Parlamentul European luptă pentru reducerea birocrației, norme mai echitabile și mai multă siguranță pentru companii

Parlamentul a jucat un rol fundamental în ultimii cinci ani în orientarea unui număr de legi menite să faciliteze activitatea întreprinderilor din Europa în materie de reglementări. În calitatea lor de legislatori, deputații europeni încearcă să reducă birocrația și să se asigure că noile legi ale UE nu creează cerințe birocratice suplimentare. Aceasta implică adesea găsirea unui echilibru just între o mai bună protecție a mediului sau a consumatorilor, pe de o parte, și o reglementare mai redusă, pe de altă parte.

Un nou brevet unitar în UE, valid în 25 de state membre participante, a fost adoptat cu ajutorul Parlamentului. Acesta va intra în vigoare în ianuarie 2014, după mai mult de 30 de ani de discuții. Când noul sistem va fi operațional, aplicarea unui singur brevet va oferi protecția brevetelor în 25 de țări ale UE, ceea ce va face brevetele UE cu 85% mai ieftine decât atunci când inventatorii erau obligați să aplice pentru fiecare țară separat. În negocierile cu guvernele, Parlamentul s-a asigurat că micilor întreprinderi le vor fi rambursate costurile legate de traducere și că taxele de reînnoire vor putea fi reduse.
O altă lege adoptată în acest domeniu protejează mai ales firmele mici față de plata întârziată a facturilor, prin stabilirea unui termen unic la nivel UE de 30 de zile pentru efectuarea plăților.
Parlamentul a contribuit și la un acces mai rapid la soluții standard pentru problemele tehnice, permițând companiilor să își pună mai repede pe piață produsele.
Deputații au urmărit ca revizuirea sistemului de licitații publice să facă cheltuielile publice mai responsabile și să garanteze cea mai bună calitate la prețul respectiv, prin lărgirea criteriilor de selecție, astfel încât autoritățile publice să poată alege soluții mai ecologice, sociale sau inovatoare.
Deputații au mai acționat și în direcția fuzionării piețelor naționale online pentru muzică, pentru stimularea companiilor și pentru a garanta că muzicienii sunt plătiți echitabil și că muzica din repertoriile locale sau regionale nu dispare din cauza producțiilor muzicale internaționale.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.