Parlamentul European insistă pentru interzicerea cianurii

Parlamentul European reia cu 566 voturi pentru și doar 8 împotriva solicitarea adresată Comisiei de a propune cât de curând posibil interzicerea completă a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană.

Parlamentului European a votat ieri o rezoluție  referitoare la punerea în aplicare a Directivei privind deșeurile miniere (2006/21/CE). Directiva reglementează gestionarea deșeurilor din industriile extractive și a fost adoptată în urma a accidentului major cu cianuri de la Baia Mare din 2000.

Directiva și modul în care aceasta este implementată de statele membre a făcut subiectul unei analize a Comisiei ENVI a Parlamentului European. Acesta a concluzionat că punerea în aplicare a dispozițiilor și a inspecțiilor prevăzute de actul european este încă problematică. În practică dovezile disponibile demonstrează că instalațiile de categoria A (cum sunt iazurile de decantare cu substanțe toxice) sunt arareori inspectate sau funcționează în lipsa unor planuri de urgență în caz de accident. Aceste două aspecte sunt extrem de relevante, deoarece în lipsa gestionării cu seriozitate a iazurilor de decantare, riscul activităților miniere asupra sănătății umane și a mediului rămâne foarte mare.

Rezoluția adoptată pe 27 aprilie 2017 de către Parlament subliniază și că, în perspectiva tranziției UE către o economie circulară, este necesară reducerea utilizării materiilor prime și încurajarea reutilizării și reciclării metalelor deja extrase.

“Directiva privind deșeurile miniere a rezultat ca urmare a accidentului de la Baia Mare. Votul puternic de ieri este o confirmare a faptului că măsurile luate până acum pentru prevenirea de noi accidente sunt  insuficiente. Faptul că până la acest moment istoria de la Baia mare nu s-a repetat este pur și simplu o chestiune de noroc. Totuși, sănătatea umană și a naturii nu ar trebui să fie supusă șanselor și de aceea deputații europeni au cerut ieri Comisiei interzicerea cianurii în cel mai scurt timp,” a declarat Roxana Pencea Brădățan din partea Mining Watch România.

„Parlamentul României are în lucru o propunere de lege care are drept scop interzicerea mineritului pe bază de cianuri. În lumina votului de ieri al Parlamentului European privind slaba punere în aplicare a directivei privind deșeurile miniere, acum este momentul să acționăm. Interzicerea cianurii în minerit nu este doar un răspuns responsabil, ci și o datorie în lumina sprijinului public copleșitor pentru interzicerea cianurii,” a declarat Ștefania Simion, consilier juridic Mining Watch.

Greenpeace: Statele membre sunt obligate să impună limite mai stricte în privința poluanților la 2900 de grupuri energetice aparținând termocentralelor din UE

Uniunea Europeană a aprobat astăzi, în urma unui vot foarte strâns, noi limite de poluare, ce ar putea reduce emisiile toxice ale termocentralelor europene. Conform noilor limite, reducerea emisiilor de la termocentralele pe cărbune ar putea salva anual peste 20 000 de vieți, pe întregul continent. Rezultatul votului a fost unul favorabil, în ciuda opoziției fără precedent din partea Germaniei și a celorlalte țări ce folosesc cărbune, inclusiv România.

 

În lumina votului de astăzi, unul dintre negociatorii pe acest subiect, Christian Schaible, policy manager EEB (Biroul European de Mediu), declară: „Este finalmente o veste bună în direcția reducerii poluării. Există tehnici testate și confirmate pentru filtrarea și reducerea emisiilor nocive, însă decizia pentru punerea lor în aplicare este de multe ori lăsată la latitudinea operatorilor de termocentrale, ce aleg soluția cea mai ieftină. Decizia de astăzi ne va asigura că termocentralele cele mai poluatoare fie investesc în reducerea emisiilor, fie vor fi închise.”

În urma votului de astăzi, Statele Membre sunt obligate să impună limite mai stricte în privința poluanților la 2900 de grupuri energetice aparținând termocentralelor din UE. Perioada de conformare la noile limite va expira în anul 2021, iar substanțele vizate sunt oxizii de azot, oxizii de sulf, pulberile în suspensie și, în premieră, au fost introduse limite pentru mercur.

Limitele vor viza atât termocentralele pe cărbune, cât și pe cele ce folosesc gaz, păcură și alți combustibili fosili, inclusiv platformele petroliere marine.

Peste 125000 de europeni au semnat o petiție prin care cereau miniștrilor de sănătate și de mediu să ia măsuri pentru reducerea emisiilor. Petiția a fost depusă la Bruxelles în această dimineață.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.