Parlamentul European controlează contractele Comisiei cu „cei patru mari” ai consultanței

Un grup de 73 de membri ai Prlamentului European a trimis o scrisoare Comisiei Europene în care se exprimă îngrijorări în legătură cu sumele exorbitante alocate firmelor de consultanță de la Bruxelles și implicit cu implicarea și impactul acestora pe direcția politicilor complementate pentru sute de milioane de cetățeni ai Uniunii.

Vrem ca banii să fie cheltuiți înțelept. Expertiza acestor firme de consultanță nu trebuie să fie mai presus de eficiență”, sintetizează un europarlamentar german, care și-a exprimat preocuparea pentru „conținutul analizelor și recomandările furnizate de acești consultanți”, menționând că există anumite alarme legate de neutralitatea analizelor, de datele care stau la baza acestora și mai ales de implicarea în analize a diferitelor părți din societate.

În aceste condiții, Parlamentul European ar urma să propună limitarea influenței acestor firme de consultanță în reformele structurale care se aprobă la Bruxelles.

Cum de au intrat firmele de consultanță în vizorul parlementarilor europeni?

Este vorba despre bani – Comisia a alocat câtorva firme de consultanță – PwC, Deloitte, KPMG și EY, cunoscute ca „marile patru”  – alături de alte câteva companii de mai mică anvergură 462 milioane de euro în doar trei ani.

Vom verifica detaliat câți bani au primit cei patru mari, celelelte companii de consultanță și marile ONG-uri”, afirmă europarlamentarul Monika Hohlmeier, care afirmă că expertiza va merge mult în urmă, chiar și cu un deceniu, pentru a se constata cum a cheltuit Comisia Europeană bani cu aceste firme de consultanță – trei britanice și una olandeză la origini, devenite giganți mondiali.

Curtea Europeană de lucrează în prezent la verificarea contractelor prin care Comisia a direcționat aproape o jumătate de milliard de euro către consultanți, precum și transformarea acestui instrument de alocare de sume consistente către acești giganți, cu atât mai mult cu cât viitorul Technical Support Instrument va avea la dispoziție 864 milioane de euro în perioada 2021-2027.

De partea cealaltă, Comisia Europeană consider că este foarte necesară contribuția acestor consultanți, în special pentru deciziile în legătură cu reformele structural.

Firmele de consultanță contribuie cu cea mai avantajoasă ofertă pentru statele membre beneficiare, în modul cel mai avantajos economic cu putință”, afirmă purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Doar că apropierea dintre Comisie și consultanți depășește reformele structural interne – potrivit unei anchete de presă, PwC a primit 8,2 milioane de euro pentru a explora afacerile firmelor europene în Asia de sud-est, alți 8 milioane de euro au mers spre EY pentru a promova drepturile omului în Pakistan, iar exemplele ar putea continua.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.