Parlamentul României pregătește legea expropierii naționale
Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaților a reluat seria dezbaterilor privind modificarea Legii Minelor nr. 85/ 2003. În centrul discuțiilor se aflăpropunerea legislativă inițiată de senatorii Toni Greblă (PSD) şi Ion Ruşeţ (PDL) în 2009 ale cărei prevederi încalcă mai multe drepturi ale cetățenilor, inclusiv pe cel la proprietate. Campania Salvați Roșia Montană condamnă acest proiect de lege, care dacă s-ar adopta, ar facilita aprobarea proiectelor miniere și ar stabili pentru industria minieră derogări de la legislația în vigoare.
Schimbările legislative amintite pun în pericol stabilitatea economică și socială a României, favorizând marile corporații străine cărora le-ar permite să exproprieze casele și terenurilor cetățenilor români. Această strategie derivă din pura voință politică a Guvernului și vizează pe termen mediu și lung începerea de noi proiecte minere bazate pe tehnologia cu cianuri. Strategia de favorizare a companiilor miniere este confirmată și de inițierea de către premierul Victor Ponta a unui nou proiect pentru modificarea şi completarea Legii minelor în luna mai anul curent.
Cea mai primejdioasă prevedere a noului proiect de lege este substituirea autorităţilor statului român cu companii private ce dețin licenţe de exploatare în România. Potrivit art. 102, orice investitor privat care obţine o licenţă de exploatare are dreptul să exproprieze de bună voie proprietăţile vizate, iar „plata despăgubirilor pentru imobilele ce urmează a fi expropriate se face de titularul de licenţă direct titularilor drepturilor reale, în numerar sau prin consemnarea sumelor într-un cont bancar la dispoziţia acestora.” Astfel, compania poate plăti suma ce i se pare de cuviință și devine automat proprietarul unui teren sau a unei locuințe. Persoana expropriată poate ulterior să se adreseze justiției și să se judece cu compania în ceea ce privește suma, nu privind dreptul de proprietate. Cum nicio instituție nu ar reglementa sau aviza exproprierea, aceasta s-ar face în baza Legii Minelor.
„Asistăm la o situație fără precedent după ’89. Parlamentul pregăteste o lege specială pentru aprobarea cu orice preț a mineritului cu cianuri. Se ignoră dreptul la proprietate, premeditând aruncarea în stradă a cetățenilor ce rămân fără case, fără afaceri, fără terenuri. Oamenii ar fi la mila companiilor ce poate le dau sau poate nu le dau un preț corect pe proprietăți. Dacă strategia de lansare economică a țării noastre înseamnă proiecte precum cel de la Roșia Montană, constatat ilegal de instanțele de judecată și care nu poate începe deoarece oamenii de acolo nu vor să plece, atunci economia României trebuie gestionată de politicieni mai competenți” a declarat Dan Mercea, Președinte al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.
Proiectul de lege vizează distrugerea patrimoniului cultural, căci proiectelor miniere se acordă un statut special ce nu necesită avizul Ministerului Culturii pentru demolarea monumentelor istorice. Contrar legislației de prezervare a patrimoniului, Legea Minelor ar permite demararea proiectelor miniere în lipsa certificatelor de descărcare de sarcină arheologică sau cu descărcarea „pe fragmente” a siturilor arheologice. Consecința ar fi mutilarea ireversibilă a unor valori de patrimoniu unice în lume cum sunt cele de la Roșia Montană.
Toate sentințele judecătorești ce împiedică în acest moment avansarea proiectului minier sunt „rezolvate” în mod miraculos de acest proiect legislativ. Este și cazul autorizării lucrărilor de construcţie astfel încât avizele obţinute în baza unui certificat de urbanism expirat sau invalid să rămână valabile. În decursul ultimilor ani, instanțele de judecată au anulat irevocabil nu mai puțin de două certificare de urbanism care fac imposibilă avizarea proiectului minier Roșia Montană.
„Noul Guvern și Parlamentul ce îl susține sunt la fel ca regimul lui Băsescu. Toți se comportă de ca și cum ar fi angajați la canadieni. Singura diferență dintre Ponta și Băsescu e că cel din urmă a venit la Roșia Montană, la noi acasă, și ne-a făcut <bolșevici>. Ponta, fără măcar să vină la Roșia Montană, pregătește o lege care să ne arunce în stradă. Avem un singur mesaj pentru Ponta și pentru toți parlamentarii care vor vota legea exproprierii: îi asteptăm să vină cu Armata să ne scoată de pe pământurile noastre și să ne spună că dreptul la proprietate câștigat la Revoluție n-a existat niciodată” a declarat Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior.