Parlamentul European şi noua guvernanţă economică

Parlamentul, care adoptă norme privind guvernanța economică împreună cu guvernele naționale, a jucat un rol cheie în transformarea sistemului de coordonare a finanțelor publice din zona euro.

Încă de la început, acesta a constatat că era esențial să existe o coordonare mai strânsă între economiile naționale, fiind tot mai mult eliminate sistemele economice bazate pe o creștere constantă a datoriilor.

Parlamentul a cerut mereu politici economice care să garanteze și creștere, nu să fie concentrate doar pe măsuri de austeritate. Adesea a fost singurul care a acționat pentru o mai bună transparență și responsabilitate, ca factori esențiali pentru o integrare economică încununată de succes.

Deputații europeni au impulsionat, prin „pachetul de șase măsuri” („six pack”) privind guvernanța economică, măsuri de consolidare pentru sancționarea țărilor care încalcă normele. „Pachetul de două măsuri” („two pack”), adoptat ulterior, conține normele de supraveghere pentru o revizuire la nivel european a bugetelor statelor membre, precum și o foaie de parcurs pentru o uniune economică și monetară deplină. PE s-a aflat, de asemenea, printre principalii promotori ai unui sistem mai transparent și mai responsabil de coordonare a politicii economice, aflat în curs de implementare prin intermediul Semestrului european.

Sursa: elections2014.eu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.