bază, cum era până acum, dar această lege are vechimea în afara salariului de bază, după care se adună și la ele se aplică sporurile”, a spus ministrul la Palatul Parlamentului.

Ea a adăugat că urmează să studieze toate amendamentele care au venit pentru acest proiect și să mai aibă întâlniri cu câțiva dintre liderii de sindicat.

„O să depunem legea în Parlament cât mai repede. Eu nu am niciun stres că ea nu va trece destul de repede în Parlament, tocmai din cauza aceasta am luat și amendamentele care mai sunt depuse de parlamentari să vedem ce mai putem modifica noi direct, ca atunci când o depunem să nu mai fie nevoie să stăm foarte mult în dezbaterea parlamentară. Am luat în calcul și o eventuală retrimitere a președintelui către Parlament. Luna iunie să fie pentru atacul la Curtea Constituțională sau pentru întoarcerea în Parlament. Mai avem o lună în care putem să intrăm cu ea în dezbatere și dacă este corectată, nu va mai fi necesară o dezbatere atât de îndelungată”, a menționat Vasilescu.

Ministrul Muncii a precizat că, în legea salarizării, salariul de bază al președintelui va fi cel mai mare, dar vor exista alte categorii care, după ce li se vor adăuga sporurile, vor avea venituri mai mari ca ale președintelui.

Sursa: Știrile TVR; AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.