Parlamentarii români nu-s frați cu codrul: Liber la defrișări întru asigurarea existenței termocentralelor pe cărbuni

Comisiile reunite pentru Mediu şi Agricultură din Camera Deputaţilor au dat raport de admitere proiectului legislativ de modificare a Codului Silvic prin care se permite scoaterea definitivă a pădurilor din fondul forestier pentru extinderea carierelor de lignit. Modificarea iniţiată de ALDE şi susţinută de PSD permite Complexului Energetic Oltenia să taie păduri fără compensare pentru a-şi extinde activitatea de exploatare, susţine USR într-un comunicat de presă.

Proiectul modifică articolul 36 din Legea 46/2008 – Codul Silvic, introducând paragraful: ‘Beneficiarul scoaterii definitive din fondul forestier naţional a terenurilor necesare realizării lucrărilor miniere de interes naţional şi de utilitate publică de exploatare a zăcămintelor de lignit este operatorul economic cu capital integral sau majoritar de stat’. De asemenea, proiectul adaugă prevederea: ‘reducerea fondului forestier naţional prin scoaterea definitivă a terenurilor (…) se realizează fără compensare’.

Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia au susţinut, în faţa parlamentarilor, că întâmpină dificultăţi în extracţia de cărbune, aproape toate excavatoarele fiiind imobilizate pentru că nu mai au front de lucru, iar sistemul energetic naţional va fi afectat de această situaţie. Din păcate, ministerul Apelor şi Pădurilor a susţinut propunerea de modificare a Codului Silvic, în ciuda faptului că aceasta creează o excepţie periculoasă pentru fondul forestier naţional.

‘Ministerul Apelor şi Pădurilor ne-a provocat o nouă experienţă negativă, susţinând o iniţiativă legislativă care permite tăieri de păduri fără nicio compensare. Colegul meu, domnul Borza, spunea că nu putem trăi fără energie din cărbune, eu sunt de părere că nu putem trăi în primul rând fără aer. Cu această filozofie, că orice sacrificiu de mediu e justificabil pentru bunăstarea oamenilor, vom ajunge să trăim într-o ţară ce va arăta ca în filmele apocaliptice’, a declarat deputatul USR Cornel Zainea, membru în Comisia pentru Mediu.

Extinderea carierelor de lignit fără compensare este cel puţin bizară având în vedere că în România există 2,2 milioane de hectare de terenuri degradate care sunt pretabile acestor reîmpăduriri. În prezent, noi împădurim anual şi regenerăm între 25.000 şi 30.000 de hectare, adică undeva la 1%. Asta înseamnă că, în ritmul actual, vom reuşi să împădurim ceea ce ar trebui să împădurim în 100 de ani.

‘Urgenţa cu care trece legea este semn al proastei guvernări şi al proastei planificări. Rezervele de lignit sunt estimate a ajunge pentru doar încă 15-30 de ani, iar noi amânăm un dezastru ACUM, cu preţul tăierii pădurilor, în loc să pregătim deja strategii şi soluţii pentru cei 13.500 de angajaţi, în condiţiile în care direcţia este clară: tranziţia către o economie fără combustibili fosili şi cu emisii reduse de carbon’, a declarat senatorul USR Allen Coliban, preşedintele Comisiei pentru Mediu.

Proiectul legislativ urmează să intre în plenul Camerei Deputaţilor pentru votul final, după ce a primit deja votul senatorilor.

În timp ce parlamentarii români aprobă tăierea pădurilor pentru extracţia de cărbune, Uniunea Europeană dă ultimatumuri termocentralelor şi încurajează tranziţia către energie curată.

Sursa: Amos NEWS

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.