Parisul și Londra vor să aibă acces la descifrarea convorbirilor dintre teroriști

Franța și Marea Britanie, aflate la originea unui plan de acțiune pentru a întări lupta antiteroristă pe internet, solicită o „posibilitate de acces” la conținutul mesajelor criptate schimbate între teroriști, a detaliat într-un comunicat miercuri Ministerul de Interne francez, citat de AFP.

„Când tehnologiile de cifrare sunt utilizate de grupuri criminale, chiar teroriste, trebuie să existe o posibilitate de acces la conținutul comunicațiilor și al metadatelor lor”, a afirmat ministerul.

„Nu se pune problema aici de ‘uși forțate’ sau de interdicții în cifrare, ci de a permite ca guvernele și întreprinderile să dezvolte soluții comune în aceste probleme”, se subliniază în document.

Jihadiștii utilizează programe de criptare, în special în rețelele de tip Telegram sau Whatsapp, pentru a scăpa supravegherii autorităților. Procurorul Parisului, Francois Molins, s-a referit la dificultățile întâmpinate de anchetatori în exploatarea mesajelor cifrate în dosarele teroriste, în timp ce Franța este vizată din 2015 de atentate islamiste care au făcut 239 de morți.

Franța și Regatul Unit „cer organizarea cât mai curând a unei reuniuni a miniștrilor de interne din G7 pentru a extinde sprijinul necesar planului de acțiune’, potrivit comunicatului.

Printre cele patru priorități identificate în planul lor figurează ameliorarea retragerii mesajelor cu conținut ilicit de pe internet, sprijinirea actorilor societății civile prin contradiscursuri, ameliorarea accesului la date în scopuri de investigație, dar și cea a accesului la probe numerice.

Dacă Franța și Regatul Unit recunosc că „cooperarea voluntară nu va fi suficientă în mod necesar pentru ca societățile să ia măsuri, ele au în vedere posibilitatea de a instaura o responsabilitate a societăților, reglementând-o sau legiferând-o”.

Cele două țări vor, de asemenea, „să încurajeze societățile de internet și să instituie un forum pe care să îl anime, dedicat luptei împotriva extremismului online, cu scopul de a elabora soluții tehnice și măsuri prin care să suprime rapid mesajele cu conținut terorist”.

Franța și Regatul Unit salută „angajamentul guvernului Congresului american de a adopta o lege care suprimă obstacolele care subzistă în legislația lor și permite semnarea de acorduri bilaterale”.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.