Parlamentarii nu se grăbesc cu dezbaterile privind legea maidanezilor

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, le-a transmis, miercuri, o scrisoare preşedinţilor comisiilor juridice şi pentru administraţie, Bogdan Ciucă, respectiv Marin Almăjanu prin care le solicită să urgenteze dezbaterile pe legea câinilor fără stăpân.

„Vă rog să depuneţi toate eforturile pentru urgentarea dezbaterilor proiectului de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 155/ 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân în cadrul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi şi al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic. (…) Acest demers este esenţial pentru ca forma finală a proiectului să beneficieze de o largă susţinere atât la nivelul societăţii civile, cât şi la nivel instituţional. Vă asigur de tot sprijinul meu pentru realizarea acestui obiectiv şi sunt convins că împreună vom reuşi să găsim soluţia legislativă care să reglementeze clar şi previzibil atribuţiile şi competenţele ce trebuie exercitate pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân”, a declarat Valeriu Zgonea în scrisoarea menţionată. 

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor avea miercuri pe ordinea de zi o discuție pe procedură, însă dezbaterile au fost amânate pentru săptămâna viitoare.

Comisia Juridică va da raport comun cu Comisia de Administrație, după ce va fi discutat cazul și în Comisia de Administrație.

Un copil în vârstă de patru ani a murit după ce a fost atacat de câini maidanezi, pe o proprietate privată din Sectorul 2. Şi fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Femeia a spus că se afla în parc, împreună cu cei doi nepoţi ai săi, în vârstă de şase şi, respectiv, patru ani. La un moment dat, cei doi copii s-au îndepărtat de ea şi au dispărut.

Bătrâna a sunat apoi la Poliţie şi a anunţat că nu-şi mai găseşte unul dintre nepoţi. Copilul de patru ani a fost găsit de autorităţi mort, într-o râpă de lângă lacul din Parcul Tei.

Femeia care avea în grijă câinele ucigaș: Eu am conștiința curată!

O femeie care a fost membră a Fundaţiei Caleidoscop şi a semnat formularul prin care câinele care a ucis un copil a fost adoptat în 2008 de acest ONG, angajându-se să nu îl abandoneze, spune că ceea ce s-a întâmplat a fost un accident, iar ea are conştiinţa curată.

„Teoretic trebuia să am grijă de el, practic nu. Pentru că nu erau scoşi pe nume propriu, ci pe numele asociaţiei. Dacă trebuie să învinovăţim pe cineva, trebuie criticată asociaţia pentru că nu şi-a asumat responsabilitatea. Era o situaţie de compromis, primăria ştia, dar trebuia să eliberăm locurile. Am înţeles că s-a ajuns la moartea unui copil, dar asta a fost. A fost un accident. Eu am conştiinţă curată şi mă ocup în continuare să salvez animale”, a declarat femeia.

Câinele, care a fost găsit luni, după moartea copilului, murdar de sânge pe bot, fusese sterilizat de primărie şi adoptat de Fundaţia Caleidoscop în 2008, a spus, marţi, coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu.

Pe formularele de adopţie şi revendicare scrie negru pe alb că Fundaţia Caleidoscop se angajează să nu abandoneze câinele, iar în cazul în care nu îl mai doreşte să îl predea Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor.

Asociaţia Caleidoscop, acuzată de omor din culpă

Europarlamentarul PDL, Sebastian Bodu anunţă că a sesizat Poliţia Capitalei şi ANSVSA, acuzând de omor din culpă Asociaţia „Caleidoscop”, care deţinea unul dintre câinii care l-au ucis pe un băieţel de 4 ani.

„Am sesizat Poliţia Capitalei şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară pentru a încadra fapta Asociaţiei «Caleidoscop», reprezentată prin Carmen Secăreanu – Preşedinte, cu privire la infracţiunea de omor din culpă, conform art. 178 C. Pen., respectiv pentru contravenţia prevazută la art. 14 lit. a din Ordonanţa de urgenţa nr. 155/2001, cu modificările şi completările ulterioare privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân”, precizează Bodu într-un comunicat remis miercuri presei.

El menţionează că, potrivit art. 8 alin. 2 din ordonanţă, adopţia câinilor de către solicitanţi se va face pe baza declaraţiei-angajament al cărei model este prevăzut în anexele nr. 4 şi 5 iar conform pct. 4 din angajamentul semnat, adoptatorul se obligă să nu abandoneze câinele (în cazul în care nu îl mai doreşte, animalul trebuie predat Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân).

Europarlamentarul PDL precizează că responsabilitatea civilă bazată pe paza juridică a adoptatorului este independentă de orice culpă.

„Aşadar, răspunderea Asociaţiei «Caleidoscop» este una obiectivă, nimic neputând înlătura răspunderea delictuală reglementată de art. 1375 şi urm. C. Civ.”, mai arată Bodu.

El îi încurajează pe părinţii celor doi fraţi atacaţi de câini să se îndrepte împotriva Asociaţiei „Caleidoscop” şi a persoanei care a semnat formularul de adopţie cu o acţiune în pretenţii.

Primele sancţiuni în cazul copilului ucis de maidanezi sunt şocante

Poliţia Capitalei a amendat firma care deţine terenul unde un copil a murit după ce a fost muşcat de maidanezi.

Astfel, firma care deţine terenul a fost amendată cu 2000 de lei, iar paznicul a primit o amendă de 300 de lei.

Primaria Sectorului 2 din Capitală nu a primit nicio sancţiune. Primăria Sectorului 2 susţine că incidentul în urma căruia un copil muşcat de câini şi-a pierdut viaţa a avut loc pe un teren proprietate privată.

„Referitor la tragicul accident în care şi-a pierdut viaţa un copil, fiind muşcat de un câine, Primăria Sectorului 2 precizează că acest incident a avut loc pe un teren proprietate privată”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Asociaţia „Cuţu, cuţu”: noi nu am avut legea sterilizării niciodată

„Presedintele statului a declarat pe 3 septembrie 2013 că metoda sterilizarii este e o soluţie pe termen lung, care, „din 2004, s-a dovedit că nu dă rezultate”.”

„Este extrem de regretabil ca o asemenea eroare si dezinformare vine de la cel mai inalt nivel !!
Noi nu avut sterilizare niciodata! Legea sterilizarii nu a existat vreodata !
Exista doar un proiect de lege privind sterilizarea care zace din 2007 in asteptare prin Parlament.

Din 2004 se sanctioneaza insa “cruzimile impotriva animalelor” gratie Legii nr. 60 din 24 martie 2004 privind ratificarea Convenţiei europene pentru protecţia animalelor de companie, semnată de Romania la Strasbourg la 23 iunie 2003 (Publicată în M. Of. nr. 400 din 5 mai 2004) si care spune ca “nimeni nu trebuie să cauzeze inutil durere, suferinţe fizice unui animal de companie” sau ca “trebuie să îi asigure, în cantitate suficientă, hrană şi apă, posibilitatea de mişcare”.

Unde este cuvintul sterilizare?! CUM POATE DA ESEC O METODA CARE NU S-A APLICAT??? Asta este uluitor.

Tocmai, pentru ca nu avem legea sterilizarii avem multi caini pe strada! Primariile nu sunt obligate sa sterilizeze cainii si nici proprietarii. Cainii se inmultesc in voie!!

Doar Bucuresti si inca 10 localitati din tara sterilizeaza, dar aceste localitati nu fac fata avalansei de caini care migreaza dinspre alte localitati.

Cerem de urgenta, cum am facut—de mii de ori, si dv mass media stiti, caci v-am informat constant, votarea LEGII STERILIZARII, fara de care nu “scapam” de cainii de pe strada!” (Preşedinte Marcela Pisla, Asociaţia Cuţu, Cuţu)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.